• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Ένα οινικό βήμα παραπάνω

26 Οκτωβρίου 2025, 9:57
in Έξοδος
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Γράφει ο Γιώργος Καούνας

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση γύρω από την πολύπλευρη οπτική της κουζίνας. Τις γεύσεις, τα φαγητά, τα αρώματα και οτιδήποτε άλλο πρωταγωνιστεί γύρω από τα γαστρονομικά και οινικά πλαίσια. Οι απόψεις πάντα αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα που αντανακλά στην ποικιλία των γεύσεων αλλά και των συνηθειών. Η συνήθεια ωστόσο, είναι μια κατάσταση όπου μπορεί να αφαιρεί τη δημιουργικότητα, απέναντι στα πιάτα αλλά και στις ετικέτες  μας. Και δεν εννοώ να εκμοντερνιστεί οπωσδήποτε η παραδοσιακή ταυτότητα ενός πιάτου, ώστε να θεωρηθεί καινοτόμο, αλλά να δοκιμάσουμε και μια άλλη εκδοχή στο πλαίσιο ενός wine tasting. Ώστε να έχουμε μια άποψη, κάνοντας το επόμενο βήμα παρακάτω.

Μπορεί τα βήματα στον τομέα του κρασιού να έχουν καλπάσει τα τελευταία χρόνια και τα ελληνικά κρασιά να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, αλλά, αυτό που ακόμη λειτουργεί σαν γραμμή τυποποίησης για πολλούς, κυρίως όχι στο οινόφιλο κοινό ή στους ανθρώπους εντός του χώρου του κρασιού, αλλά στο υπόλοιπο καθημερινό πλαίσιο, είναι κυρίως αυτό που δύσκολα εκθρονίζεται: «Λευκό κρασί με ψάρι και κρέας με κόκκινο κρασί». Κι όμως αυτή η τυποποιημένη αλήθεια καλά κρατεί. Δεν παύει να είναι αλήθεια. Δεν παύει να είναι και συνήθεια!

Φυσικά και δεν αποτελεί αυτός ο σχεδιασμός κάποιο γευστικό λάθος. Αλλά, μας κρατάει κατά κάποιο τρόπο δέσμιους σε μια κατάσταση. Σε μια τυποποιημένη συνθήκη που μας χαλάει το ένα βήμα παραπάνω. Τα οινικά σύνορα είναι πολύπλευρα. Η γαστρονομία το ίδιο. Αυτοί οι δύο σταθμοί είναι στη μοίρα τους να τέμνονται. Κι αυτή η συνθήκη με τη σειρά της, μας δίνει το δικαίωμα να επεξεργαστούμε το υλικό που μας προσφέρεται άφθονα, εξαιτίας της αφθονίας των υλικών, ανάμεσα στις ποικιλίες που διαθέτει η αγορά. Είναι καιρός λοιπόν, να τολμήσουμε και το επόμενο βήμα. Κι αν δεν μας βγει ο συνδυασμός που περιμέναμε, δεν έγινε και τίποτα. Ας τολμήσουμε λοιπόν ψάρι με κόκκινο κρασί και κρέας με λευκό.

Κι όμως γίνεται. Γιατί, αυτό που ενώνει τις γαστρονομικές γεύσεις με το κρασί που θα συνδυάσουμε, είναι τα υλικά που θα επιλέξουμε. Ξεκινώντας λοιπόν από τα υλικά, έχουμε ένα πάνω από το 50% της βάσης, όπου θα δέσει αργότερα την επιλογή μας. Εάν κάτι από την άλλη, μας φαίνεται τελείως παράδοξο θα πρέπει να σταματήσει να μας φαίνεται. Όπως λέμε και στο φαγητό: «Πρέπει να το δοκιμάζεις για να το πετύχεις» έτσι και εδώ, χρειάζεται μια παραπάνω θέληση για φαντασία.

Θεωρώ πως το κλειδί της επιτυχίας, απέναντι σ’ έναν γαστρονομικό συνδυασμό, είναι να αποβάλουμε όλοι μας τις δεύτερες σκέψεις. Εάν δεν πετύχει γίναμε ένα σκαλί σοφότεροι. Εάν πετύχει ανακαλύψαμε κάτι πρωτόγνωρο. Και στις δυο επιλογές- περιπτώσεις, το σημαντικό είναι πως βγαίνουμε κερδισμένοι. Τόσο γευστικά όσο και εμπειρικά.

Κι όπως έχω ξαναγράψει, μια διαφορετική άποψη σε λογικά πλαίσια, μπορεί να σπάσει τους οινικούς κανόνες. Προφανώς και δεν είναι οινικά αναρχικό αυτό. Είναι οινικά καινοτόμο! Οι απόψεις οφείλουν να υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες, γνήσιες κι όχι τόσο τυποποιημένες!

Αυτό άλλωστε δηλώνει και την προσωποποίηση της προσωπικής εμπειρίας!

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Σε πένθος ο Κώστας Αγοραστός – «Αποχαιρέτησε» τη μητέρα του Αλεξάνδρα (φωτ.)

26/10/2025, 12:36

Θεσσαλονίκη: Επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες – 2 συλλήψεις

26/10/2025, 12:27

Υποχρεωτικές οι πληρωμές μέσω IRIS από 1η Νοεμβρίου 2025 για όλες τις επιχειρήσεις

26/10/2025, 12:18

Παρίσι: Σύλληψη δύο ατόμων για την κλοπή πολύτιμων κοσμημάτων από το Μουσείο του Λούβρου

26/10/2025, 12:09

Ευρωπαϊκή Οδηγία NIS2: Από τη συμμόρφωση στην ανθεκτικότητα

26/10/2025, 12:00

Π. Μπαγκαλιάνης: «Μεγάλη νίκη, μας δίνει ψυχολογία – Να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο»

26/10/2025, 11:51

Ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας (φωτ. & βίντεο)

26/10/2025, 11:40

Κυβερνοασφάλεια στην πράξη: Τα πέντε βασικά μέτρα που μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο επίθεσης

26/10/2025, 11:34

Ευαγ. Λιακούλη: «Η μοναδική Καρίτσα και το περιζήτητο κάστανο χρειάζονται άμεση στήριξη» (φωτ.)

26/10/2025, 11:27

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα με πανό και τρικάκια στα γραφεία του Χρ. Κέλλα (φωτ.)

26/10/2025, 11:22
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK