• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Αυτό το είδος ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

9 Νοεμβρίου 2025, 15:33
in Extras
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Σε όλους αρέσει να κόβουν ένα φρεσκοψημένο καρβέλι ψωμί, πόσο μάλλον αν αυτό έχει και σημαντικό όφελος για την αρτηριακή πίεση.

Όπως αναφέρει ο Independent, μερικές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι το προζύμι, το οποίο χρονολογείται από τους αρτοποιούς στην αρχαία Αίγυπτο, είναι πιο υγιεινό από άλλες ποικιλίες.

«Η βελτιωμένη απορρόφηση μετάλλων από τη διαδικασία ζύμωσης υποστηρίζει την καρδιαγγειακή λειτουργία», εξηγεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πάθηση μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών επιλογών μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις.

Το μυστικό του προζυμιού

Το ψωμί με προζύμι παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια χούφτα απλά συστατικά: αλάτι, νερό, αλεύρι και μια ζωντανή καλλιέργεια άγριας μαγιάς και βακτηρίων που έχει υποστεί ζύμωση.

Το μυστικό του έγκειται στον τρόπο παρασκευής του ψωμιού, ο οποίος βασίζεται στη φυσική διαδικασία ζύμωσης για να φουσκώσει αντί για μαγιά που αγοράζεται από το κατάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι πρωτεΐνες στο αλεύρι του ψωμιού διασπώνται σε ενώσεις γνωστές ως πεπτίδια.

Οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώσεις παρατηρήθηκαν μετά την κατανάλωση προζυμιού για δύο μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024. Οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη να αντικαταστήσουν την κανονική πρόσληψη ψωμιού με φέτες προζυμιού, αλλά δεν τους έδωσαν όριο στο πόσο πρέπει να τρώνε ή πότε.

Άλλα οφέλη

Το προζύμι μπορεί να προκαλέσει πιο αργή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω της διαδικασίας ζύμωσης.

«Το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ψωμί, επομένως δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα. Αυτό ισχύει επειδή η διαδικασία ζύμωσης καθιστά το άμυλο στο ψωμί λιγότερο διαθέσιμο για πέψη και απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί η κλινική Mayo.

Πλούσιο σε βιταμίνες Β που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το δημοφιλές ψωμί μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη και να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου. Είναι μια καλή πηγή πρεβιοτικών ινών, οι οποίες χρησιμεύουν ως τροφή για τα χιλιάδες είδη βακτηρίων του εντέρου μας.

Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα αρτοποιείο ή ένα παντοπωλείο, επιλέξτε προζύμι ολικής αλέσεως.

Μια φέτα την ημέρα είναι ό,τι χρειάζεστε. Είναι τέλειο ως τοστ, σερβιρισμένο μαζί με ομελέτα ασπράδια αυγών, ψιλοκομμένο ως κρουτόν σαλάτας ή ως ανοιχτή βάση για ένα λιωμένο τόνο.

Ενώ το λευκό προζύμι έχει μόνο ένα γραμμάριο ινών και το λευκό ψωμί έχει ακόμη λιγότερες, το προζύμι ολικής αλέσεως έχει διπλάσιες.

«Τα ψωμιά που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ινών μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Οι ίνες σας βοηθούν να παραμένετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Και μπορούν να εμποδίσουν το σώμα σας να απορροφήσει πλήρως τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματός σας», λέει η Κλινική του Κλίβελαντ.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Θλίψη: «Έφυγε» από την ζωή 38χρονος στον Βόλο

09/11/2025, 18:58

Ο Βόλος αποκτά νέες φοιτητικές κατοικίες – Ποιο εμβληματικό κτίριο στο κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται – Πότε θα παραδοθούν

09/11/2025, 18:49

«Νιάτα, έρωτας, βραβείο»: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Άννα Βαγενά

09/11/2025, 18:40

Super League 2: «Σαρωτική» Νίκη Βόλου, νίκη για Αναγέννηση Καρδίτσας – Ξανά κορυφή η Καλαμάτα

09/11/2025, 18:32

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Συνετρίβη ιατρικό ελικόπτερο στο Τενεσί – Ένας νεκρός, δύο σοβαρά τραυματίες

09/11/2025, 18:23

Στην Κύπρο αύριο ο Ν. Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Β. Πάλμα

09/11/2025, 18:14

Super League: «Λευκή» ισοπαλία για τον Άρη με τον Αστ. Τρίπολης στο Κλ. Βικελίδης

09/11/2025, 18:05

Μαξ. Χαρακόπουλος: Πληρωμές αγροτών για βγει από το τέλμα ο κάμπος – Επικοινωνία με Κ. Τσιάρα για χρονοδιάγραμμα

09/11/2025, 17:56

Θλίψη στην Ξάνθη – Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα γνωστός DJ της περιοχής

09/11/2025, 17:45

Θρίλερ στα Μετέωρα με άντρα που αναζητείται για υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

09/11/2025, 17:36
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK