Με σχεδόν 2 εκατομμύρια διαγνώσεις και 903.859 θανάτους κάθε χρόνο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.
Kαι παρόλο που η διατροφή είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εξέχουσας σημασία φαίνεται ότι είναι η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφών η κατανάλωση των οποίων εξασφαλίζει ξεκάθαρα προστατευτικά οφέλη.
Πρόσφατη έρευνα φαίνεται ότι εντόπισε ένα λαχανικό με εξαιρετικά σημαντική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του εντέρου.
Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 17 μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά 639.539 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 97.595 τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ποια είναι τα σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά είναι μια οικογένεια λαχανικών που συμπεριλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι και όλων των ειδών τα λάχανα καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Πως τα σταυρανθή λαχανικά λειτουργούν ως σκούπα καθαρισμού του εντέρου
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μαρκ Σίγκελ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, οι τύποι λαχανικών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και λειτουργούν σαν σκούπα καθαρισμού του εντέρου. Επιπλέον περιέχουν ειδικές φυσικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά άλατα, τα οποία διασπώνται σε ισχυρές ουσίες που ονομάζονται ισοθειοκυανικά άλατα.
Τα ισοθειοκυανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, αποτοξινώνοντας το σώμα, αποβάλλοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και επιβραδύνοντας ή σταματώντας την ανάπτυξη των ανθυγιεινών κυττάρων.
Προηγούμενες μελέτες είχαν αναγνωρίσει ότι η κατανάλωση αυτών των λαχανικών δρα προστατευτικά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου όμως δεν είχε προσδιοριστεί το πόσο συχνά χρειάζεται να καταναλώνουμε τα λαχανικά αυτά για να εξασφαλίσουμε τα οφέλη προστασίας από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Ποιο λαχανικό από την οικογένεια σταυρανθών έχει την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση
Η έρευνα αποκάλυψη ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα λαχανικών , η ομάδα που κατανάλωνε τα περισσότερα σταυρανθή είχε χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση μπρόκολου -20 γραμμάρια την ημέρα- διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Gastroenterology.
Πηγή: healthtodaymag.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.