• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Φτιάχνοντας υπέροχο κρασί στον Κίσσαβο σε συνεργασία με τη φύση

24 Νοεμβρίου 2021, 20:17
in Αγροτικά
Ανάγνωση: 3 λεπτά

 «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»

-Ελύτης-

Την παραπάνω φράση χρησιμοποίησε ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας για να αποδώσει τα κύρια χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Την ίδια φράση επαναλαμβάνει και ο Αντώνης Μανωλίδης, όταν τον ρωτώ πώς και γιατί το 2011 άφησε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και τη Θεσσαλονίκη για να γίνει οινοποιός στο Μεταξοχώρι Αγιάς.

Ως κατασκευαστής ένιωσε από νωρίς τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία είχε υπεισέλθει η χώρα κι έτσι αποφάσισε να διατηρήσει την ποιότητα στη ζωή του, κάνοντας το αγαπημένο του χόμπι επάγγελμα. Εκ των υστέρων κατάλαβε ότι αυτή του η απόφαση μόνο θετικά του έχει αποφέρει, αφού τον οδήγησε να μένει σε ένα πανέμορφο μέρος, να έχει μια ασχολία δημιουργική σε όλα τα επίπεδα και να έχει παρέα τον πιο ενδιαφέροντα συνεργάτη, τη φύση.

Παραδέχεται ότι η αρχή δεν ήταν εύκολη. Όταν το 2003 φύτεψε ερασιτεχνικά ακόμη το πρώτο του αμπέλι στην περιοχή, δεν είχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Διάβασε πολύ και πειραματίστηκε περισσότερο για να φτάσει σήμερα να έχει μια βαθιά γνώση της αμπελουργίας και της οινοποίησης και να παράγει 8 ποικιλίες κρασιών υψηλής ποιότητας. Από κόκκινες έχει Cabernet, Ξινόμαυρο, Merlot και Λημνιό. Από λευκές Μαλαγουζιά, Ασσύρτικο, Sauvignon και Chardonnay. Κάποια τα κάνει και συνοινοποίηση, όπως το Λημνιό με το Ασσύρτικο ή τη Μαλαγουζιά με το Ασσύρτικο, ενώ πειραματίζεται συνεχώς με νέα blends.

Τι κάνει, όμως, τα κρασιά του τόσο ιδιαίτερα; «Φτιάχνω το κρασί σε συνεργασία με τη φύση. Τα αμπέλια είναι βιολογικά και ξηρικά. Προσπαθώ να μην επεμβαίνω πολύ, ελαχιστοποιώ τα θειαφίσματα και αποφεύγω τα ραντίσματα. Δεν ποτίζω, παρά μόνο στην αρχή κι έτσι το αμπέλι απλώνει τη ρίζα του. Στόχος μου δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα».

Ανάλογο σκεπτικό ακολουθεί και στην πορεία. «Μετά τον τρύγο, παίρνω χυμό μόνο μέσα από τη ρόγα μέσω εκραγεισμού. Έτσι, έχω λιγότερο μούστο από ότι αν χρησιμοποιούσα πιεστήριο, όπου θα είχα ίσως και τη διπλάσια ποσότητα, αλλά τότε θα έχανα σε ποιότητα και αρωματικό πλούτο».

Βαθμιαία με καθοδηγεί στη διονυσιακή πνευματικότητα, αναλύοντας τον ρόλο που παίζουν οι ζυμομύκητες και τα θειώδη στη διαδικασία οινοποίησης. «Αφού τραβήξω το μούστο, τον αφήνω να ζυμωθεί με τις άγριες ζύμες, ενώ οι περισσότεροι προσθέτουν τεχνητές. Οι ζυμομύκητες τρώνε ζάχαρα και αποβάλλουν αλκοόλη. Τα θειώδη δεσμεύουν το οξυγόνο και δεν αφήνουν το κρασί να γίνει ξύδι. Τα σταφύλια τα παράγουν κι από μόνα τους, άρα με την εμπειρία ελαχιστοποιώ πού και πόσο θα βάλω».

Η φιλοσοφία του Αντώνη είναι να αφήνει τη φύση να κάνει τη δουλειά της και εκείνος απλά να βοηθά όπου και όταν χρειάζεται. Έτσι, αφού βάλει το μούστο σε καθαρές ανοξείδωτες δεξαμενές, αφήνει τη ζύμωση στη συνεργάτιδά του κι εκείνος σταθεροποιεί τη θερμοκρασία. «Στη λευκή οινοποίηση, όταν έχεις ελεγχόμενη θερμοκρασία 17-19°C, η ζύμωση γίνεται αργά και έτσι διατηρείς τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καλού κρασιού».

Η ιστορία του «καλού» κρασιού, όμως, ξεκινά από το αμπελοτόπι ή αλλιώς το λεγόμενο terroir. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Μανωλίδης επέλεξε τη φύση για βοηθό του, ώστε το μικροκλίμα να αποτρέπει τις ασθένειες. Ο αμπελώνας του απλώνεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, σε μια πλαγιά του Κισσάβου, και δέχεται συνεχώς το αλμυρό αγέρι του Αιγαίου. Βυθίζει τις ρίζες του σε έδαφος αμμώδες και πετρώδες που αποστραγγίζεται γρήγορα μετά από βροχές. Η δική του συμβολή έγκειται στις καλλιεργητικές φροντίδες και κυρίως στο βλαστολόγημα, κατά το οποίο φροντίζει να αναπνέουν τα τσαμπιά του. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αποφυγή της υγρασίας, η οποία οδηγεί σε αρρώστιες και έτσι το ράντισμα είναι περιττό. Την καταλληλότητα του terroir την επισφραγίζει με τη διαπίστωση ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχαν αμπέλια στην περιοχή. Έχουν βρεθεί πατητήρια και νομίσματα με σταφύλια και με το Διόνυσο από το 400 π. Χ. Τα θειαφίσματα και οι ψεκασμοί δεν υπήρχαν τότε, οπότε οι παλιοί διάλεγαν καλά τα μέρη όπου ευδοκιμούσε το αμπέλι.

Με πρωτότυπες ιδέες, ο συγκεκριμένος έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία του καλού κρασιού. Το περασμένο καλοκαίρι μαζί με δύτες φίλους βύθισε μπουκάλια στη θάλασσα. «Βάλαμε λευκό Chardonnay σε ένα ναυάγιο, σε 25 μέτρα βάθος και του χρόνου θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Εκεί, η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 17 βαθμούς και υπάρχει πλήρες σκοτάδι». Γαργαλάει, έτσι, το φαντασιακό του καταναλωτή, κάτι που παίζει κύριο ρόλο όταν πίνεις ένα κρασί. «Το κρασί πρέπει να μπορεί να σε ταξιδέψει».

Τα δικά του κρασιά θέλει να ταξιδέψουν εκεί όπου μπορούν να εκτιμηθούν. Στην Ελλάδα, αποβλέπει να μπουν σε wine bars, εξειδικευμένες κάβες και σε εστιατόρια που προωθούν το food&wine pairing. Στο εξωτερικό, στόχος είναι οι στρατηγικές εκθέσεις, όπως του Λονδίνου που κατέχει κεντρικό ρόλο στη διάθεση κρασιού στις αγορές. Βασικό ζητούμενο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το επαγγελματικό branding των ποιοτικών αγαθών της χώρας, ώστε να αλλάξει η εικόνα της αρπαχτής και της ανοργανωσιάς που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό. «Αν επιδοτήσει το κράτος κάτι τέτοιο, οι επιχειρήσεις θα πάνε μπροστά, θα βγάλουν λεφτά, τα οποία με τη σειρά τους θα επιστρέψουν στο κράτος. Αν ενισχυθεί και ο αγροτουρισμός, θα μπορούμε να έχουμε κι εμείς τις αντίστοιχες ‘Τοσκάνες’ μας».

Με τη νέα γενιά των 30άρηδων-40άρηδων να ψάχνεται, να ανοίγει wine bars και να εκπαιδεύεται στη γευσιγνωσία, με πωλητές και sommelier που αποκτούν, πλέον, εξειδικευμένη πιστοποίηση WSPC, ίσως ο προσανατολισμός προς την ποιότητα να μην αποτελεί άπιαστο όνειρο. Με ένα τέτοιο όραμα και με ένα πλούσιο μπουκέτο Cabernet στο χέρι η μυσταγωγική μας συζήτηση έσβησε στο δειλινό του Μεταξοχωρίου και του Οινοποιείου Μανωλίδης.

Fb: manolidis.winery
fb page :Manolides Farm 
Instagram : manolidis.winery

Πηγή: parallaximag.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Ο Δημήτρης Κουρέτας άκουσε κάλαντα από μαθητές και τα μέλη της Χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Ε.Η

23/12/2025, 17:46

Δήμος Λαρισαίων: Παραμονή Χριστουγέννων με συναυλία και φαντασμαγορικό drone show στην Κεντρική πλατεία

23/12/2025, 17:38

Συνελήφθη 35χρονος στα Καλύβια, καταζητούμενος για δολοφονίες μελών της Greek Mafia

23/12/2025, 17:30

ΔΥΠΑ: Ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων

23/12/2025, 17:22

Δημήτρης Κουρέτας από το Γηροκομείο Λάρισας: «Μέσα στο 2027 θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες πτέρυγες»

23/12/2025, 17:14

Στην προετοιμασία της Εθνικής Κορασίδων η αθλήτρια της ΕΑΛ Ραφαέλα Προβίδα

23/12/2025, 17:06

Μαθητές στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λάρισας για τα κάλαντα

23/12/2025, 16:58

Διεθνή διάκριση Λαρισαίων μαθητών σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

23/12/2025, 16:50

Πρόγραμμα εορτασμού Χριστουγέννων 2025 στην Ιερά Μονή Σπηλιάς

23/12/2025, 16:42

Κάλαντα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

23/12/2025, 16:34
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK