Γράφει ο Γιώργος Καούνας
Ο οινικός κόσμος, πλαισιώνεται από ένα φάσμα γεύσεων και αρωμάτων, από ένα φάσμα αισθήσεων όπως θα χαρακτήριζε κανείς ολοκληρωμένα, με επιτυχία στο περιεχόμενο. Όπου στον πυρήνα του πρωταγωνιστεί το ίδιο το σταφύλι. Το ίδιο το προϊόν. Το κρασί όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένες φορές, εκτός από ένα προϊόν υπολογίσιμο στην αγορά και στις προσωπικές μας επιλογές, δεν παύει να είναι διαχρονικό, αποτελώντας παράλληλα, έναν ζωντανό οργανισμό όπου συναναστρέφεται μαζί μας. Όπου συζητάει μαζί μας με την κάθε γουλιά που δοκιμάζουμε. Υποστηρίζει τις προσωπικές μας επιλογές και τη γευστική μας παλέτα. Τις ιδεολογικές μας περιπτύξεις σε μια αρένα οινική. Το κρασί πέραν της υπόστασής του, είναι και ιδέα. Τι σημαίνει αυτό; Κουλτούρα και φιλοσοφία! Όχι μόνον για τους εκάστοτε οινοπαραγωγούς, που του δίνουν την ολοκληρωτική – τελική μορφή του, αλλά και όλων εμάς που το έχουμε αγκαλιάσει με την εκάστοτε συμπεριφορά μας.
Οι οινικές επιλογές μας, πέραν του πεδίου της (οινικής) περιέργειας μας, της αρέσκειάς μας και της καθημερινής μας τριβής, μας παρουσιάζουν τους δείκτες της φιλοσοφίας μας γύρω από αυτό. Τη θέση μας κυρίως. Έχοντας ξεκαθαρίσει πως το κρασί είναι γεύσεις και αυτό αποτυπώνεται στην προσωπική ατζέντα του καθενός, καθώς, πως ακόμη και στα οινικά σύνορα παγιώνονται τα ποιοτικά και λιγότερα ποιοτικά κρασιά ή και περισσότερο ποιοτικά, λαμβάνουμε υπόψιν τη γνησιότητα τόσο του προϊόντος όσο και της γεύσης του. Την επιλογή που θα αποτελέσει κουλτούρα και ταυτόχρονα την απόδειξη της γνησιότητας απέναντι στο κρασί της αρεσκείας μας. Όπως έχει υπογραμμιστεί κατά καιρούς, το κρασί της αρεσκείας μας δεν αποτελεί πάντοτε το οινικό κριτήριο ποιότητας και γνησιότητας! Με λίγα λόγια άλλο είναι το “μου αρέσει” και άλλο το εάν αυτό που μου αρέσει, είναι απαραίτητα ποιοτικό. Ο ουρανίσκος δεν ψεύδεται. Εάν αυτό που μας αρέσει, καλύπτει την κάθε ποιοτική εκδοχή του, τότε υπάρχει ένα οινικό deal στις αισθήσεις και στην ποιότητα.
Μέσα στον οινικό μοντερνισμό της εποχής, οι κατηγορίες χωρίζονται ανάλογα με το κοινό και τις επιλογές του. Μια από αυτές τις κατηγορίες, είναι και η κατηγορία των βιολογικών κρασιών. Τα βιολογικά κρασιά είναι αυτά τα οποία προέρχονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος της βιολογικής καλλιέργειας είναι το αμπέλι και το σταφύλι να αναπτύσσονται χωρίς χημικά παρασκευάσματα. Να διαφυλάσσεται η γνησιότητα των χαρακτηριστικών ουσιών του σταφυλιού. Αρώματα, γεύσεις και σώμα. Να αναδείξουν το terroir της περιοχής με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σαφώς ένα τέτοιο εγχείρημα όπως η βιολογική καλλιέργεια είναι δύσκολο και κοστοβόρο, με τις απώλειες των σταφυλιών ( όσον αφορά την ποσότητα ) να είναι εντός παιχνιδιού στο τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, εξακριβώνει και διαφυλάσσει την ποιότητα της εκάστοτε ποικιλίας. Σε μια κομβική στιγμή της εποχής όπου τα πάντα μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπίες στον τομέα της υγείας, η βιολογική καλλιέργεια είναι εδώ, ώστε να μας αποδεικνύει πως η γεύση μπορεί να γίνει ακίνδυνη όσον αφορά την απόλαυση και την επιλογή των συγκεκριμένων ετικετών.
Η οινική γκάμα ποικίλει στην αγορά. Στις γεύσεις μας που προέρχονται από τις επιλογές μας. Το ζήτημα είναι πως μέσα στην οινική αρένα, να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τις γνήσιες γεύσεις που κυριαρχούν στο ποτήρι μας. Δεν επηρεάζουν την υγεία μας και κυρίως, μας αποδίδουν και μας δικαιώνουν στις οινικές αποφάσεις μας.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.