• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

3 κλασσικά χριστουγεννιάτικα γλυκά – Εύκολα και χωρίς ζάχαρη

18 Δεκεμβρίου 2025, 1:19
in Extras
Ανάγνωση: 3 λεπτά

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι απαραίτητα. Για το δικό μου σπίτι, εξίσου απαραίτητα είναι και τα γλυκά χωρίς ζάχαρη. Έτσι, έμαθα να φτιάχνω 3 χριστουγεννιάτικα γλυκά που αγαπώ πολύ χωρίς ζάχαρη.

Λατρεύω όλα τα γλυκά, πόσο μάλλον τα χριστουγεννιάτικα, που χαρίζουν γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι με τις ευωδιές τους. Όμως το σπίτι μου έχει μία σημαντική (;) έλλειψη. Δεν έχει καθόλου άσπρη ζάχαρη!

Κι αυτό όχι μόνο επειδή αποδεδειγμένα η ζάχαρη βλάπτει με πολλούς τρόπους, αλλά κι επειδή στο δικό μου σώμα η ζάχαρη εντείνει τη φλεγμονή. Έτσι, αντί για λευκή ζάχαρη, θα βρεις στα ντουλάπια μου ζάχαρη καρύδας, μέλι, μελάσα, στέβια και μερικά φακελάκια καστανής ζάχαρης για τους φίλους που θέλουν τον καφέ τους γλυκό.

Αν αναρωτιέσαι τι κάνω με τα γλυκά που τόσο αγαπάω, θα σου απαντήσω ότι τα στερούμαι. Όχι όμως εντελώς. Φτιάχνω ορισμένα με εναλλακτικές πηγές γλυκαντικών ουσιών και συνήθως πιο άγλυκα για τα γούστα των περισσότερων και τα τρώω με μέτρο.

Για τα Χριστούγεννα, λοιπόν, έχω βρει ορισμένες συνταγές από αγαπημένες μπλόγκερ, τις έχω παραλλάξει ελαφρώς για να ταιριάζουν στις γεύσεις και τα υλικά που συνήθως επιλέγω, και έτσι απολαμβάνουμε όλοι τα αγαπημένα μας γλυκά, άλλος σε μικρότερη κι άλλος σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Μπισκότα gingerbread

Χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη

iStock

Για τα μπισκότα

  • 85 γρ. αλεύρι βρόμης ή ζέας ολικής άλεσης, κοσκινισμένο
  • 40 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 25 γρ. μελάσα
  • 1 αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το γλάσο λεμονιού

  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας, περασμένη από το multi
  • 20 γρ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με ένα σύρμα, προσθέτουμε τη μελάσα και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αναμειγνύουμε τα υγρά με τα στερεά, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη.

Κλείνουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά ακριβώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.

Μεταφέρουμε τη ζύμη από τη μεμβράνη σε μια επιφάνεια στην οποία έχουμε απλώσει κορν φλάουρ και την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού. Πασπαλίζουμε με λίγο κορν φλάουρ, κόβουμε με κουπάτ μπισκότα σε διάφορα σχέδια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.

Ψήνουμε στον φούρνο για 12-15 λεπτά και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν.

Γλάσο

Ενώνουμε τη ζάχαρη (που έχουμε μετατρέψει σε σκόνη) με τον χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια, με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα λεπτό κορνέ, κάνουμε σχέδια στα μπισκότα μας.

Τα gingerbread μπισκότα είναι baby friendly και τα εμπνεύστηκα από τo blog Little Hands που εξειδικεύεται στις φιλικές για μωρά τροφές. 

Mελομακάρονα

Χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη

iStock

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. μέλι
  • 15 γρ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 20 γρ. Μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού (αν χρειαστεί τον αραιώνουμε με νερό)
  • 300 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης ή ντίνκελ, κοσκινισμένο
  • 150 γρ. αλεύρι βρόμης
  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα σε σκόνη
  • σπασμένο καρύδι για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 80 γρ. χυμό πορτοκαλιού (μπορούμε να τον αραιώσουμε και με νερό)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα άλευρα και το καρύδι σε σκόνη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα άλευρα και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ.

Φτιάχνουμε το σχήμα που μας αρέσει και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά (αν κάνετε τα μελομακάρονα μικρότερα, θα πρέπει να τα ψήσετε γύρω στα 11-12 λεπτά, αν τα κάνετε μεγαλύτερα, μπορεί να χρειαστούν και 20 λεπτά).

Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι. Ρίχνουμε από πάνω και το σιρόπι που περίσσεψε.

Τα μελομακάρονα είναι από το blog της Ευαγγελίας Βλασσοπούλου Miss Healthy Living. 

Βασιλόπιτα

Χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη

iStock

Υλικά

  • 200 γρ. λιωμένες μπανάνες
  • 150 γρ. κρυσταλλική στέβια
  • 4 αβγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 κεσεδάκι (250 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 450 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
  • 5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 κ.σ. τριμμένο ινδοκάρυδο (για το πασπάλισμα στο τέλος)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αβγών και 10 γρ. από τη στέβια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη στέβια, μέχρι να ασπρίσουν τα αβγά.

Προσθέτουμε τις μπανάνες και χτυπάμε ξανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και χτυπάμε ξανά.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα ξύσματα και ανακατεύουμε.

Ενώνουμε τη μαρέγκα με το μείγμα, παίρνοντας ένα-ένα κουτάλι από τη μαρέγκα, ρίχνοντάς το στο μείγμα και ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα, της οποίας το πλαϊνό αποσπάται (ή τοποθετούμε ένα τσέρκι σε στρωμένη με λαδόκολλα λαμαρίνα), πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Βάζουμε το φλουρί μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο.

H βασιλόποτα είναι εμπνευσμένη από το blog της Σοφίας Πιτσικάλη, Sofeto, και μπορείτε να τη φτιάξετε και με σιρόπι. 

Πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Λάρισα – Νέο φιάσκο μετά τον ΕΛΓΑ: Ούτε και τώρα σωστές οι πληρωμές – «Μας είπαν ότι βλέπουν από… google maps τα χωράφια»

18/12/2025, 09:09

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου

18/12/2025, 08:57

Με κατά τόπους συννεφιές και παγετό το πρωί η Πέμπτη στη Θεσσαλία

18/12/2025, 08:48

Λάρισα: Απεβίωσε ο Νικόλαος Μανίκας

18/12/2025, 08:39

Φιλανθρωπικό Δείπνο του Συλλόγου Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σήμερα στη Λάρισα

18/12/2025, 08:23

Ασφαλιστικά μέτρα για το lift στον Κίσσαβο κατέθεσε ο Ν. Ράπτης – Όσα δηλώνει (βίντεο)

18/12/2025, 08:14

Σήμερα η κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στις Σέρρες – Στο τραπέζι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

18/12/2025, 08:07

Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης: «Εμπαιγμός και αναλγησία από την ΔΥΠΑ…»

18/12/2025, 07:58

Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από κοντά μας

18/12/2025, 07:44

Λάρισα: Κηδεύεται σήμερα ο Ιωάννης Ευαγγέλου

18/12/2025, 07:27
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK