• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Συσκευή με μικροβελόνες ελέγχει τη φρεσκάδα των ψαριών σε πραγματικό χρόνο

7 Δεκεμβρίου 2025, 23:45
in Sci/Tech
Ανάγνωση: 2 λεπτά
Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε κομμάτια σολομού.(Πηγή: ACS Sensors 2025).

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε κομμάτια σολομού.(Πηγή: ACS Sensors 2025).

Η αξιολόγηση της φρεσκάδας ενός ψαριού παραδοσιακά απαιτεί εμπειρία. Τώρα, όμως, μια καινοτόμα συσκευή–αισθητήρας με μικροβελόνες, που ανέπτυξαν ερευνητές στην Αυστραλία, υπόσχεται άμεση και αξιόπιστη απάντηση μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Σχεδόν αμέσως μετά τον θάνατο ενός ψαριού, τα νουκλεϊκά οξέα και άλλα μόρια στη σάρκα του αρχίζουν να αποδομούνται, οδηγώντας στη δημιουργία μιας ένωσης γνωστής ως υποξανθίνη (HX). Όσο περισσότερος χρόνος περνά από τον θάνατο του ψαριού, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της HX στη σάρκα του. Για τον λόγο αυτό, τα επίπεδα υποξανθίνης θεωρούνται αξιόπιστος αντικειμενικός δείκτης φρεσκάδας. Ωστόσο, η μέτρησή τους γίνεται συνήθως με διαδικασίες που απαιτούν εξειδικευμένο, εργαστηριακό εξοπλισμό — κάτι που δεν είναι καθόλου πρακτικό στο σπίτι ή το εστιατόριο.

Με αυτήν την ανάγκη στο μυαλό, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Ντίκιν και Μόνας στην Αυστραλία ανέπτυξαν έναν μικρό αισθητήρα που διαθέτει ένα πλέγμα 4×4 μικροβελόνων στο ένα του άκρο. Οι μικροβελόνες είναι ουσιαστικά πολύ μικρές, αιχμηρές προεξοχές, τις οποίες έχουμε δει στο παρελθόν να χρησιμοποιούνται για εφαρμογές όπως η χορήγηση φαρμάκων μέσω της επιδερμίδας.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι μικροβελόνες είναι επικαλυμμένες με νανοσωματίδια χρυσού και ξανθινοξειδάσης– ένα ένζυμο που διασπά την HX. Όταν οι βελόνες εισχωρούν στη σάρκα του ψαριού και το ένζυμο αρχίζει να δρα πάνω στην HX, προκαλείται μια μεταβολή στο ηλεκτρικό δυναμικό του ιστού. Ο αισθητήρας μετρά αυτήν την αλλαγή, παρέχοντας έτσι μια αντικειμενική εκτίμηση της φρεσκάδας του ψαριού.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε κομμάτια σολομού που είχαν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 48 ώρες και κατάφερε να ανιχνεύσει συγκεντρώσεις HX χαμηλότερες από 500 μέρη ανά δισεκατομμύριο (επίπεδο που θεωρείται «πολύ φρέσκο») μέσα σε 100 δευτερόλεπτα. Οι μετρήσεις της συσκευής συμφωνούσαν επίσης με εκείνες ενός εμπορικά διαθέσιμου εργαστηριακού κιτ δοκιμών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ACSSensors.

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Τοξικοί συγγενείς: 5 τρόποι να προστατευτείτε χωρίς να τους κλείσετε την πόρτα

08/12/2025, 00:23

Ότο Πρέμινγκερ: Ο δικτάτορας των πλατό και μεγάλος σκηνοθέτης, που έσπασε τα αμερικάνικα ταμπού

07/12/2025, 23:53

Συσκευή με μικροβελόνες ελέγχει τη φρεσκάδα των ψαριών σε πραγματικό χρόνο

07/12/2025, 23:45

Λαϊκή Συσπείρωση: Η Θεσσαλία, ξανά θύμα της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων

07/12/2025, 23:44

Προς νέα ρεκόρ η βραχυχρόνια μίσθωση – Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς

07/12/2025, 23:34

Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον χώρο εργασίας

07/12/2025, 23:14

Ηράκλειο: Τεράστια επιχείρηση διάσωσης 40χρονου στον καταρράκτη Αμπά στα Αστερούσια Όρη

07/12/2025, 23:08

Η πρόκληση της άνοιας στην Ιαπωνία – Μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία;

07/12/2025, 23:06

Μήνυμα κατά της οπαδικής βίας και υπέρ της θωράκισης του αστυνομικού έργου στο μνημόσυνο για τον Γ. Λυγγερίδη

07/12/2025, 23:02

Άρης Δαβαράκης: Μίλησα δημόσια για τη σεξουαλική μου ταυτότητα, όταν είχα χάσει και τους δυο μου γονείς

07/12/2025, 22:59
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK