Έξοδος » Ηπειρώτικη ζυγιά Ηλία Πλαστήρα… Μέχρι να βγει ο ήλιος!

Ηπειρώτικη ζυγιά Ηλία Πλαστήρα… Μέχρι να βγει ο ήλιος!

Ηπειρώτικη ζυγιά Ηλία Πλαστήρα… Μέχρι να βγει ο ήλιος!

Μια ιδιαίτερη βραδιά πρόκειται να απολαύσουν οι εραστές της παραδοσιακής και ηπειρώτικης μουσικής το Σάββατο 1ή Απριλίου στη Λάρισα, με ώρα έναρξης στις 10:30 το βράδυ.

Ένα ταξίδι μουσικής, ένα μοναδικό σμίξιμο με την καταξιωμένη ηπειρώτικη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα, ένα ατόφιο κάλεσμα από την καρδιά  της Ηπείρου, θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό  στην Ήπειρο, στον Παρακάλαμο, στο Πωγώνι στο Ζαγόρι και τη Δερόπολη – Άπειρος Ήπειρος σε μια αυθεντική Ηπειρώτικη βραδιά.

Η  ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες ηπειρώτικες κομπανίες  η οποία διατηρεί το παραδοσιακό, αυθεντικό ηπειρώτικο ηχόχρωμα, με το πολυφωνικό τραγούδι όπως παλιά και με την γνήσια προσέγγιση στην ηπειρώτικη δημοτική μας μουσική παράδοση, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετεί η συγκεκριμένη γνωστή ηπειρώτικη ζυγιά.

Η ηπειρώτικη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα είναι το ηπειρώτικο μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση «φυσικών» οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαούτου και κρουστών (ντέφι), με φωνητική «συλλογικότητα» εκεί όπου απαιτείται και σολιστική «εναλλαγή» των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη.

Η κομπανία είναι τετραμελής και αποτελείται από τον Ηλία Πλαστήρα στο κλαρίνο, φλογέρα  και στο τραγούδι, το Βασίλη Αθανασία στο βιολί, το Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο –τραγούδι,  και τον Διονύση Ζώη στο  ντέφι,  ενώ η ερμηνεία των τραγουδιών είναι συλλογική και πολυφωνική.

Η ηπειρώτικη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα εμφανίζεται τακτικά σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Στην Αθήνα έχει εμφανισθεί στους πιο διακεκριμένους χώρους (Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κ.ά.) και  απαριθμεί σωρεία τηλεοπτικών παρουσιών και αφιερωμάτων (πχ «Αλάτι της γης»). Παράλληλα  καταφέρνει να περάσει  τις εξετάσεις του γλεντιού στην δύσκολη γη της Ηπείρου και ειδικά από την «ιερά εξέταση» των μουσικών που είναι το Ζαγόρι αλλά και να περάσει τα όρια της.

Τονίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται με μέγιστο σεβασμό στη δημοτική μουσική παράδοση και τον παραδοσιακό τρόπο γλεντιού, τα οποία υπαγορεύουν τη μουσική εκτέλεση των τραγουδιών με τον γνήσιο και αυθεντικό ήχο των οργάνων, χωρίς τη παρέμβαση ηλεκτρικών ηχητικών συστημάτων

Μια νύχτα πολυφωνίας, με Πωγώνι και Δερόπολη, μοιρολόγια, σκάρους, μπεράτι, καγγέλια, με τη ζυγιά τοποθετημένη στο κέντρο του χώρου και ο χορός να ξετυλίγεται τριγύρω της, όπως στα  παραδοσιακά γλέντια της Ηπείρου! Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ήπειρο, στην ταβέρνα «Το Λιμανάκι» στη Λάρισα.  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 6944250307.

Διαβάστε επίσης: