Ειρήνη Σπανούλη: «Καλλιεργούμε υπεύθυνα και με σεβασμό στο περιβάλλον, νοιαζόμαστε για τη παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να είμαστε μοναδικοί σ’ αυτό που κάνουμε. Η γεύση, η ποιότητα και η φρεσκάδα είναι που μας ξεχωρίζουν»
Το Καρπολόγιον ιδρύθηκε το 2022, με έδρα τη Γλαύκη Λάρισας ως το επιστέγασμα της συνεργασίας νέων, στη πλειοψηφία τους, Θεσσαλών αμυγδαλοπαραγωγών. Πρόκειται για ένα συλλογικό σχήμα που συνδυάζει τη γνώση της γης με τη σύγχρονη επιχειρηματική προσέγγιση της πρωτογενούς παραγωγής.
Συνδετικό κρίκο μεταξύ των παραγωγών αλλά και πυρήνα του ομαδικού εγχειρήματος αποτελεί η Καινοτομία που ξεκινά από το ίδιο το χωράφι.
«Αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τις κλασικές μονοετείς καλλιέργειες και να φυτέψουμε δέντρα, πρασινίζοντας την καρδιά του καυτού θεσσαλικού κάμπου. Και δεν μείναμε εκεί: πρώτοι στην Ελλάδα για το αμύγδαλο εφαρμόσαμε ένα μοντέλο πυκνής φύτευσης με 5 φορές περισσότερα δέντρα ανά στρέμμα απ’ ότι στο συμβατικό. Αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για την εκμηχάνιση των καλλιεργητικών φροντίδων και τη συγκομιδή. Έχουμε στην ουσία αναπτύξει τη δική μας τεχνογνωσία από μηδενική βάση αλλά και το δικό μας μοντέλο καλλιέργειας παράγοντας ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας» δηλώνει η κα Ειρήνη Σπανούλη, Οικονομολόγος – Αμυγδαλοπαραγωγός και συν-ιδρύτρια του Καρπολόγιον.

Η ταυτότητα, η φιλοσοφία και η προσέγγιση της Ομάδας συνοψίζεται στη φράση “Ο καρπός μας το αποτύπωμά μας”.
«Καλλιεργούμε υπεύθυνα και με σεβασμό στο περιβάλλον, νοιαζόμαστε για τη παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να είμαστε μοναδικοί σ’ αυτό που κάνουμε. Η γεύση, η ποιότητα και η φρεσκάδα είναι που μας ξεχωρίζουν».
Η προσέγγιση αυτή εκφράζεται σε κάθε στάδιο παραγωγής. Η Ομάδα διαθέτει τη δική της καθετοποιημένη μονάδα για τη θραύση και συσκευασία του καρπού γεγονός που του προσδίδει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
«Επιλέγουμε να «σπάμε» τον καρπό και να τον απελευθερώνουμε από το τσόφλι του κάθε φορά λίγο πριν τη διάθεσή του στο καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε 100% φρέσκο τραγανό αμύγδαλο πλούσιο σε γεύση, αρώματα και θρεπτικά συστατικά. Προσπαθούμε μάλιστα να δημιουργήσουμε κουλτούρα διάθεσης φρέσκου ξηρού καρπού στην αγορά» εξηγεί η κ. Σπανούλη.
Το αμύγδαλο του Καρπολόγιον απαλλαγμένο από περιττές μεταφορτώσεις και αποθηκεύσεις διανύει τη μικρότερη δυνατή απόσταση από το χωράφι ως τον καταναλωτή εφαρμόζοντας έμπρακτα τη στρατηγική Farm to Fork της ΕΕ προς ένα βιωσιμότερο μέλλον. Πρόκειται για μια πράξη συνέπειας και διαφοροποίησης, που αναδεικνύει τη σημασία του τοπικού προϊόντος με διεθνή standards.

Η γεύση και η ποιότητα των αμυγδάλων του Καρπολόγιον αναγνωρίστηκαν ήδη φέτος, από την πρώτη του συμμετοχή στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό προϊόντων Specialist Awards, όπου απέσπασε τρία βραβεία γεύσης, ένα για κάθε συμμετοχή του. Μια επιτυχία που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην υψηλή ποιότητα και τοποθετεί το brand στο χάρτη των ανερχόμενων ελληνικών προϊόντων.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Καρπολόγιον έχει δημιουργήσει ένα δυνατό brand απευθυνόμενο σε ένα κοινό που αναζητά και εκτιμά την αξία του φρέσκου ελληνικού καρπού απευθείας απ’ τους παραγωγούς. Παράλληλα κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών, όπου η ποιότητα και η βιωσιμότητα αποτελούν τα πλέον ζητούμενα.

Οι διακρίσεις ωστόσο δεν περιορίζονται στο τελικό προϊόν, αλλά χαρακτηρίζουν συνολικά τη δράση και προσέγγιση της Ομάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βράβευση της κας Σπανούλη, το 2023, με το 1ο Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Αγροδιατροφή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας EIT Food. Παράλληλα, η Ομάδα έχει συμμετάσχει σε κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα επιτάχυνσης και εξαγωγών, ενώ αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ανάδειξη των θρεπτικών χαρακτηριστικών του αμυγδάλου.

Στον άμεσο σχεδιασμό του Καρπολόγιον περιλαμβάνονται οι φυτεύσεις νέων δέντρων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας.

Με επίκεντρο την ποιότητα, τη συνεργασία και την καινοτομία, το Καρπολόγιον επιχειρεί να αποτελέσει μέρος του νέου Ελληνικού αγροτικού επιχειρείν αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο θεσσαλικός κάμπος μπορεί να παράγει όχι μόνο καρπούς, αλλά και ιδέες με αξία.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2025
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
























