• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Γιατί τα τυριά είναι κίτρινα και πορτοκαλί

15 Νοεμβρίου 2025, 17:45
in Extras
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τι πραγματικά καταναλώνεις όταν τρως ένα κίτρινο ή ένα πορτοκαλί τυρί. Πού οφείλονται οι αποχρώσεις και τι είναι καλό να αναζητάς.

Το τυρί που τρώμε αρχίζει να παράγεται από το γρασίδι που καταναλώνει η αγελάδα ή όποιο άλλο ζώο δίνει το γάλα. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του γρασιδιού, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Τα πρώτα τυριά (1300) παράγονταν από γάλα προβατίνας. Κάθε κατανάλωση γρασιδιού μπορούσε να γίνει ή μαλλί ή γάλα. Όχι και τα δύο, όπως είπε στο Vox ο Paul Kindsted, πρώην πρόεδρος του American Dairy Science Association.

Με τα χρόνια ο κύριος πάροχος γάλακτος έγινε η αγελάδα και αυτό είχε σημαντική συνέπεια στο πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα τα τυριά.

Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας είναι η βήτα καροτίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχουν πολλά λαχανικά. Είναι αυτό που δίνει το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα και τις γλυκοπατάτες, μεταξύ άλλων.

ΠΟΙΟ ΤΥΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ “ΚΥΝΗΓΑΣ”

Το πλούσιας βλάστησης γρασίδι που είναι στην εποχή του, περιέχει βήτα καροτίνη. Όταν την επεξεργάζεται η προβατίνα στον οργανισμό της, δεν φτάνει στο γάλα και για αυτό τα τυριά που παράγονται από αυτό (προβατίσια) είναι φυσικά λευκά.

Οι αγελάδες μεταβολίζουν διαφορετικά τη βήτα καροτίνη που περνάει στο γάλα που δίνουν -είναι μέρος του λίπους που έχει το γάλα- κι έτσι συγκεντρώνεται στο τυρί στο οποίο δίνει το κίτρινο χρώμα.

Το τυρί που παράγεται την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από το πραγματικά κίτρινο χρώμα του και την υψηλότερη ποιότητα του.

Όπως και όση περισσότερη βήτα καροτίνη έχει το γρασίδι που τρώει η αγελάδα, τόσο πιο κίτρινο είναι το πήγμα -ένδειξη υψηλής ποιότητας και πιο ‘γεμάτης’ γεύσης- που αφαιρείται από το γάλα.

Εν τω μεταξύ, όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός στη διαδικασία που αφορά και την πυτιά ((σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που χρησιμοποιείται στην πήξη γάλακτος -για την παραγωγή του τυριού), τόσο πιο κίτρινο γίνεται το πήγμα.

Αρχικά όλα τα τυριά ήταν κίτρινα, ώσπου οι παραγωγοί κατάλαβαν πως μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αν έκαναν βούτυρο (που πωλούνταν πιο ακριβά) ή πουλούσαν ξεχωριστά την κρέμα που δημιουργούνταν εύκολα από το γάλα της αγελάδας (και είναι πλούσια σε λίπος και γεύση) από το γάλα.

Το γάλα που έμενε είχε λιγότερη βήτα καροτίνη, άρα έδινε πιο ‘άχρωμο’ και πιο άγευστο τυρί που ωστόσο, πωλείτο στις ίδιες τιμές με πριν.

Κάπου στο 1400 οι καταναλωτές κατάλαβαν τη διαφορά και οι παραγωγοί πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: τις φυσικές βαφές τροφίμων, όπως το σαφράν, ο κατιφές και ο χυμός καρότου.

Ενίοτε τους ‘ξέφευγε’ η δόση και το τυρί γινόταν πολύ πιο κίτρινο από ό,τι είχε συνηθίσει το πλήθος.

O σπόρος Annatto βρήκε το δρόμο του προς την Ευρώπη το 1600 iStock

Το πρόβλημα λύθηκε όταν ανακαλύφθηκε η χρησιμότητα του σπόρου Annatto που αναπτυσσόταν στη Νότια Αμερική. Οι αποικιοκράτες Ολλανδοί ανακάλυψαν την ύπαρξη του και το ενέταξαν στο εμπόριο τους προς την Ευρώπη το 1600. Έκανε θραύση ως χρωστική ουσία μιας πολύχρωμης περιόδου της ηπείρου.

Σύντομα οι παραγωγοί τυριού κατάλαβαν πως είχαν ένα φθηνό τρόπο να κάνουν τη δουλειά που έκαναν ακριβά συστατικά, όπως το σαφράν.

Κοντολογίς ο σπόρος Annatto είναι πίσω από το πορτοκαλί χρώμα του τσένταρ.

Και κάπως έτσι έχετε όλα τα χρώματα του τυριού.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Ατύχημα Βελεστίνο: Πήγαν για αρτοκλασία και βρέθηκαν στο νοσοκομείο – Ανατράπηκε ολοκαίνουργιο λεωφορείο τουριστικού γραφείου της Λάρισας

15/11/2025, 19:28

Ατρόμητος: Ανακοίνωσε την πρόσληψη του Κέρκεζ – Το βιογραφικό του Σέρβου προπονητή

15/11/2025, 19:20

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους 2025” – Πώς θα αναδειχθούν

15/11/2025, 19:11

Φονική κατολίσθηση στην Ινδονησία: 11 οι νεκροί, έρευνες για 12 αγνοούμενους

15/11/2025, 19:03

Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα: Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες

15/11/2025, 18:56

Χιλιάδες πολίτες στα Σκόπια ζητούν δικαιοσύνη για την τραγωδία στο Κότσανι με 63 θύματα

15/11/2025, 18:47

Καθαρίστηκε ο εμβληματικός «Δρομέας» – Δούκας: «Διατηρούμε τα μνημεία λαμπερά, είναι η ιστορία μας»

15/11/2025, 18:39

Εθνική Ελλάδας: Κλήθηκε στη γαλανόλευκη ο Μάριος Βήχος

15/11/2025, 18:30

13 γυναίκες στο Νοσοκομείο μετά την εκτροπή του λεωφορείου πριν τον Ριζόμυλο – Πήγαιναν προσκυνηματική εκδρομή στα Κανάλια

15/11/2025, 18:19

“Εφυγε” από τη ζωή ο Βολιώτης γλύπτης Αναστάσης Κρατίδης

15/11/2025, 18:13
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK