• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ FOODOXYS

Σκόρδο Πλατυκάμπου: Το ταπεινό «Superfood» του λαρισινού κάμπου

12 Ιουνίου 2022, 7:58
in Λάρισα
Ανάγνωση: 3 λεπτά

Eίναι γνωστά για την έντονη και χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Έχουν συνδεθεί με την προστασία από το «κακό μάτι» και γι’ αυτό υπάρχουν και οι ανάλογες εκφράσεις. Σπουδαίο ρόλο όμως εκτός και από τη μαγειρική παίζει στην ιατρική καθώς έχει πολλές ιδιότητες. Τα σκόρδα έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία και στην περιοχή της Λάρισας παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πριν από δύο χρόνια περίπου το ταπεινό σκόρδο από τον λαρισινό κάμπο άρχισε να γίνεται γνωστό στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου. Από τον Πλατύκαμπο έφτασε μέχρι την Ιαπωνία και τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν προς το αγροτικό προϊόν που είναι πολύτιμο.

Με αφορμή το γεγονός πως διανύουμε μια περίοδο, κυρίως συγκομιδής η Larissanet επιχειρεί μια μικρή αναδρομή στα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία που ενδιαφέρθηκε είναι μια μεγάλη φαρμακευτική της Ιαπωνίας η Wakunaga Pharmaceutical. Κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στον Πλατύκαμπο συναντήθηκαν με μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού, επισκέφθηκαν τις καλλιέργειες σκόρδου, μίλησαν με παραγωγούς και φεύγοντας πήραν δείγματα από το προϊόν για να τα εξετάσουν στα δικά τους σύγχρονα εργαστήρια.

Νωρίτερα βέβαια είχαν ξεκινήσει όλα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα, που προέβη σε μια μελέτη για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σκόρδου που παράγεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών περίπου 2.000 στρέμματα με σκόρδα καλλιεργούνται στην περιοχή που δίνουν άλλους τόσους τόνους προϊόντος στην αγορά.

H πιστοποίηση AFQ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενδιάμεσα από τη συνεργασία με τους Ιάπωνες μέχρι σήμερα, το σκόρδο Πλατυκάμπου κέρδισε το σήμα πιστοποίησης AFQ με την ονομασία eNtopioPlatikampou. Το προϊόν υποβλήθηκε στα αυστηρά πρωτόκολλα του κανονισμού AFQ και απέσπασε την ανώτερη βαθμολογία που δίνει το σήμα δηλαδή 20.

Τι είναι η όμως πιστοποίηση AFQ;

Σ’ αυτό το ερώτημα απαντούν οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου μέσω της επίσημης σελίδας τους στο Facebook λέγοντας πως «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης από τη foodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο. Κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εκτίμηση της ικανότητάς του να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχεται η ικανότητα προστασίας που παρέχει το προϊόν στο ανθρώπινο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, το προϊόν δοκιμάζεται ως προς την δυνατότητά του να προστατεύει σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο. Ουσιαστικά λοιπόν, ελέγχει τη διατροφική αξία του προϊόντος και κατά πόσο αυτό επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού!»

Οι τιμές και οι ιδιότητες

Έμπειροι παραγωγοί υποστηρίζουν πως συνήθως οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα κόστη που καταβάλλονται για την καλλιέργειά του, αλλά ούτε και στην ποιότητα του προϊόντος η οποία είναι υψηλή. Πρόκειται άλλωστε για μια παραγωγή που έχει πολλές απαιτήσεις και σε εργασιακό χρόνο.

Το σκόρδο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλλικίνη (allicin). Αυτή είναι που του δίνει τις ιδιότητές του στην υγεία του ανθρώπου. Η αλλικίνη του δίνει επίσης την χαρακτηριστική και έντονη μυρωδιά του. Μερικές ποικιλίες γίνονται “άοσμες” με την παλαίωση του σκόρδου, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να αλλάξει τις ιδιότητές του.

Οι ιδιότητές του και πολλά περισσότερα γύρω από αυτές αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του iatropedia.gr και τονίζεται πως πολλοί χρησιμοποιούν το σκόρδο κυρίως για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια και για την σκλήρυνση των αρτηριών.

Η λήψη σκόρδου από το στόμα φαίνεται να μειώνει την συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) κατά περίπου 7-9 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (“μικρή” πίεση) κατά περίπου 4-6 mmHg σε άτομα με υπέρταση. 

Η γιορτή και η Ε.Ε.

Κάθε χρόνο στην περιοχή του Πλατυκάμπου (μέχρι και πριν τον κορωνοϊό) γινόταν η γιορτή του σκόρδου στα μέσα του καλοκαιριού. Ελπίδα όλων πλέον είναι πως μετά απ’ αυτήν την υγειονομική περιπέτεια όλα θα επανέλθουν στις προηγούμενες φυσιολογικές συνθήκες. Ακόμα και η γιορτή του Σκόρδου που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ παράγουν περίπου 400.000 τόνους σκόρδα ετησίως, σε σύγκριση με περίπου 28 εκατομμύρια τόνους που παράγονται παγκοσμίως (στοιχεία FAO). Με συνολική παραγωγή άνω των 273.000 τόνων (το 2018), η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, ακολουθούμενη από την Ιταλία (29.980 τόνοι το 2017) και τη Ρουμανία (28.770 τόνοι το 2018).

Οι εισαγωγές σκόρδων στην ΕΕ υπόκεινται σε πιστοποιητικά εισαγωγής και πιστοποιητικά καταγωγής. Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 341/2007 και ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/2243 της ΕΕ καθορίζουν τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων και εισάγουν ένα σύστημα πιστοποιητικών εισαγωγής και πιστοποιητικών καταγωγής για τα σκόρδα και ορισμένα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Η ΕΕ εισάγει σκόρδα κυρίως από την Κίνα και την Αργεντινή.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Δράμα: Σύλληψη τεσσάρων Βούλγαρων για παράνομη μεταφορά προβάτων

28/12/2025, 18:03

Ν. Χριστοδουλίδης: Κανένας ανταγωνισμός με την Ελλάδα

28/12/2025, 17:54

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας: Αγωνιστικό και Αισιόδοξο το 2026

28/12/2025, 17:48

Σημαντική διάκριση για τον Α.Σ. «ΔΙΑΣ» Λάρισας

28/12/2025, 17:43

Δημήτρης Μπόγδανος: Γιορτινές ημέρες και σύντομα Πρωτοχρονιά: όταν τα λαμπάκια ανάβουν — και η φλεγμονή καραδοκεί 

28/12/2025, 17:33

ΣΥΡΙΖΑ για ζωντανή μετάδοση εξεταστικών επιτροπών: Πλήγμα στην θεσμική υπόληψη του Κοινοβουλίου

28/12/2025, 17:29

Διακόπτεται εκ νέου η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στον κόμβο του Ορμενίου και το Τελωνείο των Κήπων

28/12/2025, 17:22

Γλυφάδα: Στο εδώλιο αύριο ο τράπερ που συνελήφθη με κλεμμένο όχημα – Ποινική δίωξη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

28/12/2025, 17:17

Παναθηναϊκός: Συμφωνία με Παναιτωλικό για τον Κοντούρη

28/12/2025, 17:10

Μπλόκα αγροτών: Ουρές χιλιομέτρων στη Λαμίας – Αθηνών και στους παραδρόμους

28/12/2025, 17:00
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK