• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

ΓΕΥΣΕΙΣ

Δεν αποτελεί πλέον δίλημμα…

-Απλά από τη σκέψη ας περάσουμε στην πράξη

7 Δεκεμβρίου 2025, 9:56
in Έξοδος
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Γράφει ο Γιώργος  Καούνας

Κι όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο αυτό. Συζητώντας με παρέες και ιδιαίτερα με νέους οινόφιλους στην οινική πυξίδα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως το ενδιαφέρον για το κρασί αυξάνεται συνεχώς. Επομένως όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον άλλο τόσο αυξάνονται και οι απορίες. Οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες αλλά και οι εποικοδομητικές ερωτήσεις αντίστοιχα. Αυτό το σκηνικό, παραμένει ωστόσο ένα θετικό στοιχείο και παράλληλα ένας συνθετικός κρίκος για όλους μας, τονίζοντάς μας, πως το κρασί μας ενώνει κι όλοι είμαστε συνοδοιπόροι στη διαδρομή του.

Τα διλλήματα τόσο στα αρωματικά αλλά και γενικότερα στα δομικά στοιχεία του κρασιού,  είναι συνήθως οι προσωπικές μας, οι πρώτες προσωπικές μας αγωνίες. Ακούω συχνά για παράδειγμα τη φράση: «Κι αν αυτά που γεύομαι ή μυρίζω στο ποτήρι είναι λάθος;». «Δεν μυρίζω τίποτα». «Δεν ξέρω με τι πιάτο  να το συνδυάσω». Και άλλες παρόμοιες διστακτικές παρατηρήσεις, που φρενάρουν μια ατόφια αυθόρμητη οινική πρωτοβουλία. Το μυστικό θεωρώ πως είναι ένα. Δεν υπάρχει μυστικό! Μια σχετικά αντίστοιχη διστακτικότητα, πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, την ώρα που κρατάμε στα χέρια μας ένα ποτήρι κρασί.

Αυτό δεν σχετίζεται με την εμπειρία ή την απειρία. Αλλά ο παράγοντας χρόνος είναι εκείνος που θα ξεκλειδώσει τις αισθήσεις και θα εκπλήξει (Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) ευχάριστα όλους εμάς. Βασικά, ας πάρουμε τη σημαντικότερη λεπτομέρεια που μπορεί να ωθήσει ένα κρασί στην ποιοτικότερη κλίμακά του. Εδώ, κυριαρχεί η γνώση και η εμπειρία (Του εκάστοτε οινοπαραγωγού). Από αυτό το επίπεδο και μετά,  οι πρόποδες ενός οινικού μυστικού, για τη δομή ενός κρασιού βασίζονται στην περιήγηση του οινικού βασιλείου. Μόλις το έργο τελειοποιηθεί, τότε καλούμαστε να το απολαύσουμε. Να το δοκιμάσουμε και να καινοτομήσουμε παράλληλα είτε γαστρονομικά είτε καθαρά οινικά.

Κανείς μας δεν γνωρίζει πριν δοκιμάσει, τι θα συναντήσει. Αυτή η αγωνία λοιπόν ας μετατραπεί σε μια ευχάριστη προσμονή κι όχι σ’ ένα τυποποιημένο κουτάκι άγχους. Όλοι μας βιώσαμε, βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα, αγωνίες, προσμονές και εκπλήξεις  αλλά στο τέλος  δοκιμάσαμε. Κι όταν δοκιμάσαμε σιγά- σιγά σχεδιάσαμε τις πρώτες μας οινικές ακτές στο αρχείο μας.

Οπότε δεν είναι θέμα διλλήματος πια. Απλώς από τη σκέψη να περάσουμε στην πράξη. Να βρούμε γαστρονομικούς συνδυασμούς που θα μας χαρίσουν τη δική μας ισορροπία στο πιάτο και στο ποτήρι. Να επιμείνουμε για τα αρώματα και τις γεύσεις. Να ανοίξουμε φιάλες και να δοκιμάσουμε ξανά και ξανά. Να πιάνουμε το ποτήρι με αυτοπεποίθηση. Να μπούμε στο οινικό πεδίο όπως ακριβώς θα κάναμε σαφάρι.

Οι ετικέτες μας περιμένουν στο ράφι. Η γευσιγνωσία είναι μια διαδικασία ανοιχτή για όλους. Εύχρηστη και πολύπλευρη. Ας μη μας τρομάζει λοιπόν το οινικό άγνωστο, παρά να μας γοητεύει το επόμενο οινικό ταξίδι που επιφυλάσσουν οι ετικέτες μας.

Οι συζητήσεις λοιπόν παραμένουν συζητήσεις. Οι οινοπαραγωγοί ενεργά γρανάζια και η φιλοσοφία τους, ο φάρος που οδηγεί τα επόμενα οινικά μας βήματα. Κι εμείς έτοιμοι στο να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Λάρισα: Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό

07/12/2025, 16:13

Κοινωνική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: Υιοθετούμε πλήρως τα δίκαια και επιτακτικά αιτήματά των αγροτών

07/12/2025, 16:06

Αγρότες από την Καλαμπάκα ενισχύουν το μπλόκο των Τρικάλων – Ζητούν στρατηγική λύση (βίντεο)

07/12/2025, 15:59

Δήμος Λαρισαίων: Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή – Σύσκεψη στη ΔΕΥΑΛ

07/12/2025, 15:48

Στο μπλόκο της Καρδίτσας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (ΦΩΤΟ)

07/12/2025, 15:37

Ευλογιά: Θλιβερή πρωτιά της Λάρισας

07/12/2025, 15:32

Ζάκυνθος: «Δεν μπορούσαν να πάρουν το παιδί από τα δόντια του πιτ μπουλ» – Σε σοκ οι γιατροί από την εικόνα του 2χρονου

07/12/2025, 15:24

«Νυχτερινός Ποιμήν»: Η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό ανήλικων σε μπαρ

07/12/2025, 15:16

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Μαγνησίας – Κλείνουν την Τετάρτη το λιμάνι του Βόλου

07/12/2025, 15:08

Ο σχεδιασμός 2026-29 ως άγγελος εξάγγελος

07/12/2025, 15:00
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK