Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι έχει συνδεθεί με ένα πλήθος από αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η τερηδόνα και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Ανάμεσα σε αυτές όμως μπορεί να είναι και η πρώιμη γήρανση της επιδερμίδας μας. Συγκεκριμένα, «μεταμορφώνει το δέρμα από μέσα προς τα έξω» όπως σχολιάζει η δερματολόγος Elizabeth Bahar Houshmand σε νέο άρθρο στο περιοδικό Self.
Ο μηχανισμός της; Όταν η διατροφή μας ξεχειλίζει από ζάχαρη, τα πλεονάζοντα μόρια προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, λιπίδια και νουκλεϊκά οξέα, δημιουργώντας ενώσεις που αποκαλούνται εν συντομία AGEs («advanced glycation end products). Η συσσώρευση αυτών των ενώσεων προκαλεί, μακροπρόθεσμα, «ορατά και δομικά σημάδια γήρανσης στο δέρμα» όπως προσθέτει η Dr. Houshmand.
Για παράδειγμα, η ζάχαρη διαταράσσει τη λειτουργία της ελαστίνης και του κολλαγόνου, των δύο δομικών πρωτεϊνών του δέρματος που είναι υπεύθυνες, σύμφωνα με τον δερματολόγο Anthony Rossi, για τη διατήρηση «της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητάς» του. Μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να το αναγεννούν και να επανορθώνουν τις βλάβες του.
Η ζάχαρη διαταράσσει τη λειτουργία της ελαστίνης και του κολλαγόνου, των δύο δομικών πρωτεϊνών του δέρματος που είναι υπεύθυνες, σύμφωνα με τον δερματολόγο Anthony Rossi, για τη διατήρηση «της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της ανθεκτικότητάς» του.
Άλλοι τρόποι με τους οποίους τα AGEs επιταχύνουν τη γήρανση είναι συντελώντας στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες και τις χρόνιες φλεγμονές ήπιου βαθμού, που καταπονούν ολόκληρο το σώμα – και το δέρμα. Είναι δύο από τους παράγοντες, για παράδειγμα, που ρίχνουν τις άμυνες του δέρματος απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Δεν είναι όμως όλα τα σάκχαρα βλαβερά, διευκρινίζουν οι ειδικοί. Οι αρνητικές συνέπειες αποδίδονται στη λεγόμενη πρόσθετη ζάχαρη, δηλαδή εκείνη που προστίθεται τεχνητά σε τρόφιμα και ποτά – όπως τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και τα παγωτά. Επιστημονικά στοιχεία συνιστούν οι θερμίδες στις οποίες αντιστοιχεί η πρόσθετη ζάχαρη να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων (τα παιδιά κάτω των δύο ετών συνιστάται να μην καταναλώνουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη). Άλλες πηγές συμβουλεύουν, «για βέλτιστα οφέλη στην υγεία και το δέρμα», αυτή η ποσότητα να μην υπερβαίνει το 5%.
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων την προσδιορίζει σε όχι πάνω από 9 κ.γ. ημερησίως για άντρες και όχι πάνω από 6 κ.γ. για γυναίκες. Μπορεί αυτή η ποσότητα να ακούγεται μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα η πρόσθετη ζάχαρη κρύβεται σε μια τεράστια κατηγορία τυποποιημένων τροφίμων, ακόμα και στο ψωμί ή σε σάλτσες. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τις ΗΠΑ, τρεις στους πέντε άντρες και γυναίκες να καταναλώνουν 19 κ.γ. ή 15 κ.γ. ημερησίως.
Η Dr. Houshmand ξεκαθαρίζει ότι οι αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης εντοπίζονται στη μακροχρόνια υπερκατανάλωσή της και όχι, ας πούμε, στην περιστασιακή κατανάλωση π.χ. ενός γλυκού ή ενός αναψυκτικού. Δεν χρειάζεται λοιπόν να νιώθουμε τύψεις αν ενδίδουμε πού και πού στο αγαπημένο μας επιδόρπιο.
Οι αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης εντοπίζονται στη μακροχρόνια υπερκατανάλωσή της και όχι, ας πούμε, στην περιστασιακή κατανάλωση π.χ. ενός γλυκού ή ενός αναψυκτικού. Δεν χρειάζεται λοιπόν να νιώθουμε τύψεις αν ενδίδουμε πού και πού στο αγαπημένο μας επιδόρπιο.
Τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα στα οποία συντελεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι απώλεια σφριγηλότητας και λάμψης, εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων αλλά και καθυστέρηση της επούλωσης ενός τραύματος ή ερεθισμού. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν το λεγόμενο «sugar face» («το πρόσωπο της ζάχαρης») όπως έχει επικρατήσει ο όρος.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Δηλαδή, περιορίζοντας την κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων και ποτών όπως τα γλυκά, τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες δημητριακών με ζάχαρη, τα ροφήματα καφέ και τσαγιού με ζάχαρη, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.
Οι ειδικοί συνιστούν να τα αντικαταστήσουμε με προϊόντα που έχουν ούτως ή άλλως οφέλη στον οργανισμό όπως τροφές ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες, «καλά» λιπαρά (Ω-3 και Ω-6) και πολύ νερό.
Όπως το συνοψίζει η Dr. Houshmand, μια «ισορροπημένη διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, επιστημονικά βάσιμους τρόπους να διατηρήσετε το δέρμα σας λαμπερό, υγιές και ανθεκτικό». Όλα αυτά, φυσικά, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας όπως η καθημερινή χρήση αντιηλιακού, ο επαρκής ύπνος και η διαχείριση του στρες.
Πηγή: marieclaire.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
























