Με δράση που εκτείνεται από την ενίσχυση κατά του κρυολογήματος και τη ρύθμιση του σακχάρου έως την ανακούφιση της ναυτίας, το μπαχαρικό αυτό προσφέρει πλήθος οφέλη
Γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και το ευρύ γαστρονομικό του φάσμα – από ασιατικές σούπες μέχρι λαχταριστά γλυκά – το τζίντζερ ή πιπερόριζα έχει κερδίσει, πλέον, επάξια μια ξεχωριστή θέση και στον χώρο της σύγχρονης επιστήμης. Πέρα από το άρωμα και την πικάντικη επίγευση που προσφέρει, διαθέτει ένα εντυπωσιακό προφίλ ευεργετικών ιδιοτήτων, επιβεβαιωμένο από πλήθος ερευνών. Από την ανακούφιση της ναυτίας μέχρι την προστασία των νευρικών κυττάρων, ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά οφέλη του.
1. Ανακουφίζει από τη ναυτία
Κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ναυτία και τους εμετούς, σε σύγκριση με εικονικά φάρμακα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας μάλιστα το προτείνει ως φυσικό μέσο ανακούφισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή ναυτίας λόγω χημειοθεραπειών. Η ήπια δράση του και η ασφάλειά του σε μικρές δόσεις το καθιστούν δημοφιλή επιλογή για άτομα που αναζητούν πιο φυσικές λύσεις.
2. Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση

Από το σκόρδο και το μέλι μέχρι τη ρίγανη ανακαλύψτε 6 πολύτιμα αντιβιοτικά της φύσης
Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής, ακόμη και σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε σχετική έρευνα, μία εβδομάδα κατανάλωσης συμπληρωμάτων μείωσε τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων και τον σχηματισμό εξωκυττάριων παγίδων (NETs), μηχανισμών που όταν υπερλειτουργούν μπορεί να ενισχύσουν την αυτοάνοση αντίδραση.
Παράλληλα, η αντιμικροβιακή δράση του συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων κρυολογήματος -από τον πονόλαιμο έως τη ρινική συμφόρηση -καθιστώντας το μία αγαπημένη επιλογή για τον χειμώνα.
3. Βοηθά στη διαχείριση του πόνου
Έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία στο γόνατο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ιδίως στα πρώτα στάδια της νόσου. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα για τη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση, καθώς και για τον πόνο της έμμηνου ρύσεως, όπου σε ορισμένες μελέτες φαίνεται πιο αποτελεσματικό ακόμη και από τα κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
4. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία
Το τζίντζερ φαίνεται ότι δρα πολυεπίπεδα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα συμπληρώματα έχουν συσχετιστεί με: μείωση τριγλυκεριδίων, ολικής & LDL («κακής») χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης αλλά και αύξηση HDL («καλής») χοληστερόλης.
Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, η λήψη 1-3 γραμμαρίων ημερησίως για 4-12 εβδομάδες φάνηκε να βελτιώνει τόσο τα επίπεδα σακχάρου όσο και το λιπιδαιμικό προφίλ, σύμφωνα με ανασκόπηση 10 μελετών. Η δράση του σχετίζεται με ενισχυμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, καλύτερη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα και μειωμένο οξειδωτικό στρες -σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη ιδιότητά του, συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς. Τέλος, πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι μπορεί να ενισχύει (και) τη σεξουαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης.
5. Προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία
Οι νεότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του τζίντζερ βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, έναν παράγοντα που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις του μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων σε καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό επίπεδο, αν και απαιτούνται περισσότερες κλινικές έρευνες σε ανθρώπους.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Αν και ασφαλές στη διατροφική του μορφή, το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα -όπως καούρα, φούσκωμα, διάρροια ή ερεθισμό στο στόμα –όταν η ημερήσια πρόσληψη ξεπερνά τα 4 γραμμάρια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από:
- όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
- άτομα που παίρνουν φάρμακα για διαβήτη ή υπέρταση, λόγω πιθανής υπογλυκαιμίας ή υπότασης.
- εγκύους, οι οποίες καλό είναι να συμβουλεύονται γιατρό πριν λάβουν υψηλές δόσεις.
Συμπέρασμα
Το τζίντζερ δεν αποτελεί μόνο γευστικό «μυστικό» της κουζίνας αλλά και ένα φυσικό βοήθημα με αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Για τους περισσότερους, η κατανάλωσή του μέσα στο φαγητό ή σε ροφήματα είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αξιοποιήσουν τις ιδιότητές του. Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε λήψη συμπληρώματος, είναι σημαντικό να προηγηθεί συζήτηση με γιατρό ή φαρμακοποιό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λήψης φαρμάκων ή ύπαρξης χρόνιων παθήσεων.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

























