Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δημήτριος Μπόγδανος – Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Προγράμματος & Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής στην εταιρεία Αγγλόφωνο Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – επισημαίνει τα εξής:
«Έχω καιρό να γράψω για την «δύναμη» της διατροφής στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Αλλά πρόσφατα μια μελέτη μετα-ανάλυσης μας αναστάτωσε πάλι αναλύοντας 270.121 άτομα παγκοσμίως.
Τα δεδομένα της δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφική συμπεριφορά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης RA έως και 46%!
Κύρια Ευρήματα:
– Συνολική Υγιεινή Διατροφή: έως 46% χαμηλότερος κίνδυνος*
– Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα:44% μείωση.
– Μεσογειακή Δίαιτα:12% μείωση.
– Healthy Eating Index (HEI): 40% μείωση.
Αυτά τα δεδομένα, από μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά, υγιεινά λιπαρά) έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από μεμονωμένα τρόφιμα και δίατες.
Σε έναν κόσμο όπου 1 στους 38 ενήλικες διαγιγνώσκεται πια με ρευματοειδή αρθρίτιδα – μια νόσο που προκαλεί πόνο και πρόωρη θνησιμότητα – η (υγιεινή) διατροφή γίνεται προσιτό, καθολικό εργαλείο πρόληψης.
Δεν αντικαθιστά ιατρική φροντίδα, αλλά ενισχύει την υγεία μας, δίνοντας δύναμη στα χέρια μας και στο πιάτο μας για ένα υγιέστερο μέλλον.
Το μήνυμα των ερευνητών, ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στη διατροφή και δεν θα χάσετε».
https://www.sciencedirect.com/…/pii/S0049017225001969…
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
























