Λάρισα » Ζητείται πάγωμα της κατάθεσης του σχεδίου για τη συνένωση
ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ζητείται πάγωμα της κατάθεσης του σχεδίου για τη συνένωση

Ζητείται πάγωμα της κατάθεσης του σχεδίου για τη συνένωση

Μετά από 4,5 ώρες συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας συμφώνησε σε ομόφωνη πρόταση που ζητά το πάγωμα κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα ζητείται ο επανασχεδιασμός του ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θα βάλει η Λάρισα στο δρόμο για την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι αλήθεια ότι στο τέλος της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο το Σώμα ταλαντεύτηκε ανάμεσα στον όρο «πάγωμα» ή «απόσυρση» στο σχετικό κείμενο που θα σταλεί στο υπουργείο και έχει τις διεκδικήσεις της πόλης.

Δημοτικό 2

Δημοτικό 3

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ζήτησε να παρθεί μια απόφαση με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Μάλιστα επέμεινε στον όρο πάγωμα καθώς θεωρεί ότι έτσι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με το υπουργείο. Παρατήρησε ότι το τελικό σχέδιο ήταν «πιο πίσω από όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα». Υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα το οποίο το είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείο αλλά δεν είναι σαφές στο υπάρχον σχέδιο νόμου. Μάλιστα ζήτησε δύο πολυτεχνικές σχολές να έρθουν στη πόλη της Λάρισας λόγω της κατάργησης των σχολών ΣΤΕΦ. Η Λάρισα αναμένεται να ζητήσει επίσης να υπάρχει παράρτημα ερευνών στη πόλη και επιδιώκει την ίδρυση γραφείου Πρυτανείας. «Θα πάρω πρωτοβουλίες ώστε να έρθουν στο ίδιο τραπέζι το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ και να βρουν την χρυσή τομή στα θεσμικά ζητήματα», δεσμεύτηκε ο κ. Καλογιάννης που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για τις διεκδικήσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Δημοτικό 4

Δημοτικό 5

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης ο οποίος αφού έκανε μια αναδρομή στην διαδικασία που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας για τη συνένωση δήλωσε υπέρμαχος σε ένα μοντέλο Περιφέρειας στο νέο Πανεπιστήμιο, που θα μπορούσε να διοικείται με χωρικούς αντιπρυτάνεις, κάτι που βρήκε αντίθετο το δήμαρχο Λαρισαίων.

Δημοτικό 10

Δημοτικό 9

Για την συνένωση τοποθετήθηκε και ο αντιπρύτανης Μιχάλης Βραχνάκης ο οποίος σημείωσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει μεγάλα και όχι περιφερειακά πανεπιστήμια. «Τέτοιο θα είναι και το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα είναι στα τρία μεγαλύτερα της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Βραχνάκης.

Δημοτικό 8

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου αλλά δεν συμφώνησε με την αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ.

Η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο Πανεπιστήμιο αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε κακό το νομοσχέδιο και ζήτησε να αποσυρθεί προκειμένου η πόλη να διαπραγματευτεί τις όποιες επιδιώξεις της με καλύτερους όρους. Ζήτησε επίσης ειλικρινή διάλογο μεταξύ του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου για να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

Δημοτικό 7

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους που εκπροσωπούσε την Περιφέρεια δηλώνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις όποιες αποφάσεις.

Την αντίθεσή του στο σχέδιο εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης ο οποίος δήλωσε ότι θα συνταχθεί με την όποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης τοποθετήθηκαν ο αντιπρύτανης Στέφανος Ζαούτσος, εκπρόσωποι και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δημοτικό 6

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε στις διεκδικήσεις να μπει στο πακέτο διεκδίκησης και η ενεργοποίηση του τμήματος τεχνολογικών σπουδών που έχει από το 2017 το δικαίωμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να το λειτουργήσει, αλλά δεν το έχει κάνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια διαφορετική πρόταση από αυτή του δημάρχου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές ο οποίος και επέμεινε στην απόσυρση του νομοσχεδίου.
Στη συνεδρίαση καταδικάστηκαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθηγητού του ΤΕΙ Λάρισας    κατά του υπουργό Παιδείας

Διαβάστε επίσης: