• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Έτσι βγαίνει το «μυθικό» τσίπουρο Τυρνάβου (φωτ. & βίντεο)

28 Νοεμβρίου 2021, 7:38
in Δήμος Τυρνάβου, Λάρισα
Ανάγνωση: 3 λεπτά

Ο τόπος του Τυρνάβου είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα τόσο για τα τσίπουρά του όσο και για το καρναβάλι του σε συνδυασμό με το «μπουρανί». Κι αν το δεύτερο είναι σε «αναστολή» λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, το πρώτο δεν σταματάει ποτέ. Έστω και υπό διαφορετικές συνθήκες η παραγωγή του χύμα τσίπουρου, συνεχίζεται και εν μέσω κορωνοϊού, τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων. Σε άλλες εποχές τα καζαναριά συγκέντρωναν πολυάριθμες παρέες για ατέλειωτο γλέντι. Πλέον αν και με λιγότερα άτομα η διαδικασία των καζαναριών συνεχίζεται, δίνοντας τη σκυτάλη οι παλιότεροι στις νεότερες γενιές.

Αυτήν την περίοδο από τα 600 καταγεγραμμένα καζαναριά της επαρχίας Τυρνάβου, τα 400 είναι ενεργά και σε αυτά βράζουν το τελευταίο διάστημα οι αμβυκούχοι της περιοχής. Όπως αναφέρθηκε και από το ertenews.gr με τη σημερινή νομοθεσία, ξεπεράστηκε το πρόβλημα της μετακίνησης του χύμα τσίπουρου και σε άλλους νομούς, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία και όχι σε πλαστικά, ενώ ο παραγωγός δύναται να προωθήσει την παραγωγή του στην κάβα. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να την πουλήσει σε τσιπουράδικο.

Οι περισσότεροι επιλέγουν παραδοσιακά τη διπλή απόσταξη, χρησιμοποιώντας πρώτα το οινόπνευμα και, στη συνέχεια, τα αρώματα. Η τιμή που αναμένεται να πουλήσουν το χύμα τσίπουρο οι Τυρναβίτες θα κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ το λίτρο.

Η larissanet βρέθηκε σε μια διαδικασία απόσταξης προσπαθώντας να εκμαιεύσει το μυστικό για το καλό τσίπουρο και αυτό που διαπίστωσε είναι πως υπάρχουν δύο μαγικές λέξεις για το εξαιρετικό τσίπουρο Τυρνάβου: «Το μεράκι σίγουρα και η καλή παρέα. Αυτά τα δύο αρκούν» εξηγεί στην κάμερα του Larissanet.gr ο Θανάσης ένας νέος αλλά έμπειρος αμβυκούχος.

Σύμφωνα με το Δήμο Τυρνάβου το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό απόσταγμα το οποίο ξεκίνησε την πορεία του από τούτο τον τόπο, κάτι που επεξηγεί με ονόματα και χρονολογίες. Η τσικουδιά (ή ρακή) στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα, το Αράκ της Μέσης Ανατολής και η Ζιβανία της Κύπρου.

Η ιστορία του Τυρναβίτικου τσίπουρου σχετίζεται άμεσα με την αμπελοκαλλιέργεια. Αυτή έχει συνδεθεί με την οικονομική ζωή της πόλης του Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής εδώ και αρκετούς αιώνες. Ιστορικές πηγές, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο Τυρνάβου, αναφέρουν φόρους για αμπελουργικά προϊόντα ήδη μετά το 1600. Το αμπέλι δυναμικά μπαίνει στη ζωή των Τυρναβιτών στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα και τα προϊόντα που παράγονται απ’ αυτό αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στην οικονομία της πόλης. Στη μεγάλη διάδοση του αμπελιού και των προϊόντων του εκτός από τη φύση βοήθησε και ο ευφρόσυνος χαρακτήρας των Τυρναβιτών, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από διάφορα ιστορικά κείμενα:

«Είναι ακόμη οι Τυρναβίταις ευλαβείς και εις το άκρον χαροκόποι και ξεφαντωτικοί, εις τρόπον οπού σπάνια είναι, να μην ιδή τινάς Τυρναβίτην κρασοπατέρα», γράφει ο Λαρισαίος λόγιος Ιωάννης Οικονόμου Λογιωτάτου στα 1817.

Και ο Νικ. Γεωργιάδης σημειώνει στα 1880:

«Είναι δε οι κάτοικοι της πολίχνης εύθυμοι, ζωηροί αγαπώντας τας ευωχίας και θύοντες γεναίως τω Βάκχω».

Το 19ο αιώνα, ο Τύρναβος αποτελούσε πέρασμα αγωγιατών και ζωεμπόρων διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και Βούλγαρων, που γνώριζαν την απόσταξη φυτών  και  συγκεκριμένα την παρασκευή ροδέλαιου από τα τριαντάφυλλα.

Ένας Τυρναβίτης,ο Ζήσης Μισούρας , έμαθε την τέχνη της απόσταξης από τους Βούλγαρους και δοκίμασε να βράσει στέμφυλα(1852 – 1855). Η προσπάθειά του στέφθηκε με επιτυχία  και συλλέγοντας σταγόνα – σταγόνα το απόσταγμα δημιούργησε ένα νέο προϊόν, που το ονόμασε τσίπουρο. Ο Ζήσης Μισούρας δημιούργησε το πρώτο αποστακτικό συγκρότημα και κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο φημισμένο Τσίπουρο Τυρνάβου μεταξύ των ετών 1852 και 1855.

Στον Τύρναβο όμως παρήχθη για πρώτη φορά και το ούζο κατόπιν επεξεργασίας του τσίπουρου, το οποίο σαφώς και αποτελεί μια άλλη ξεχωριστή και μοναδική ιστορία…

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Συμπαράταξη Λαρισαίων: Αποχαιρετισμός στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Θανάση Ριζάκη

23/12/2025, 17:54

Ο Δημήτρης Κουρέτας άκουσε κάλαντα από μαθητές και τα μέλη της Χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Ε.Η

23/12/2025, 17:46

Δήμος Λαρισαίων: Παραμονή Χριστουγέννων με συναυλία και φαντασμαγορικό drone show στην Κεντρική πλατεία

23/12/2025, 17:38

Συνελήφθη 35χρονος στα Καλύβια, καταζητούμενος για δολοφονίες μελών της Greek Mafia

23/12/2025, 17:30

ΔΥΠΑ: Ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων

23/12/2025, 17:22

Δημήτρης Κουρέτας από το Γηροκομείο Λάρισας: «Μέσα στο 2027 θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες πτέρυγες»

23/12/2025, 17:14

Στην προετοιμασία της Εθνικής Κορασίδων η αθλήτρια της ΕΑΛ Ραφαέλα Προβίδα

23/12/2025, 17:06

Μαθητές στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λάρισας για τα κάλαντα

23/12/2025, 16:58

Διεθνή διάκριση Λαρισαίων μαθητών σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

23/12/2025, 16:50

Πρόγραμμα εορτασμού Χριστουγέννων 2025 στην Ιερά Μονή Σπηλιάς

23/12/2025, 16:42
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK