• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Μανιτάρια: Θερμίδες, ιδιότητες και τι προσφέρουν στην υγεία

7 Οκτωβρίου 2021, 6:02
in Ζωή
Ανάγνωση: 3 λεπτά

Τα μανιτάρια είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές παγκοσμίως αλλά, μολονότι υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες, τρώμε μόλις τις 25 από αυτές. Ανεξαρτήτως μεγέθους, σχήματος και ποικιλίας, όμως, όλα περιέχουν συστατικά πολύτιμα για την υγεία.

Ο Dr. Tom Horton, καθηγητής Μυκητολογίας στο Κολλέγιο Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Δασολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξηγεί τι είναι γνωστό για την θρεπτική αξία και τις ιδιότητές τους.

Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με την Κεντρική Βάση Δεδομένων Τροφίμων (FDC) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, ένα φλιτζάνι ολόκληρα, ωμά, λευκά μανιτάρια (περίπου 100 γραμμάρια) παρέχει:

  • 92 γρ. νερό
  • 21 θερμίδες
  • 3 γρ. υδατανθράκων
  • 1 γρ. φυτικών ινών
  • 3 γρ. πρωτεϊνών
  • 0,3 γρ. λιπαρών
  • 9,2 μg σελήνιο (το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
  • 85 mg φώσφορο (το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
  • Βιταμίνη D (το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)

Παρέχει επίσης άφθονο κάλιο (τα λευκά μανιτάρια είναι εξαιρετικά πλούσια σε αυτό το ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για υγιή αρτηριακή πίεση), λίγη βιταμίνη C και άλλα συστατικά.

Μοναδικό αντιοξειδωτικό

Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης το μοναδικό τρόφιμο που περιέχει το αντιοξειδωτικό εργοθειονεΐνη. Η ουσία αυτή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο νοσημάτων, όπως η νόσος Πάρκινσον. Τα πορτσίνι (porcini) και τα λευκά μανιτάρια είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε εργοθειονεΐνη.

Σημειώνεται ότι τα λευκά μανιτάρια (στα γαλλικά: champignons de Paris και στα αγγλικά: button mushrooms) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Μπορεί να ασκούν αντικαρκινική δράση

Εκτός από εργοθειονεΐνη, περιέχουν πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Πολυφαινόλες
  • Φλαβονοειδή
  • Πολυσακχαρίτες (π.χ. βήτα-γλυκάνη)
  • Γλουταθειόνη
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη C

Οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (οξειδωτικό στρες) στα κύτταρα. Οι βλάβες αυτές επιταχύνουν το γήρας και αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Παραδείγματος χάριν, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου.

Προστατεύουν από χοληστερόλη και δυσκοιλιότητα

Τα μανιτάρια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές απορροφούν νερό και μειώνουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφά ο οργανισμός από τα τρόφιμα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφούν νερό, αλλά διεγείρουν την αποβολή της τροφής από την γαστρεντερική οδό.

Και τα δύο είδη φυτικών ινών είναι πολύτιμα για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπερλιπιδαιμίας (αυξημένη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής χοληστερόλης ή LDL) και δυσκοιλιότητας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν τα λευκά μανιτάρια και οι ποικιλίες κανθαρέλλες (chanterelles), σιτάκε (shiitake), γριφίσκη η φυλλώδης (maitake) και τα βασιλομανίταρα (king oyster).

Κάνουν καλό στην καρδιά

Η καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα. Η εργοθειονεΐνη και η βήτα-γλυκάνη των μανιταριών μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αυτό.

Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μανιταριών μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η εργοθειονεΐνη μπορεί να παρεμποδίσει τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προστατεύοντας έτσι από την αθηροσκλήρωση.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και του σωματικού βάρους

Οι πολυσακχαρίτες στα μανιτάρια μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να βελτιώνουν την αντοχή στην ινσουλίνη.

Είναι επίσης πιθανό να διευκολύνουν το αδυνάτισμα. Ορισμένες ποικιλίες, όπως τα πορτομπέλο (portobella), αποτελούν λίγων θερμίδων εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών αντί για το κρέας. Οι πρωτεΐνες σε συνδυασμό με το άφθονο νερό που περιέχουν συν τις φυτικές ίνες τους υποδηλώνει ότι διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Με άλλα λόγια, μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν, αρκεί να μην τα τηγανίσουμε.

Ο τρόπος μαγειρέματος

Για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους, καλό είναι να μην τα παραμαγειρεύετε. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιθεώρηση International Journal of Food Science and Nutrition έδειξε ότι με το τηγάνισμα και με το βράσιμο μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, με το ψήσιμο στο γκριλ ή στον φούρνο μικροκυμάτων διατηρούν περισσότερο την θρεπτική αξία τους.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Τι κάνουν τα χρωματιστά κουμπιά που έχει το τηλεχειριστήριο σου

16/12/2025, 02:33

Σπάνιο καρέ: Η Δέσπω Διαμαντίδου αγνώριστη σε vintage καρέ από τα παιδικά της χρόνια

16/12/2025, 01:16

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Ο δρόμος προς τη δόξα – Η ζωή του

16/12/2025, 00:21

Πατέρας έσπασε πόρτα παιδικού σταθμού και άρπαξε τα παιδιά του – Είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του

15/12/2025, 23:57

Ο «ζωντανός Νοστράδαμος» προειδοποιεί για το 2026: Έρχεται ισχυρή ηλιακή καταιγίδα και νέα λοιμώδης ασθένεια

15/12/2025, 23:49

Αφαίρεσαν καλώδια βάρους 54 κιλών από μετασχηματιστή της ΔΕΔΔΗΕ

15/12/2025, 23:41

«Θα είμαι στην πρώτη γραμμή» – Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κόμματος

15/12/2025, 23:33

Φοινικούντα: Αυτό είναι το όχημα που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

15/12/2025, 23:25

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του 48χρονος που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της δολοφονίας του Λάλα

15/12/2025, 23:17

Την προκαλούν και την βρίζουν στο σχολείο, λέει η αδερφή της ανήλικης που μαχαίρωσε 14χρονη στην Κυψέλη

15/12/2025, 23:09
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK