• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

ΓΕΥΣΕΙΣ

Η γευστική υπόσταση πέρα από μια τυπική διαδικασία

20 Δεκεμβρίου 2025, 14:20
in Έξοδος
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Γράφει ο Γιώργος Καούνας

Μπορούμε να ορίσουμε τα όρια της γεύσης; Νομίζω πως όχι. Αυτομάτως ο γευστικός συνδυασμός δεν αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία ισορροπίας γεύσεων αλλά, μια διαδικασία που στοχεύει στην ανάδειξη της ισχύς της δομής. Της δομής του συνδυασμού, όπου στη συνέχεια ασφαλώς και προκύπτουν οι βάσεις και οι εξελίξεις των γεύσεων. Το κουτί της Πανδώρας με μια πιο θετική προσέγγιση- εξέλιξη.

Μια γαστρονομική ματιά, μπορεί να σε παγιδέψει  -ευχάριστα- πάντα σ’ όλα τα γαστρονομικά σοκάκια που είσαι ελεύθερος να σουλατσάρεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την οινική ματιά. Συνήθως αυτές οι δυο κατευθυντήριες δυνάμεις τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη μ’ έναν κοινό σκοπό. Το σκοπό της γευστικής υπόστασης πέρα από μια τυπική διαδικασία. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να τοποθετηθούν σε διαφορετικούς οπτικές. Οι δρόμοι τους έχουν το ίδιο πεπρωμένο.

Η ανάγκη στο να δημιουργήσουμε και να θέσουμε τα «νέα» χαρακτηριστικά της έρευνας, που στοχεύουν στις γευστικές νότες, μέσα από τον συνδυασμό αυτόν, είναι μια ανάγκη η οποία σίγουρα, ξεπερνά τα προηγούμενα στάνταρ. Ποια είναι αυτή η ανάγκη; Η ανάγκη να καινοτομήσουμε και να δώσουμε άλλη μια εκδοχή στην υπόσταση των γεύσεων. Και ποια είναι τα προηγούμενα στάνταρ; Δεν είναι και τόσο μακριά χρονικά τουλάχιστον. Θα μπορούσε να είναι η γευστική επιλογή του χθες! Τόσο κοντά.

Η γεύση δεν είναι μια ολοκλήρωση- κάλυψη των προσωπικών μας ορέξεων. Όχι μόνο αυτό. Σαφώς κι όλοι διαθέτουμε μια συγκεκριμένη γκάμα γεύσεων που προτιμάμε, αλλά στο σημείο αυτό, η δημιουργία της γεύσης, αποτελεί ξανά από την αρχή τον πυρήνα για μια ακόμη αναγέννησή της ίδιας της γεύσης, με ποικίλα χαρακτηριστικά από τα προβλεπόμενα. Το να ερευνά κανείς τη δομή αλλά και την εξέλιξη της γεύσης, ισοδυναμεί ακριβώς με την έρευνα και την ανακάλυψη ενός αρχαίου θησαυρού!

Η κουζίνα, δεν αποτελεί έναν τυπικό χώρο μαγειρικής. Είναι ένας καμβάς. Όπου σου δίνει τον χώρο, τον χρόνο και το μέτρο να ορίσεις εσύ, αυτό που «τώρα» δημιουργείς εξ’ αρχής ξανά, υπό άλλη σκοπιά. Ίδιο φαγητό με παραλλαγές. Ίδια βάση με κάποιες αλλαγές. Ίδιες γεύσεις με μια νότα ενίσχυσης και μη.

Από την άλλη, με μια οινική λαχτάρα να καλπάζει στις γουλιές μας, γινόμαστε σεναριογράφοι. Φτιάχνουμε τοπία, ταξιδεύουμε στα αμπέλια της σκέψης μας και τρυγάμε μαζί με τους οινοπαραγωγούς κάθε Αύγουστο. Πιάνουμε οινικές κουβέντες και κάνουμε τις βόλτες μας. Η κάθε γουλιά είναι σαν ένα τυχερό χαρτί όπου και τραβάμε από μια τράπουλα. Μια δοκιμή είναι πολλά περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Το κρασί πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, καλύπτει το σημαντικότερο κενό στο τραπέζι. Είναι το συνοδευτικό του πιάτου. Αυτό το καθιστά σημαντικό και αναντικατάστατο. Η επιλογή του από μόνη της, έχει τη δική της βαρύτητα.

Πριν τη δοκιμή κανείς μας δεν γνωρίζει τι γευστικό θα συναντήσει. Ωστόσο αυτό που θα συναντήσει, μπορεί να θέσει τις βάσεις και να εξελιχθεί σ’ ένα γευστικό αύριο που μπορεί να οδηγήσει κι  ακόμη παραπέρα.

Η γεύση δεν ορίζεται τόσο με τις τυπικές «νοστιμιές» της ή μη, αλλά και με το που μπορεί να φτάσει η δυνατότητά της και τα στοιχεία της. Πράγμα αλληλένδετο!

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Καρδίτσα: «Έφυγε» από τη ζωή 45χρονος

20/12/2025, 16:36

Ιωάννινα: Σχηματίζεται δικογραφία κατά αγροτών για το άνοιγμα μπαρών στα διόδια Δροσοχωρίου

20/12/2025, 16:28

Απεβίωσε η Ζωή Γαργάλα

20/12/2025, 16:20

Όλες οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις του 2026 – Ποιοι κερδίζουν, πότε και πόσο

20/12/2025, 16:12

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας στην έκθεση «Παιδί, πνοή του μέλλοντος»

20/12/2025, 16:04

Με Κηφισιά ο Ολυμπιακός για να «κλείσει» το 2025 στην κορυφή

20/12/2025, 15:56

Βλάβη σε αγωγό της ΔΕΥΑΛ-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Ηρ. Πολυτεχνείου (φωτ.)

20/12/2025, 15:49

Συνελήφθησαν 3 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών – Ανάμεσά τους ένας Υπαρχιπυροσβέστης

20/12/2025, 15:40

Άρης-Περιστέρι και Μύκονος-ΑΕΚ οι πιο αμφίρροπες «μάχες»

20/12/2025, 15:32

Φωταγωγήθηκαν Χριστουγεννιάτικα Δέντρα στο Δήμο Τεμπών (φωτ.)

20/12/2025, 15:20
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK