• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Μπορούν οι μπίρες να θεωρηθούν υγιεινές;

26 Σεπτεμβρίου 2025, 2:21
in Υγεία
Ανάγνωση: 3 λεπτά
10319

10319

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν τα αλκοολούχα ποτά μπορούν σε μικρή δοσολογία κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά αυτό έχει καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει απάντηση. Από την άλλη μεριά, είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πολλές βλάβες στο σώμα.

Η επιστημονική ίντριγκα γύρω από το αλκοόλ ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970, όταν μεγάλες, διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες ανέφεραν για πρώτη φορά ότι τα άτομα που πίνουν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ ζουν περισσότερο από τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές αλλά το γιατί υπάρχει αυτή η στατιστική σχέση παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο.

Δεν σημαίνει ότι ο αλκοόλ, σε μικρές ποσότητες κάνει κατ’ ανάγκη καλό. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι που απέχουν από το αλκοόλ επειδή είναι ασθενείς και αυτό να επηρεάζει τα στοιχεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Γάλλοι ερευνητές είχαν αποδώσει τις μειωμένες καρδιακές προσβολές της Γαλλίας, στην κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα στο κόκκινο κρασιού, αλλά ούτε αυτό το “γαλλικό παράδοξο” δεν έχει επιλυθεί.

Το αλκοόλ παράγεται με τη ζύμωση σακχάρων που βρίσκονται στα σταφύλια, το κριθάρι, τις πατάτες και άλλα φυτά. Η επίδρασή του στον οργανισμό ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνει κάποιος, από το πόση τροφή υπάρχει ήδη στο στομάχι του, από το βάρος του και πόσο ικανός είναι ο οργανισμός του να το αποδομεί. Τι ισχύει όμως με ορισμένα ποτά που παραδοσιακά είχαν αλκοόλ και σήμερα παρασκευάζονται με πολύ χαμηλή ή ακόμη και μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι υγιεινά;

Έχει λεχθεί ότι τον Μεσαίωνα, οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεις προτιμούσαν την μπίρα περισσότερο από το νερό. Αυτό ίσως δεν είναι τόσο υπερβολικό όσο ακούγεται διότι το αλκοόλ σκοτώνει τα μικρόβια και εκείνη τη εποχή το νερό δεν ήταν πολύ καθαρό -κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με τους αρχαίους Έλληνες που έπιναν νερωμένο κρασί γιατί έτσι δεν αρρώσταιναν τόσο συχνά. Στον Μεσαίωνα λοιπόν κυριαρχούσαν οι λεγόμενες «μικρές μπίρες» που είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και συγχρόνως ήταν μια πολύτιμη πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Είναι πολύ πιθανό οι nolo μπίρες να προσφέρουν οφέλη στην υγεία αφού δεν έχουν ούτε πολύ αλκοόλ ούτε πολλές θερμίδες.

Μπίρες nolo

Πιο πρόσφατα, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τις μπίρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, τις λεγόμενες nolo. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι nolo μπίρες να προσφέρουν οφέλη στην υγεία αφού δεν έχουν ούτε πολύ αλκοόλ ούτε πολλές θερμίδες.

Η μπίρα παρασκευάζεται από τέσσερα βασικά συστατικά: δημητριακά (κυρίως κριθάρι αλλά μπορεί να είναι και άλλο δημητριακό), λυκίσκο, μαγιά και νερό. Η μέση μπύρα των 300 ml έχει περίπου 140 θερμίδες, 1,7 mg πρωτεΐνη, 14 γραμμάρια αλκοόλ, 13 γραμμάρια υδατανθράκων, ασβέστιο (14 mg), φώσφορο (50 mg), μαγνήσιο (21 mg), νάτριο (14 mg), βιταμίνη Β1 (2 mg) και φολικό οξύ (21 mg). Η ποσότητα των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει προσφέρει το 5-7% των ημερήσιων αναγκών για το μέσο άνθρωπο.

Έχει ενδιαφέρον ότι η μπίρα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνη Β12 (0,07 μg) λόγω της δράσης της μαγιάς -η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη της Β12 είναι περίπου 2,4 μg, οπότε η μπίρα προσφέρει το 3%. Αλλά έστω και αυτή η μικρή ποσότητα έχει σημασία για όσους είναι βίγκαν διότι η Β12 είναι ανύπαρκτη στα χόρτα. Περιέργως η μπίρα έχει και 34 mg χολίνης που είναι, εν μέρει, βιταμίνη -σύσταση για τη χολίνη είναι 450-550 mg την ημέρα.

Τα αντιοξειδωτικά της μπίρας έχουν ενδιαφέρον και οι nolo μπίρες τα περιέχουν. Οι μπίρες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες λόγω του κριθαριού και του λυκίσκου, που σημαίνει ότι έχουν πάνω από 50 διαφορετικές ενώσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μιας μπίρας είναι ισοδύναμη με αυτή του κρασιού, αλλά τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι διαφορετικά επειδή το κριθάρι και ο λυκίσκος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της μπύρας έχουν φλαβονοειδή διαφορετικά από εκείνα των σταφυλιών. Οι μπίρες που περιέχουν περισσότερο λυκίσκο, συνήθως έχουν και περισσότερες πολυφαινόλες.

Προβιοτικά

Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκτός από τα γιαούρτια και η μπίρα είναι προβιοτική διότι περιέχει τα ζωντανά, ευεργετικά βακτήρια της μαγιάς της. Ένας αριθμός ζυμομυκήτων όπως για παράδειγμα το Saccharomyces boulardii έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη υπάρχει μια στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τις Sour Ales ή αλλιώς ξινισμένες μπίρες. Αυτές έχουν φτιαχτεί επίτηδες για να έχουν ξινή ή στυφή γεύση και παραδείγματα είναι οι Βελγικές Lambic, Gueuze και Flanders Red Ale. Για αυτή τη γεύση υπεύθυνοι είναι ορισμένοι μικροοργανισμοί παρόμοιοι με αυτούς που βρίσκονται στα “ζωντανά” γιαούρτια.

Ενώ οι nolo μπίρες αυξάνονται σε δημοτικότητα, ίσως οι παραδοσιακοί οπαδοί της μπίρας να δυσκολευτούν να τις δεχτούν ως «πραγματικές μπίρες». Αλλά με τη βελτίωση των μεθόδων παρασκευής και απομάκρυνσης του αλκοόλ, η γεύση μπορεί να διατηρηθεί και αυτό να κερδίσει ακόμα και τους πιο πιστούς οπαδούς της παραδοσιακής μπίρας.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Τηλεθέαση: Η σειρά που έκανε πρεμιέρα και σάρωσε

26/09/2025, 03:44

Μπορούν οι μπίρες να θεωρηθούν υγιεινές;

26/09/2025, 02:21

Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

26/09/2025, 01:05

Έπρεπε να «πατήσει» 65 μέτρα κάτω απ’ τη θάλασσα: Το ελληνικό θαύμα της μηχανικής που για να φτιαχτεί χρειάστηκε μέχρι και παγοθραυστικό από τη Νορβηγία

26/09/2025, 00:24

Επίθεση ανηλίκων σε μαθητή στην Πεντέλη – Τον τραυμάτισαν στο χέρι

25/09/2025, 23:55

Τέμπη: Επιστολή Κυρανάκη στον ΟΣΕ να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα κατά της πρόσφατης απόφασης του Εφετείου για αποζημιώσεις 4 μελών της οικογένειας θύματος

25/09/2025, 23:47

Δημογραφικό: Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα

25/09/2025, 23:40

Ηγουμενίτσα: «Ο 11χρονος ήταν κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και οι γονείς του ούρλιαζαν» λέει κάτοικος της περιοχής

25/09/2025, 23:33

«Πιο καλή η μοναξιά»: 1 στους 4 ενήλικες μπορεί να μην παντρευτεί ποτέ, σύμφωνα με νέα έρευνα

25/09/2025, 23:26

Πάτρα: Ντοκουμέντα με τον άγριο ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της

25/09/2025, 23:19
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK