Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μιζελίνσκα, Ντάνιελ Μιζελίνσκι, Νατάλια Μπαρανόφσκα
Εικονογράφος: Αλεξάνδρα Μιζελίνσκα, Ντάνιελ Μιζελίνσκι
Μετάφραση: Ναταλία Σκανδάλη, Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Εκδόσεις: Πατάκη
Πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα: 2021
Για παιδιά: 7+
Ένα βιβλίο – πρόσκληση για ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, στα ίχνη φαγητών από διάφορες γωνιές του κόσμου – από τις πρώτες καλλιέργειες σιταριού μέχρι τα γεύματα των αστροναυτών. Κάθε κεφάλαιο μας ταξιδεύει σε μια διαφορετική χώρα, εστιάζοντας όχι μόνο σε επιλεγμένα προϊόντα και πιάτα αλλά και στην ιστορία τους. Διαβάζοντας μπορεί κανείς να συλλέξει πληροφορίες αλλά και να δοκιμάσει να μαγειρέψει συνταγές για όλη την οικογένεια. Ταυτόχρονα οι αναγνώστες / αναγνώστριες μαθαίνουν πολλά και αξιοπερίεργα για τη μαγειρική κουλτούρα και τις πρώτες ύλες κάθε χώρας.
Πώς να χωρέσει κανείς χιλιάδες συνταγές με την ιστορία της διατροφής σε ένα βιβλίο; Έχοντας επίγνωση του μεγάλου όγκου πληροφοριών οι συντάκτες του βιβλίου έκαναν μια αυστηρή επιλογή εικοσιέξι χωρών από τις πέντε ηπείρους. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αποτελεί ένα μικρό δείγμα της μαγειρικής και της παράδοσης της κάθε μιας από αυτές. Πέρα από τις κλασσικές συνταγές, παρουσιάζονται προϊόντα και πιάτα λιγότερο γνωστά και δημοφιλή αλλά εξίσου ενδιαφέροντα.
Πόσα είδη χαλβάδων υπάρχουν στον κόσμο; Μήπως βρίσκει κανείς στην Κίνα και όχι στην Ιταλία τα περισσότερα είδη ζυμαρικών; Πόσο νόστιμα είναι τα νόρι, τα κόμπου, τα γουακάμε, τα χορταρικά του Ωκεανού; Πώς μπορείς να φτιάξεις καλαμποκάδα; Πόσο επικίνδυνη είναι η ρίζα μανιόκα και πόσο τρομακτικά είναι τα τσαμπιά της γκουαρανά; Πόσα κιλά ζυγίζει η ρίζα «γιαμ» στη Νιγηρία και πώς γίνεται η αιθιοπική ιντζέρα, το ψωμί-πίτα που χρησιμοποιείται ως πιρούνι και κουτάλι;
Από το «Ιμάμ μπαϊλντί» της Τουρκίας, τη «Σούπα Αυγολέμονο» της χώρας μας, τα «Μπριγκαντέιρος» της Βραζιλίας, το «Γκασπάτσο» της Ισπανίας, τη μαροκάνικη «Μπαστίλα και το «Τζολόφ» της Νιγηρίας ως το γαλλικό «κροκ μεσιέ», την ιταλική πίτσα «Μαργαρίτα, το ουγγρικό «Μεγκιλέβες» και το ινδικό «Μπάρφι», ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εκπλήξεις. Γλυκιές, αλμυρές και μοσχοβολιστές. Μια συναρπαστική πολιτιστική διαδρομή γεύσεων και πρώτων υλών που αποτυπώνεται σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λαχταριστές συνταγές.
Οι χώρες που αναφέρεται το βιβλίο είναι: ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΡΑΝ, ΙΣΡΑΗΛ, ΚΙΝΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΒΙΕΤΝΑΜ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΗΠΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΠΕΡΟΥ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΡΟΚΟ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΝΙΓΗΡΙΑ, ΑΙΘΙΟΠΊΑ. Οι συγγραφείς- εικονογράφοι του βιβλίου παρουσιάζουν κάθε χώρα με δυο δισέλιδα. Σταθερή επιλογή της εικονογραφικής σύνθεσης είναι μια «ζωφόρος» που διατρέχει το πάνω όριο των σελίδων, η οποία οπτικοποιεί το πολιτιστικό προφίλ κάθε χώρας με αναφορές σε εμβληματικές ιστορικές μορφές, τοπία, καλλιέργειες, προϊόντα, αγορές, γιορτές και φαγοπότια.
Για να βρει κανείς εύκολα τον προσανατολισμό του και να επιλέξει προορισμό, οι συντάκτες του βιβλίου έχουν ετοιμάσει έναν χάρτη που βοηθά τους αναγνώστες να φτάσουν γρήγορα στον τόπο επιλογής τους. Το μενού των πιάτων και των συνταγών που προτείνονται ευρετηριάζονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ενώ στο τέλος προστίθεται ένας χρονολογικός πίνακας των περιεχόμενων και ένα ευρετήριο για την αναζήτηση πληροφοριών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών.
Εικονογραφικά το βιβλίο είναι μια έκρηξη χρωμάτων, ένα πανηγύρι μορφών που γιορτάζουν την αφθονία και τον πλούτο των γεύσεων. Ένα βιβλίο που διαβάζεται όχι μόνο από αυτούς που αγαπούν τη μαγειρική αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για ένα ταξίδι στον παγκόσμιο πολιτισμό. Το βιβλίο δεν κατατάσσεται εύκολα κατά ηλικιακό κοινό. Μπορεί να διαβαστεί από παιδιά αλλά και ενήλικες και να χαρίσει στον καθένα ξεχωριστές αισθητικές και γαστριμαργικές απολαύσεις. Μπορεί κανείς να πειραματιστεί με απλά διαθέσιμα υλικά αλλά και να μαγειρέψει με σπάνιες πρώτες ύλες προσεγγίζοντας την καθημερινότητα ενός αλλού πολιτισμού. Μπορεί να μοιραστεί τα «πιάτα» με φίλους και πρόσωπα αγαπημένα ή απλά να αντλήσει ενδιαφέρουσες και πικάντικες πληροφορίες. Ότι κι αν επιλέξει κανείς, είναι σίγουρο είναι πως θα το απολαύσει. Και σίγουρα θα το νιώσει απόλυτα χορταστικό!
«Δώσε μου μια μπουκιά. Πεντανόστιμες Ιστορίες Φαγητού», είναι ο τίτλος του βιβλίου που μας ταΐζει με γνώση, νοστιμιά, εξαίροντας με τον δικό του τρόπο την ομορφιά κάθε πολιτισμικής διαφοράς. Μια γνωριμία με τον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από τα πιάτα που θρέφουν τους ανθρώπους που τον κινούν και τον διαμορφώνουν.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.