• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Λίγοι το ξέρουν: Το σουβλάκι με την αφράτη, χειροποίητη πίτα και τον ψιλοκομμένο γύρο είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει

19 Δεκεμβρίου 2025, 0:21
in Extras
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Φτιαγμένος από κρέατα του κρεοπωλείου το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια, ο γύρος αλλά και οι υπόλοιπες λιχουδιές που προσφέρει το «Σουβλακοπωλείο Αλέξανδρος», είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις στην δυτική Αττική. Και όχι μόνο, αφού ορισμένοι μπορεί να συνδυάσουν μια βόλτα προς τα εκεί με μια επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο.

Το κατάστημα βρίσκεται στο Αιγάλεω και πιο συγκεκριμένα επί της οδού Ηρακλείτου στον αριθμό 68 και είναι ανοιχτό καθημερινά, με εξαίρεση τις Δευτέρες. Τις υπόλοιπες ημέρες χαμογελαστό και ευχάριστο προσωπικό είναι εκεί για να σας εξυπηρετήσει από νωρίς στις 12 το μεσημέρι μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.

Από τον Μεγαλέξανδρο στο «Σουβλακοπωλείο Αλέξανδρος»

Θα έλεγε κανείς ότι το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι ορισμένοι τοποθετούν τον ελληνικότατο γύρο στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το γνωστό σε όλους μας «Taste Atlas» κατατάσσει το συγκεκριμένο έδεσμα μέσα στα καλύτερα τυλιχτά του κόσμου (στην κορυφή μάλιστα!) και αναφέρει χαρακτηριστικά κάποια πράγματα για την ιστορία του.

Διαβάζουμε, λοιπόν: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα. Παρασκευάζεται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα), ή αρνί και μοσχάρι (που προτιμώνται σε άλλες χώρες), το οποίο ψήνεται σε κάθετα σε σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και συνήθως τοποθετείται μέσα σε πίτα, μαζί με σάλτσες όπως το τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και αγγούρι.

Η λέξη ”γύρος” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα ”γυρίζω”, που σημαίνει περιστρέφω, αναφερόμενη στη συνεχή περιστροφή της κάθετης σούβλας όπου ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του περνούσαν κομμάτια κρέατος στα σπαθιά τους και τα έψηναν στη φωτιά»…

Επιστροφή στο σήμερα

Για να επιστρέψουμε, όμως, στη σύγχρονη εποχή και εκδοχή του δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Πεταγόμαστε μέχρι τις δυτικές συνοικίες. Στο Αιγάλεω, εκεί όπου πριν κάμποσα χρόνια βρέθηκαν δύο αδέλφια με καταγωγή από την Ήπειρο.

Οι δυο τους κουβάλησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους τις γνώσεις για το αγνό, καλό κρέας και συνδύασαν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας το σουβλακοπωλείο που φέρει την ονομασία Αλέξανδρος (το όνομα του ενός εκ των αδελφών) αλλά και ένα κρεοπωλείο, το οποίο τρέχει ο άλλος αδελφός, ο Κώστας.

Εδώ είναι ίσως και το μυστικό της γεύσης. Στο κρέας το οποίο περνά από τα χέρια της οικογένειας μέσω του χασάπικου και προέρχεται από συγκεκριμένους προμηθευτές της περιοχής στην οποία μεγάλωσαν, κυρίως από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και ανάλογου μεγέθους φάρμες.

Με αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν περιθώρια για σφάλματα ή ποιοτικές αστοχίες. Οι άνθρωποι ξέρουν από πρώτο… χέρι τι προσφέρουν στους πελάτες τους. Και η συχνή χρήση της λέξης «χέρι» δεν είναι καθόλου τυχαία.

Χειροποίητα και μοναδικά

Οι ίδιοι είναι αυτοί που επιλέγουν το κρέας και οι ίδιοι περνούν τα διαλεχτά κομμάτια για τον περίφημο γύρο τους. Κάτι που φυσικά συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προϊόντα που περνάνε από σούβλες, είτε προορίζονται είτε να καταλήξουν σε τυλιχτά είτε για να προσφερθούν ως μερίδες. Δηλαδή τα καλαμάκια (ή σουβλάκια αν προτιμάτε) και τα κεμπάπ.

Όσοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν, θα ορκιστούν ότι τα πάντα είναι πολύ νόστιμα, αλλά όπως και να το κάνουμε, ο γύρος είναι ο βασιλιάς!

Ψιλοκομμένος, χωρίς πολλά-πολλά που μπερδεύουν τη γεύση και μέσα σε αφράτη, επίσης χειροποίητη πίτα, αποτελεί μια πραγματική εμπειρία που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει εκείνους που αναζητούν την απόλαυση στα απλά και γνήσια εδέσματα.

Πηγή: menhouse.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Διάσημοι που έβγαιναν μεταξύ τους ραντεβού στα κρυφά

19/12/2025, 01:14

Λίγοι το ξέρουν: Το σουβλάκι με την αφράτη, χειροποίητη πίτα και τον ψιλοκομμένο γύρο είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει

19/12/2025, 00:21

Νεκρός από πυροβολισμούς ο Μάριο Πινέιδα

18/12/2025, 23:56

Ραντεβού μέσω social media κατέληξε σε δύο συλλήψεις

18/12/2025, 23:48

Η εμπλοκή του απατεώνα «ερευνητή» σε υπόθεση θρίλερ – Τι έλεγε σε συγγενείς αγνοούμενης

18/12/2025, 23:40

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα – Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

18/12/2025, 23:32

Στο δημοτικό συμβούλιο η αύξηση του αντιτίμου για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας

18/12/2025, 23:24

Δημοσκόπηση: Στο πλευρό των αγροτών η κοινωνία – Ακρίβεια και διαφθορά συρρικνώνουν την επιρροή της ΝΔ

18/12/2025, 23:24

«Την χτύπησαν στο πρόσωπο» – Τι λέει η μητέρα της 13χρονης μαθήτριας που δέχθηκε επίθεση στην Αγ. Παρασκευή

18/12/2025, 23:16

Κρήτη: Νέα μαρτυρία για τον 33χρονο αγνοούμενο γιατρό

18/12/2025, 23:08
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK