Page 60 - επιχειρείν - Νοέμβριος 2025
P. 60
E παρουσίαση
«Καρπολόγιον»: “Ο καρπός μας
το αποτύπωμά μας”
H φιλοσοφία της Ομάδας Παραγωγών Αμυγδάλου
Α.Σ. Θεσσαλικών Καρπών
Το Καρπολόγιον ιδρύθηκε το 2022, με έδρα τη Γλαύκη Λάρισας ως το επιστέγασμα της συνεργασίας νέων,
στη πλειοψηφία τους, Θεσσαλών αμυγδαλοπαραγωγών. Πρόκειται για ένα συλλογικό σχήμα που συνδυάζει
“ να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για την
τη γνώση της γης με τη σύγχρονη επιχειρηματική προσέγγιση της πρωτογενούς παραγωγής.
εκμηχάνιση των καλλιεργητικών φρο-
ντίδων και τη συγκομιδή. Έχουμε στην
ουσία αναπτύξει τη δική μας τεχνογνωσία
μοντέλο καλλιέργειας παράγοντας ποι-
Ειρήνη Σπανούλη: από μηδενική βάση αλλά και το δικό μας
οτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης
«Καλλιεργούμε αξίας» δηλώνει η κα Ειρήνη Σπανούλη,
υπεύθυνα και Οικονομολόγος - Αμυγδαλοπαραγωγός
και συν-ιδρύτρια του Καρπολόγιον.
με σεβασμό στο Η ταυτότητα, η φιλοσοφία και η προσέγ-
περιβάλλον, γιση της Ομάδας συνοψίζεται στη φράση
“Ο καρπός μας το αποτύπωμά μας”.
νοιαζόμαστε για «Καλλιεργούμε υπεύθυνα και με σεβα-
τη παρακαταθήκη σμό στο περιβάλλον, νοιαζόμαστε για τη
παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμε-
που αφήνουμε στις νες γενιές. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να
επόμενες γενιές. είμαστε μοναδικοί σ’ αυτό που κάνουμε. Η
γεύση, η ποιότητα και η φρεσκάδα είναι
Ταυτόχρονα που μας ξεχωρίζουν».
Η προσέγγιση αυτή εκφράζεται σε κάθε
όμως θέλουμε στάδιο παραγωγής. Η Ομάδα διαθέτει
να είμαστε υνδετικό κρίκο μεταξύ των τη δική της καθετοποιημένη μονάδα για
μοναδικοί σ΄ αυτό παραγωγών αλλά και πυρήνα τη θραύση και συσκευασία του καρπού
του ομαδικού εγχειρήματος γεγονός που του προσδίδει σημαντικό
που κάνουμε. Η αποτελεί η Καινοτομία που ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
γεύση, η ποιότητα Σ ξεκινά από το ίδιο το χωράφι. «Επιλέγουμε να «σπάμε» τον καρπό
«Αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε και να τον απελευθερώνουμε από το τσό-
και η φρεσκάδα τις κλασικές μονοετείς καλλιέργειες και φλι του κάθε φορά λίγο πριν τη διάθεσή
είναι που μας να φυτέψουμε δέντρα, πρασινίζοντας την του στο καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο
καρδιά του καυτού θεσσαλικού κάμπου. εξασφαλίζουμε 100% φρέσκο τραγανό
ξεχωρίζουν» Και δεν μείναμε εκεί: πρώτοι στην Ελ- αμύγδαλο πλούσιο σε γεύση, αρώματα
λάδα για το αμύγδαλο εφαρμόσαμε ένα και θρεπτικά συστατικά. Προσπαθούμε
μοντέλο πυκνής φύτευσης με 5 φορές μάλιστα να δημιουργήσουμε κουλτούρα
περισσότερα δέντρα ανά στρέμμα απ’ διάθεσης φρέσκου ξηρού καρπού στην
ότι στο συμβατικό. Αυτό μας επιτρέπει αγορά» εξηγεί η κ. Σπανούλη.
60 επιχειρείν 2025

