• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Μια απλή συνταγή που έκανε θραύση: Τι είναι το smash burger που έσβησε το κλασικό χάμπουργκερ στην Αθήνα

7 Δεκεμβρίου 2025, 2:49
in Extras
Ανάγνωση: 2 λεπτά
Αν το κλασικό μπέργκερ ήταν για χρόνια ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της αθηναϊκής street-food σκηνής, τότε το smash burger είναι το… πραξικόπημα που κανείς δεν είδε να έρχεται. Από τη μια μέρα στην άλλη, ένα φαινομενικά ταπεινό, «απλό» μπέργκερ έχει φτάσει στα σκαλοπάτια του θρόνου χωρίς καν να εμπλακεί σε… εχθροπραξίες. Το φαινόμενο ταξίδεψε από τις συνοικίες της Νέας Υόρκης – εκεί όπου γεννήθηκαν δεκάδες cult αλυσίδες που παίζουν στα δάχτυλα το viral marketing – και στην Αθήνα βρήκε σε χρόνο dt ένα εξαιρετικά δεκτικό κοινό.

Κι όμως, η ιδέα του smash ξεχωρίζει για την απλότητά της: μια μπάλα μοσχαρίσιου κιμά πέφτει πάνω σε πυρακτωμένη πλάκα και πιέζεται δυνατά μέχρι να απλωθεί σε λεπτή στρώση. Με την τεχνική αυτή, το κρέας αγγίζει περισσότερη επιφάνεια της πλάκας, άρα πετυχαίνει την απόλυτη Maillard reaction – τη χημική διαδικασία που χαρίζει το χαρακτηριστικό καραμελέ χρώμα, την τραγανή κρούστα, το άρωμα που σου ανοίγει την όρεξη πριν καν το δεις.

Πάνω στο λεπτό μπιφτέκι λιώνουν φέτες τυριού, συνήθως τύπου τσένταρ, πολλές φορές συνοδεία εξευγενισμένου καραμελωμένου κρεμμυδιού που δίνει γλύκα και ισορροπία. Το αποτέλεσμα; Ένα μπέργκερ λεπτό, τραγανό, αλλά και ζουμερό, που έχει γίνει μικρό φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρα από τη γεύση, εδώ μάλλον εντοπίζεται το μεγάλο πλεονέκτημά του. Το smash burger μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για το… Instagram, όπου κάνει θραύση μέσω share, repost και reel.

Εκτός της γεύσης, αυτό που το καθιστά πραγματικό φαινόμενο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που κουβαλάει. Το smash burger έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς μια ιδέα χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής αναγνωρισιμότητας, μπορεί να μετατραπεί σε «χρυσωρυχείο». Ένα προϊόν που φτιάχνεται γρήγορα, απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό, έχει περιορισμένη φύρα και φέρνει υψηλή απόδοση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεφυτρώνουν παντού ghost kitchens (κουζίνες που λειτουργούν μόνο για delivery, χωρίς φυσικό χώρο για πελάτες) και μικρά spots που ποντάρουν αποκλειστικά σε αυτό. Είναι η λογική των πρώτων takeaway coffee μεταφερμένη στο street food. Aπλή ιδέα, χαμηλό ρίσκο, υψηλό περιθώριο ανάπτυξης.

Στην Αθήνα μπορείς να το βρεις πια μεταξύ άλλων στο Σύνταγμα (Ekiben Kitchen), στα Άνω Πετράλωνα (Hanky Panky), στο Κολωνάκι (Smash’n Bun), στον Κεραμεικό (Four Hands), στο κέντρο (The Smashers, One Burger), στο Χολαργό (F*Smashing) και στη Γλυφάδα (Epos Burgers).

Κάποιοι ποντάρουν σε διπλό πάτημα του μπιφτεκιού για ακόμη πιο τραγανή κρούστα, άλλοι χρησιμοποιούν potato buns αντί για μπριός, ενώ υπάρχουν και μαγαζιά που φτιάχνουν δικά τους τουρσιά για να δώσουν πιο έντονη οξύτητα στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γίνεται smash μόνο ο κιμάς, αλλά και το μπέικον, το οποίο ψήνεται μέχρι να καταλήξει δαντελωτό και τραγανό σαν τσιπ.

Αυτό που ξεκίνησε ως εναλλακτικό στριτφουντάδικο, έχει πλέον μετατραπεί σε food-trend. Το smash burger δεν ήρθε απλώς για να προστεθεί στον χάρτη της πόλης. Ήρθε για να δείξει ότι η πιο δυνατή συνταγή δεν είναι αυτή με τα πιο πολλά υλικά, αλλά εκείνη που έχει το πακέτο να ξεχωρίζει. Και, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας, η νέα εποχή του μπέργκερ είναι λεπτή, καραμελωμένη και αινιγματικά απλή…

Πηγή: menhouse.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Μια απλή συνταγή που έκανε θραύση: Τι είναι το smash burger που έσβησε το κλασικό χάμπουργκερ στην Αθήνα

07/12/2025, 02:49

Στέφανος Κούρκουλος: Ο άγνωστος αδελφός του ηθοποιού σήμερα & οι πληγές μιας οικογενειακής τραγωδίας

07/12/2025, 01:19

Οι 5 σειρές που δεν χάνουμε με τίποτα τον Δεκέμβριο

07/12/2025, 00:27

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Η μάχη με τα 120 κιλά – «Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να αλλάξω, αλλά είμαι εδώ»

06/12/2025, 23:53

Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για μόνιμη κατοικία συνταξιούχων

06/12/2025, 23:44

Χειμωνιάτικοι θησαυροί στο πιάτο σου: Τα φρούτα και τα λαχανικά που σε κρατούν γερή και fit

06/12/2025, 23:35

Πλημμύρες στην Ινδονησία: Πάνω από 900 νεκροί και 400 αγνοούμενοι

06/12/2025, 23:26

Σίσσυ Χρηστίδου: Η εξομολόγηση για τη μάχη της με τα κιλά – «Παχαίνω όταν νιώθω ότι απειλούμαι»

06/12/2025, 23:15

Παύλος Σιδηρόπουλος: Η αυτοκαταστροφική σχέση με τη Γιόλα Αναγνωστοπούλου

06/12/2025, 23:07

Σεισμός τώρα 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

06/12/2025, 23:03
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK