Γράφει ο Γιώργος Καούνας
Οι γιορτές πλησιάζουν. Τώρα λοιπόν που είναι καθοδόν, είναι μια ευκαιρία να πλησιάσουμε τις ετικέτες, τις οποίες εδώ και καιρό λιμπιζόμασταν στο ράφι της κάβας και τις έχουμε συνδυάσει νοερά, με το γιορτινό μας τραπέζι. Ναι! Γράφω για ακριβώς αυτές, που έχουμε «σημαδέψει» στο πίσω μέρος του μυαλού μας και αναμένουμε να γευτούμε μια οινική και γαστρονομική σύνθεση.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση έχει σιγά- σιγά ξεπροβάλει και αρχίζει να «φοράει» τα γιορτινά της. Τι ετικέτες θα διαλέξουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για την υποδοχή του νέου έτους; Έτσι δεν είναι; Έτσι είναι. Ο καθένας φτιάχνει λοιπόν μια δική του λίστα που λαχταράει να δοκιμάσει. Να γνωρίσει μια νέα ποικιλία, να μεταφερθεί στο αμπελοτόπι που την ανέθρεψε και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ωστόσο υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στην γιορτινή ετικέτα και στο γιορτινό τραπέζι. Το κρασί με το φαγητό προσφέρει μια διπλή απόλαυση. Γιατί ανεξάρτητα με το ποια ετικέτα θα διαλέξουμε, είναι και πως θα τη συνδυάσουμε γαστρονομικά. Ποια θα είναι τα πιάτα που θα πρωταγωνιστήσουν στις επιλογές μας. Έτσι δεν είναι; Ας μην κυριαρχήσει αυτό το άγχος λοιπόν. Εξάλλου οτιδήποτε και να δοκιμάσουμε σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο ευχαρίστηση μπορεί να μας προσφέρει. Εκτός εάν μας αρπάξει το φαγητό ή αλλοιωθεί η γεύση του κρασιού λόγω τεχνικών προβλημάτων. Συμβαίνουν κι αυτά.
Τι δοκιμάζουμε λοιπόν; Όσον αφορά το οινικό κομμάτι, δοκιμάζουμε ελεύθερα αυτό που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δοκιμάζουμε τις ετικέτες που επιθυμούσαμε να τις δοκιμάσουμε εδώ και καιρό, μια φιάλη Merlot που βρίσκεται στο κελάρι μας εδώ και κάποια χρόνια, ένα φρέσκο κρασί για να ξεδιψάσουμε, ένα ροζέ για να ισορροπήσουμε, ένα λευκό ζωηρό για να πατήσουμε και πάλι το «repeat».
Το κρασί έχει τη δική του γοητεία. Εμείς γοητευόμαστε από αυτό και μάλιστα περισσότερο σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις. Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας χώρος πολυπλοκότητας, πολύπλευρης σύνθεσης και καινοτομίας. Ένα γιορτινό συμπόσιο που θα καταναλωθούν αρκετές γουλιές όπου και θα πρωταγωνιστήσουν στα ποτήρια μας. Δεν χρειάζονται πολλές προσπάθειες έρευνας. Αρκεί να τις απολαύσουμε και αυτές αυτομάτως θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια τους.
Τα οινικά σύνορα δεν επιτρέπουν γευστικούς συντηρητισμούς. Μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα που καλύπτουν τη γνησιότητα και την ποιότητα της ποικιλίας. Το κρασί διαθέτει τη δυναμική να διεκδικεί νέους ουρανίσκους και να κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο όσον αφορά τους θαυμαστές του. Αυτή η οινική λαχτάρα λοιπόν που την αισθανόμαστε κάθε τόσο σε γιορτινές συνθήκες και μη, είναι το κίνητρο για την αναζήτηση.
Άρα, τι δοκιμάζουμε στις γιορτές που πλησιάζουν; Η απάντηση δεν καλύπτει κάποιο φάσμα πολλαπλών ερωτήσεων απλώς ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα μας. Δοκιμάζουμε αυτό που μας αρέσει να δοκιμάζουμε καθημερινά κι αυτό που μας διάλεξε το ένστικτό μας. Αυτό που λαχταρούσαμε να δοκιμάσουμε κι αυτό που «γαργάλησε» την περιέργειά μας.
Αυτό το αποτέλεσμα- λύση θα μας δικαιώσει. Θα αγκαλιάσει τουλάχιστον όλες τις γαστρονομικές και οινικές ορμές μας και θα λύσει τις γευστικές απορίες στη συνέχεια!
Ας επιλέξουμε λοιπόν, το πώς θα σταθούν οι ισορροπίες στο τραπέζι!
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.























