Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΚΛΕΚΤΕΣ», που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» στην Λάρισα στο χώρο του Μύλου του Παππά.
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Το διήμερο Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές II: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τα εκλεκτά προϊόντα του Ολύμπου και του νομού.
Στα εγκαίνια παραβρεθήκαν, οι βουλευτές του νομού κα Ευαγγελία Λιακούλη και κ. Βασίλειος Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κα Μαρία Γαλλιού, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας και πρόεδρος της ΕΔΠ Leader κα Ανδριάνα Κομήτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Ισότητας κ. Βασίλειος Σίμος, η Αντιδήμαρχος Ελασσόνας Κοινωνικής Πρόνοιας και μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κα Ευφροσύνη Καρκαβανίδου Σκρέτα εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ελασσόνας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Νικόλαο Γάτσα, η Αντιδήμαρχος Ελασσόνας Παιδείας και Άθλησης κα Γκουγκούλη Παρασκευή, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας Τουρισμού και Εξωστρέφειας κ. Φώτιος Τζατζάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγιάς Διοικητικών Υπηρεσιών, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Πολεοδομίας και μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Λέτσιος Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, Εθελοντισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αγιάς κ. Κρανιώτης Ευάγγελος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Γεώργιος Κυριλλίδης, ο κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ κ. Γρηγόρης Γκουντόπουλος καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων .
Το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές II: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδας, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που φέρουν ποιότητα, φήμη και ισχυρή σύνδεση με τον τόπο παραγωγής. Στόχος είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών.
Οι «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές» ανέδειξαν την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, φέρνοντας στο επίκεντρο την αυθεντικότητα των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργικότητα της ελληνικής κουζίνας.
Στην εσπερίδα παρουσίασης έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για την γαστρονομία και την αγροδιατροφή , παρουσιάστηκαν οι ισχυρισμοί υγείας των τοπικών προϊόντων (Αμύγδαλο και Καρύδι).
Στον χώρο του φεστιβάλ λειτούργησαν θεματικά περίπτερα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να γευτούν προϊόντα της περιοχής. Συμμετείχαν στα θεματικά περίπτερα οι:
Παραδοσιακές Γεύσεις Ζύμης
- ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ «ΧΑΤΖΗ»
- ΚΤΗΜΑ ΑΓΡΟΤΗ
- ΦΟΥΡΝΟΣ «ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΙΟΥΛΗ – ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΚΑΤΖΩΡΑΣ Ο.Ε.»
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΟΝΝΩΝ ‘’ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΕΣ’’
- ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γεύσεις Φάρμας
- ΟΙΚ. ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΩΤΑ
- ΓΙΩΤΣΑΣ ΔΗΜ. & ΣΙΑ Ο.Ε.
- ΦΑΡΜΑ «ΝΤΟΝΤΟΣ»
Γλυκιά Παράδοση – Θησαυρός της Κυψέλης
- «Yiam» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΥΣΕΩΝ
- ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕ – FOODSURFING
- MALUS GARDEN
- ΑΓΡΟΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
- ΣΟΥΛΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Δώρο Αμπελιού
- ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΜΟΝ.ΙΚΕ
- «ΚΤΗΜΑ ΟΛΟΙΝΟΣ» – Γ.ΛΟΛΑΣ – Γ. ΦΤΙΚΑΣ Ο.Ε.
- ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
- ΒΑΣΔΑΒΑΝΟΣ Β. & ΣΙΑ Ο.Ε
Αρώματα Φύσης
- «ΘΕΣΑΡΩΜΑΤΑ» ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΒΟΤΑΝΑ
- ΦΥΣΙΣ ΟΕ CORPHES
- ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ Ι.Κ.Ε.
- ΘΑΡΡΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΙΚΕ
- OLYMPUS HERBS & OILS
- ΟΛΥΜΠΟΥ ΒΟΤΑΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΛΚΙΑ
- ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «CAMPUS»
Καρποί της Γης – Διαλεχτοί Καρποί
- ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ «ΦΘΙΑΣ ΓΗ»
- Α. & Μ. ΓΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
- ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΟΣ ΙΚΕ
Επίσης το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά σημαντικούς Έλληνες chefs και προσωπικότητες του γαστρονομικού χώρου, να απολαύσει ζωντανές μαγειρικές παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες, αλλά και να συμμετάσχει σε δράσεις που συνδέουν τη γεύση με την εμπειρία, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.
Συμμετείχαν οι : Γιάννης Κακλής chef – Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Βασίλης Παναγούλης chef – Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Αστέριος Καψάλης Chef στη Λέσχη Αξιωματικών Λάρισας – Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Ελένη Ψυχούλη – Δημοσιογράφος Γεύσης, Ιωάννα Σταμούλου – Δημοσιογράφος Γεύσης και η Σοφίας Κέλογλου Κυριλλίδου από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας με τα προψημένα ζυμαρικά του Πόντου.
Παράλληλα, το πρόγραμμα πλαισιώνονταν από πολιτιστικές δράσεις με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από του πολιτιστικούς συλλόγους : ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ , ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΑ ΜΑΧΑΛΑ και το ΚΕ.Λ.Ε. (ΚΕντρο Λαογραφικών Ερευνών). Στους Παραδοσιακούς ήχους μας ταξίδεψαν ΟΙ ΒΛΑΜΗΔΕΣ.
Οι ειδικές δράσεις για παιδιά ξετρέλαναν τους μικρούς φίλους αφού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν δημιουργικά παιχνίδια και να κάνουν εικονικές περιηγήσεις με θέμα το φαγητό, να ζωγραφίσουν και να ζωντανέψουν το σχέδιό τους και άλλα πολλά παιχνίδια.
Το Φεστιβάλ «Γεύσεις Ολύμπου Εκλεκτές» έχει στόχο να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο και την πολιτιστική ταυτότητα του Ολύμπου, προβάλλοντας παράλληλα τους τοπικούς παραγωγούς και τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία που ενώνει τη γεύση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μια γιορτή που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό και σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια».
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.