• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Γιατί πρέπει να βάζετε γάλα στον καφέ

1 Φεβρουαρίου 2023, 0:30
in Υγεία
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τα αντιοξειδωτικά που ευθύνονται για τις θετικές επιδράσεις του καφέ είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Οι ουσίες αυτές προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την οξείδωση στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες.

Πολυφαινόλες περιέχονται επίσης στο κακάο, το ελαιόλαδο, τα μούρα, το τσάι κλπ.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ ενισχύει την αντιφλεγμονώδη δράση του.

Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών του γάλακτος με τα αντιοξειδωτικά (ιδίως τις πολυφαινόλες) του καφέ, διπλασιάζει την αντιφλεγμονώδη δράση του ροφήματος στα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Η μία μελέτη εξέτασε πώς αντιδρούν οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα μόρια που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες τις οποίες περιέχει σε αφθονία το γάλα.

«Διαπιστώσαμε πως οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, εντείνοντας την αντιφλεγμονώδη δράσης τους στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Η αντίδραση αυτή σημαίνει πως ο καφές με γάλα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Marianne Nissen Lund, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο. Οι σειρές αποτελούνταν από ανοσοποιητικά κύτταρα.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν μερικές από τις σειρές σε απλές πολυφαινόλες και άλλες σε πολυφαινόλες που πρώτα είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα. Διατήρησαν επίσης μερικές κυτταρικές σειρές ως είχαν (ομάδα ελέγχου).

Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εκτέθηκαν στον συνδυασμό πολυφαινολών-αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν εκτεθεί μόνο στις πολυφαινόλες.

«Η έρευνά μας συνεχίζεται στο εργαστήριο, για να διαπιστώσουμε τι οφέλη παρέχει αυτό το εύρημα στην υγεία ζώων», είπε η Dr. Lund. «Ύστερα θα συνεχίσουμε την έρευνα μας σε ανθρώπους».

Στη δεύτερη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν πως αντιδρά ο καφές όταν εκτίθεται στο γάλα. Αφορμή για αυτή την έρευνα αποτέλεσαν προγενέστερα ευρήματα των επιστημόνων, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες ενώνονται με τις πρωτεΐνες του κρέατος, του γάλακτος και της μπύρας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορα έτοιμα ροφήματα του εμπορίου. Σε όσα από αυτά υπήρχε καφές με γάλα, εντοπίστηκαν σύμπλοκα που παράγονται κατά την αλληλεπίδραση των πολυφαινολών με τις πρωτεΐνες.

Ωστόσο δεν εντοπίστηκαν ανάλογα σύμπλοκα στα ροφήματα με κακάο και γάλα.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να βρουν ποια ποσότητα πολυφαινολών πρέπει να περιέχει ένα ρόφημα, για να είναι πιο ωφέλιμο.

«Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά πολλές πολυφαινόλες από τα τρόφιμα. Γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για να ενταχθούν οι πολυφαινόλες σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, που βελτιώνουν την απορρόφησή τους. Ελπίζουμε ότι η στρατηγική αυτή θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιφλεγμονώδη δράση τους», κατέληξε η Δρ. Lund.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Ραφήνα: Νεκροί στο σπίτι τους εντοπίστηκαν μητέρα και γιος

08/11/2025, 23:59

Ληστεία με ομηρία 45 λεπτών στο Μενίδι – Ψέκασαν με σπρέι για να σβήσουν το DNA

08/11/2025, 23:52

Βορίζια: «Δεν έπιασα ποτέ όπλο, δεν πυροβόλησα»

08/11/2025, 23:43

Πάνος Ρούτσι: Δεν θέλουμε κόμμα, αν το κάναμε θα χάναμε τον σκοπό

08/11/2025, 23:35

Άγιος Παντελεήμονας: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 31χρονου σε διαμέρισμα

08/11/2025, 23:26

Νέα Ιωνία: Βγήκε από την εντατική ο 26χρονος που βρέθηκε μαχαιρωμένος σε ασανσέρ

08/11/2025, 23:18

6 ρυθμίσεις για να κάνετε πιο αποδοτικό και ασφαλές το ChatGPT

08/11/2025, 23:09

Σοκ στις καθυστερήσεις για την Άρσεναλ

08/11/2025, 23:01

Έχει «σφυγμό» η Γκλάντμπαχ

08/11/2025, 22:52

Εργαζόμενοι: Ένδεια συλλογικών συμβάσεων εργασίας

08/11/2025, 22:44
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK