Η foodoxys είναι εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 2019 και η έδρα της βρίσκεται στη Λάρισα κοντά στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, από όπου και προήλθε. Διευθυντής του εργαστηρίου αλλά και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο κ. Δημήτριος Κουρέτας ο οποίος και κατάφερε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, να λάβει χρηματοδότηση από το Uni.fund. Από φέτος η foodoxys είναι και μία από τις εταιρείες του elevate Greece. Σημαντικό ποσοστό των μετοχών της εταιρείας (στην οποία εργάζονται κιόλας) κατέχουν απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας στη Λάρισα.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 2 κύριους κλάδους. Ο πρώτος αφορά τη μέτρηση των αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα, μια υπηρεσία που δημιούργησε και το πρώτο σήμα πιστοποίησης ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων. Ο δεύτερος κλάδος ασχολείται με τον προσδιορισμό των αντιοξειδωτικών στον άνθρωπο. Ο στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι η πρόληψη ασθενειών μέσω μιας εξατομικευμένης διατροφής, άσκησης και νηστείας που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά σύμφωνα με το μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου.
Το πρώτο σήμα πιστοποίησης ποιότητας
Το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων ονομάζεται AFQ (Activity FoodOxys Quality). Ύστερα από αξιοποίηση δεδομένων 20ετών ερευνών, αλλά και ύστερα από περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις που αφορούν στην αγροδιατροφή και στην υγεία του ανθρώπου σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η εταιρεία και τα μέλη της οδηγήθηκαν στη δημιουργία του AFQ, το οποίο μάλιστα, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης και συμπεριελήφθη στον επίσημο κατάλογο εγκεκριμένων σημάτων.“Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα σήμα για να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα. Στηριζόμασταν στη γνώση ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλά. Το σήμα, έρχεται να το αποδείξει στην πράξη. Τολμήσαμε να το στείλουμε στο EUIPO και εγκρίθηκε. Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του σήματος, καθώς στοχεύει στην αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, αρκεί να το αγκαλιάσει το υπουργείο, αλλά και οι εταιρείες”, επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

Όπως περιγράφει ο κ. Φώτιος Τέκος, διευθύνων σύμβουλος της FoodOxys, τα αγροτικά προϊόντα, αξιολογούνται μέσω ενός συστήματος, και όσα περάσουν το κατώφλι ελαχίστων ικανοτήτων, παίρνουν πιστοποιητικό.
“Το σήμα πιστοποίησης AFQ έχει μία πολύ μεγάλη γκάμα πλεονεκτημάτων. Το βασικό πρόβλημα, είναι ότι μέχρι πρότινος δεν φαινόταν κάπως η πληροφορία για τη συμβολή των προϊόντων που καταναλώνουμε στην υγεία μας. Δε γνώριζε ο καταναλωτής τι του προσφέρει αυτό που τρώει. Πλέον, βλέποντας το προϊόν με το σήμα στο ράφι, θα ξέρει ότι έχει ελεγχθεί και ότι είναι ποιοτικό, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη. Ουσιαστικά, θα μπορεί να κάνει σύγκριση όμοιων προϊόντων, βλέποντας λόγου χάριν ότι ένα μέλι έχει σήμα AFQ 20, ενώ το άλλο AFQ 10. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά, αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Βλέποντας τη σήμανση του ελαιόλαδου, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι πρέπει να το επιλέξει έναντι κάποιου άλλου λαδιού με χαμηλότερη βαθμολογία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τέκος.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, το διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο σήμα AFQ, μπορεί να προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων και στους παραγωγούς. Δεδομένου ότι αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων, ο παραγωγός, θα έχει την ευκαιρία να πουλήσει το προϊόν του ακριβότερα, καθώς πιστοποιημένα πλέον, θα μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του. Ακόμη, με το σήμα AFQ στα προϊόντα, πρόκειται να επωφεληθούν και οι λιανέμποροι. Κατά τον κ. Τέκο, ο έμπορος θα αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τα προϊόντα που εμπορεύεται, ενώ πρόκειται να οδηγηθεί και σε προσέλκυση μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού.
Εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο
Η μεταβολική υγεία χτίζεται πάνω σε πέντε βασικούς πυλώνες. Οι τρεις πρώτοι είναι γενικά γνωστοί: το γενετικό μας υπόστρωμα, δηλαδή τα γονίδια που κουβαλάμε, η σωστή διατροφή και η απαιτούμενη άσκηση σχεδόν καθημερινά. Αυτά τα ξέραμε εδώ και περίπου 25 χρόνια. Τα τελευταία όμως 5-10 χρόνια έχουν προστεθεί αρκετές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι η σωστά δομημένη νηστεία και η κατανάλωση πολύ συγκεκριμένων τροφών συμβάλλει στην μεταβολική υγεία. Τα γονίδιά μας παρόλο που πιστεύαμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο, η σύγχρονη βιβλιογραφία δείχνει ότι παίζουν ρόλο σε ποσοστό το πολύ 15%. Όλο το υπόλοιπο, το κάνει η σωστή νηστεία, η σωστή διατροφή και η άσκηση.
Με ειδικές εξετάσεις, που γίνονται σε μια σταγόνα αίμα, βλέπουμε με λεπτομέρεια την έκφραση κρίσιμων γονιδίων που έχουν σχέση με την αντιοξειδωτική μας άμυνα, την αντιφλεγμονώδη μας δυνατότητα, και τον βασικό κυτταροπροστατευτικό μας μηχανισμό μέσα στο σώμα. Έχοντας δε, δημιουργήσει αλγορίθμους, δημιουργούμε ένα γενικό πλαίσιο για τον κάθε άνθρωπο που περιλαμβάνει τον τρόπο που πρέπει να διατρέφεται και να γυμνάζεται σε καθημερινή βάση. «Για μία σειρά από τροφές, όπως τα τυριά του τυρογάλακτος, τα ψυχανθή, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τον καφέ, το ρόδι, τα κεράσια και άλλα, τις μεταβολικές αλλαγές που επιφέρουν, πότε και σε ποιες δόσεις. Όλα περιστρέφονται γύρω από βασικά και κρίσιμα γονίδια, όπως είναι το NRF2 και το mTOR κ.ά., τα οποία έχουν βρεθεί πως έχουν σχέση με τη σύνθεση σημαντικών αντιοξειδωτικών στο σώμα (όπως είναι η γλουταθειόνη), την κυτταροπροστασία από βλαπτικούς παράγοντες και την αντιγήρανση», εξηγεί η Ζωή Σκαπέρδα, επιστημονική υπεύθυνη αναλύσεων στην FoodOxys.
«Η διατροφική παρέμβαση που κάνουμε είναι προσωπική και εντελώς εξατομικευμένη», προσθέτει. Το διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον επί 15 ημέρες, ενώ ως βέλτιστη διάρκεια θεωρείται ο ένας μήνας. Σε ένα μήνα, ξαναπαίρνουμε λίγο αίμα και βλέπουμε τις αλλαγές στα κρίσιμα γονίδια , και με αυτό τον τρόπο δείχνουμε πώς άλλαξε η εικόνα, κάτι που είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών, των διαιτολόγων και τελικά των ίδιων των ανθρώπων. Δηλαδή πλέον με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να δει κανείς τι αλλάζει στα γονίδιά του σε επίπεδο έκφρασης μετά από μια περίοδο στοχευμένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η πληροφορία θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του, και καλό θα είναι να επαναλαμβάνει την εξέταση 1-2 φορές τον χρόνο, για να βλέπει αν διατηρείται η ευεργετική επίδραση της διατροφής του στον μεταβολισμό του.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.foodoxys.com
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH 2022
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

























