Κ. Καλαπούτης: «Να πείσουμε τους καταναλωτές να δοκιμάζουν και να αξιολογούν» – Κοινά προβλήματα και ετοιμότητα για κινητοποιήσεις
Του Χρίστου Τζίκα
Μία «γλυκιά» γιορτή στήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, με την Μελισσοκομική Γιορτή 2025 να αποτελεί θεσμό για την πόλη, καθώς για 11η χρονιά παραγωγοί του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους πολίτες. Βέβαια, αυτή η γιορτή έχει και τις δυσκολίες που «κουβαλούν» οι άνθρωποι του κλάδου, καθώς τα κόστη αυξάνονται, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα «βαφτισμένα» ελληνικά μέλια που πωλούνται στην αγορά.
Από το περασμένο Σάββατο έως και σήμερα ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων δημιούργησαν μία γλυκιά γωνιά στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ο Κώστας Καλαπούτης, πρόεδρος του Συλλόγου και μελισσοκόμος μίλησε για την δράση που τα προηγούμενα χρόνια διοργανωνόταν πιο κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η «γλυκιά» πλευρά
Γλυκές γεύσεις, παραδοσιακά προϊόντα, εκδηλώσεις και άρωμα φύσης συγκεντρώνονται για μία βδομάδα στην Κεντρική Πλατεία.
Η γιορτή αποτελεί έναν θεσμό που τιμά τον κόπο των μελισσοκόμων και την ανεκτίμητη προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον και στη διατροφή μας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της μελισσοκομίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη φροντίδα της φύσης.
«Για 11η χρονιά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, διοργανώνει στην πόλη την Μελισσοκομική Γιορτή. Συνήθως η αντίστοιχη δράση διοργανωνόταν τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά φέτος πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με σκοπό να γλυκάνουμε την πόλη μας.
Μέλη του συλλόγου -παραγωγοί- στα “σπιτάκια” στην Κεντρική Πλατεία παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης τα τοπικά προϊόντα που βρίσκονται στη Θεσσαλία. Παράλληλα, προσπαθούμε να πείσουμε, αλλά και να μάθουμε τους καταναλωτές να δοκιμάζουν και να τρώνε τα δικά μας μέλια, στηρίζοντας έτσι τον Έλληνα παραγωγό», αναφέρει στις δηλώσεις του ο κ. Καλαπούτης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού, να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς και τις τεχνικές μελισσοκομίας.
«Βαφτίσεις»
Πέρα όμως από την όμορφη πλευρά, οι μελισσοκόμοι του συλλόγου «παλεύουν» κόντρα στα αμφιβόλου ποιότητας που εμφανίζονται ανά διαστήματα, ιδιαίτερα την εποχή των εορτών, ενώ «αγκάθι» είναι και οι «ελληνοποιήσεις» για τους ίδιους.
«Υπάρχουν αυτή την εποχή, πολλοί επιτήδειοι που πηγαίνουν από περιοχή σε περιοχή με μέλια αμφιβόλου ποιότητας. Αυτοί οι γυρολόγοι, προσφέρουν κάτι που έχει μεγάλη διαφορά από συγκεκριμένα προϊόντα. Έτσι μέσα από αυτή τη γιορτή προσπαθούμε να πείσουμε τους καταναλωτές να δοκιμάσουν πραγματικά μέλια και να συγκρίνουν τις γεύσεις από αυτά που θα τους δώσουν αυτοί οι άνθρωποι», εξηγεί ο κ. Καλαπούτης.
«Επίσης, αυτό το διάστημα όλα τα σούπερ μάρκετ και διάφορα καταστήματα θα μας βομβαρδίσουν με μέλια από τέσσερα έως έξι ευρώ το βάζο ή θα τα δούμε να πωλούνται σε προσφορές που όμως δεν θα είναι ποιοτικά. Αυτό που θέλω εγώ να τονίσω, είναι ότι μέλι κάτω από οκτώ ευρώ στη λιανική δύσκολο θα βρεθεί, όταν το κόστος του μελιού, χωρίς να μπει στο βάζο και με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε φέτος με την κλιματική αλλαγή, αγγίζει τα πέντε ευρώ, δεν είναι δυνατόν να εντοπίζονται αυτές οι τιμές».
Από εκεί και πέρα οι μελισσοκόμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα με αγρότες και κτηνοτρόφους. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς οι μελισσοκόμοι είναι κοινά με των αγροτών στον πρωτογενή τομέα. Έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή όπου τα κόστη έχουν αυξηθεί. Ψάχνουμε μέρη με πρασινάδα και λουλούδια για να στήσουμε τα μελίσσια μας και είναι λίγα, άρα οι μετακινήσεις είναι πολλές και το κόστος στο αγροτικό πετρέλαιο μας γονατίζει», προσθέτει.
«Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, καθώς έρχονται μέλια από το εξωτερικό, ευτελούς αξίας που «βαφτίζονται» ελληνικά με τους καταναλωτές να μπερδεύονται και να μην ξέρουν τι αγοράζουν. Εμείς λοιπόν και μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν άποψη για το τι ψωνίζουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρεθούμε στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων και θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μαζί τους», καταλήγει ο κ. Καλαπούτης.
Αρκούδες
Σε όλα αυτά οι μελισσοκόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την ίδια τη φύση, καθώς ήδη το τελευταίο διάστημα σημειώνονται κι επιθέσεις στα μελίσσια από αρκούδες που κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο με σκοπό να βρουν τροφή.
Μία από τις τελευταίες περιπτώσεις σημειώθηκε στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, καθώς όπως ενημέρωσαν οι άνθρωποι του συλλόγου «δυστυχώς οι ζημιές στα μελισσοκομεία από αρκούδες έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Αυτή την φορά σημειώθηκαν ζημιές στην διαδρομή Αγιάς – Μελιβοίας. Οι συνάδελφοι που έχουν μελισσοκομεία στην περιοχή αυτή ας μεριμνήσουν».
Ο κ. Καλαπούτης εξηγεί ότι οι αρκούδες είναι απειλή «τόσο για τις κυψέλες τους όσο και τους ίδιους», με το φαινόμενο να είναι σύνηθες όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και ευρύτερα στην Θεσσαλία με τους μελισσοκόμους να προσπαθούν να αυξήσουν συνεχώς τα μέτρα προστασίας.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Μελισσοκομική Γιορτή 2025:





Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
























