• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον γύρο και στο ντονέρ

29 Οκτωβρίου 2024, 16:02
in Extras
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ντονέρ ή γύρος; Δύο street food με αρκετές διαφορές, αλλά κοινή καταγωγή που μας γυρίζει αιώνες πίσω. Όταν η «σούβλα» αναφερόταν ως τρόπος ψησίματος στην αρχαία ελληνική γραμματεία και αργότερα νομαδικές φυλές έψηναν ολόκληρα κομμάτια κρέατος, περασμένα σε κλαδιά δέντρων ή ξίφη.

Ο γύρος: Το «ελληνικό» street food

Από τα διασημότερα φαγητά παγκοσμίως, ο γύρος παρασκευάζεται συνήθως από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο, τα οποία τοποθετούνται σε σούβλα μαζί με κομμάτια λίπους. Όπως και στο ντονέρ, ο γύρος περιστρέφεται γύρω από ηλεκτρικές αντιστάσεις και ψήνεται από τα έξω προς τα μέσα. Αν και είναι αρκετά λιπαρός η νοστιμιά του – λόγω των μπαχαρικών και του αλατιού – τον καθιστά ένα από τα πιάτα, που δοκιμάζουν όλοι οι τουρίστες. Θεωρείται ότι πρόσφυγες από την Αρμενία και τον Πόντο και έπειτα οι Μικρασιάτες (1922) καθιέρωσαν το ντονέρ με πρόβειο κρέας, στην Ελλάδα, το οποίο μετέπειτα εξελίχθηκε στον γνωστό σε όλους μας γύρο. Καταναλώνεται ως μερίδα ή ως τυλιχτό σε ψωμάκια ή πίτα π.χ. κυπριακή, αραβική. Πλέον, τον βρίσκουμε και στο εξωτερικό σε μαγαζιά που πουλάνε ελληνικό street food.

Από την Προύσα σε ολόκληρο τον κόσμο

Η ιδέα της κάθετης σούβλας δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ποιον ανήκει, αν και ένα εστιατόριο στην Προύσα, το Iskender Kebap, διεκδικεί την ιδέα. Θεωρείται ότι στο μαγαζί φτιάχτηκε το Ισκεντέρ ντονέρ κεμπάπ ή αλλιώς ντονέρ κεμπάπ της Προύσας (İskender/ Bursa Döner kebap), που πήρε το όνομά του από τον Ισκεντέρ Μεχμέτογλου. Πιο συγκεκριμένα, ο Μεχμέτογλου θέλησε οι πελάτες του να απολαμβάνουν ένα καλοψημένο και τρυφερό αρνί, κομμένο σε φέτες. Για να πετύχει την απόλυτη ομοιομορφία ψησίματος, σκέφτηκε να βάλει το κρέας σε μία κάθετη σούβλα που θα περιφέρεται σε έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό. Τον 20ο αιώνα, το ντονέρ έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Τουρκία, με αφορμή ένα εστιατόριο του Beyti Güler. Πάντως, σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή, η λέξη κεμπάπ αναφέρεται σε μικρά κομματάκια από κιμά ή από κρεατικά, ψαρικά και θαλασσινά.

Το ντονέρ φτιάχνεται συνήθως από αρνί ή μοσχάρι και πιο σπάνια από κοτόπουλο. Θυμίζει τον γύρο που γνωρίζουμε λόγω ότι τα κομμάτια κρέατος τοποθετούνται σε κάθετη σούβλα και τρώγεται σκέτο ή σε πίτα σε συνοδεία κάποιας σάλτσας. Μερικά πιάτα εμπνευσμένα από το ντονέρ είναι το dürüm kebab, ο γύρος που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, το αραβικό shawarma, το trompo al pastor και το σουτζούκ κεμπάπ. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι στις ΗΠΑ το doner kebap αναφέρεται ως Greek Gyros.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Super League Βαθμολογία (προσωρινή): Στο -10 ο Παναθηναϊκός, ανέβηκε πρώτος ο Ολυμπιακός

01/11/2025, 23:07

Λαύριο: Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την κακοποίηση της 16χρονης

01/11/2025, 22:57

Τάσος Τσιαπλές: «Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της καρδιολογικής κλινικής του ΓΝΛ»

01/11/2025, 22:52

Λάρισα: Τέλος εποχής για τον ιστορικό χώρο του ψητοπωλείου «Αδάμος», αρχή για το επόμενο κεφάλαιο

01/11/2025, 22:45

Πώς με μία βάφτιση της τελευταίας στιγμής προσπάθησαν να κάνουν σασμό, για να προλάβουν το φονικό στα Βορίζια

01/11/2025, 22:41

Η Τσέλσι νίκησε στο ντέρμπι του Λονδίνου

01/11/2025, 22:32

Ιταλία: Ένας αστυνομικός νεκρός σε τροχαίο έξω από τη Νάπολη – Θετικός σε τεστ ναρκωτικών ο δράστης

01/11/2025, 22:24

ΛΕΞ: Σείεται το Καυτανζόγλειο – 40.000 κόσμος στη συναυλία του

01/11/2025, 22:15

Βορίζια: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας – «Φανούρη μου, σε φάγανε», φώναζε η αδερφή του

01/11/2025, 22:04

Από την «ψυχή» του Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή του ΔΩΛ – Συναυλία για την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή του (φωτ.)

01/11/2025, 21:56
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK