• Ροή Ειδήσεων
  • ΠΡΟΣΩΠΑ.net
  • Έντυπη Larissanet
  • Μικρές Αγγελίες
  • Applications
  • Επικοινωνία
larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας
Panidis Medical Shop
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Ηλίας Κουρκούτας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Δήμοι
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Περισσότερα
    • Ατζέντα ημέρας
    • Showbiz
    • Συνεντεύξεις
    • Sci/Tech
    • Social Media
    • Απόψεις
    • Αυτοκίνητο
    • Ταξίδια
    • Υγεία
      • Παροχή Πρώτων Βοηθειών
    • Γάμοι
    • Κηδείες
    • Κόσμος
    • Ευρώπη
    • Περιβάλλον
    • Θέσεις εργασίας
    • Εκπαίδευση
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
    • Έξοδος
Facebook
Twitter
Youtube
No Result
View All Result
larissanet.gr
No Result
View All Result

Μήπως μαγειρεύετε κι εσείς λάθος το ρύζι; -Η προειδοποίηση των επιστημόνων

18 Ιανουαρίου 2020, 15:54
in Υγεία
Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνηθισμένη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να μας εκθέσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος καθώς αφήνει, όπως έδειξαν τα πειράματα, ίχνη αρσενικού.

Καθώς το αρσενικό μπορεί να βρεθεί στο έδαφος και το νερό, μικρές ποσότητες είναι δυνατόν να εισχωρήσουν σε τρόφιμα. Γενικά αυτά τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά για να προκαλέσουν σημαντική ανησυχία.

Το ρύζι, ωστόσο, μπορεί να περιέχει περίπου 10-20 φορές περισσότερο αρσενικό από τα άλλα δημητριακά. Και αυτό επειδή καλλιεργείται σε πλημμυρισμένα εδάφη που διευκολύνουν το αρσενικό να μπει από το χώμα στο ρύζι.

Ο καθηγητής Andy Meharg από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, έχει εργαστεί στον τομέα αυτό για δεκαετίες ελέγχοντας τακτικά το ρύζι και τα προϊόντα του και οι έρευνές του έχουν φθάσει στα εξής συμπεράσματα:

Το ρύζι Basmati  περιέχει χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού από ό, τι τα άλλα είδη.  Το καστανό ρύζι περιέχει συνήθως περισσότερο αρσενικό από το λευκό ρύζι λόγω του φλοιού του.  Οι βιολογικές καλλιέργειες δεν παρουσιάζουν διαφορά στα επίπεδα.

Τα crackers ρυζιού, οι ρυζογκοφρέτες και άλλα προϊόντα ρυζιού μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το μαγειρεμένο ρύζι. Τα επίπεδα του αρσενικού που βρέθηκαν στο γάλα ρυζιού υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά που επιτρέπονται στο πόσιμο νερό.

Το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτρεπόμενα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ανακοινώσει τα επίπεδα που επιτρέπονται στην ΕΕ, καθορίζοντας χαμηλότερα όρια στα προϊόντα ρυζιού που απευθύνονται ειδικά σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Το αρσενικό συναντάται φυσικά στο περιβάλλον, αλλά είναι επίσης μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και διάφορα προβλήματα ανάπτυξης.

Το ρύζι μπορεί να απορροφήσει το αρσενικό από τα φυτοφάρμακα στο έδαφος και τις βιομηχανικές τοξίνες. Ο καθηγητής Meharg, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους παρασκευής και ανέλυσε το ρύζι μετά.

Η πρώτη μέθοδος περιελάμβανε δύο μέρη νερού και ένα μέρος του ρυζιού. Στη δεύτερη που χρησιμοποίησε πέντε μέρη νερού και ένα ρυζιού με την περίσσεια του νερού να στραγγίζεται και το ρύζι να ξεπλένεται, τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν σχεδόν στο μισό.

Στη τρίτη μέθοδο – όπου το ρύζι μούλιασε σε νερό όλη τη νύχτα – η μείωση έφθασε το 80%. Τα πειράματα έγιναν για την τηλεοπτική εκπομπή «Trust me, I’m a Doctor” του καναλιού ΒBC.

Η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού είναι η εξής: 

Μουλιάστε το ρύζι αποβραδίς – αυτό ανοίγει τον καρπό και επιτρέπει το αρσενικό να διαφύγει.
Στραγγίξτε το ρύζι και ξεπλύνετέ το  καλά με καθαρό νερό. Για κάθε μέρος ρύζι προσθέστε πέντε μέρη νερό και μαγειρέψτε το μέχρι να βράσει, όχι να στεγνώσει. Ξεπλύνετε πάλι με ζεστό νερό για να φύγει το νερό του μαγειρέματος και σερβίρετε.

Πηγή:itrofi.gr

Ακολουθήστε το larissanet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Facebook
Twitter/X
Telegram
Pocket
Email
Εκτύπωση

Διαβάστε επίσης

Διαβάζονται περισσότερο

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Τελευταία ενημέρωση

Aμερικανοί έδιναν μια περιουσία στον Γιάννη Πετρίδη για τη συλλογή των 250.000 δίσκων και CD – Την δώρισε στη Στέγη

17/09/2025, 01:52

Δράμα: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή που η αρκούδα επιτέθηκε στον ορειβάτη και έχασε τη ζωή του

17/09/2025, 01:22

Μέσος μισθός 4400€, η πιο πλήρης του κόσμου: Η πόλη των ονείρων με την υψηλή ποιότητα ζωής που ακούς ελληνικά όπου κι εάν περπατήσεις

17/09/2025, 01:12

Άνδρας χάθηκε στα Ιμαλάια για 9 ημέρες ενώ έκανε πεζοπορία – Ο απίστευτος τρόπος διάσωσής του

17/09/2025, 00:21

Επεισόδιο στο νοσοκομείο του Αγρινίου: 30χρονος επιτέθηκε σε γιατρό που του παρείχε τις πρώτες βοήθειες

16/09/2025, 23:56

Επίθεση 61χρονου σε εργαζόμενη στην καθαριότητα για το κλείσιμο του δρόμου – «Έφαγα πάνω από 10 μπουνιές στο κεφάλι»

16/09/2025, 23:47

Διανομέας δάγκωσε και έκοψε το δάχτυλο οδηγού για μια θέση πάρκινγκ

16/09/2025, 23:39

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι μεγαλοκτηνοτρόφοι των Τρικάλων

16/09/2025, 23:30

Απεβίωσε ο Νικόλαος Γεωργόπουλος

16/09/2025, 23:29

Η αποστολή της ΑΕΛ για τον αγώνα Κυπέλλου με το Μαρκό

16/09/2025, 23:24
Exalco - Συστήματα Αλουμινίου
Βιοκαρπέτ
Cosmos
Fashion City Outlet
Υαλοτεχνική Μαξιμιάδης

Άλλα Θέματα

Έντυπη Larissanet
Larisa Dog Academy

Απόψεις

Optico
Στήλη Ιατρών
IRIS - Οφθαλμολογικό Κέντρο
Larissanet Awards

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Μέλος του eMedia - ΑΜ: 12779

Η επιχείρηση Μπεχλιβάνος Χρήστος ως δικαιούχος του ισοτόπου larissanet.gr δηλώνει ότι είναι συμμορφωμένη με τη σύσταση (Ε.Ε.) 2018//334 της επιτροπής της 1/3/2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Μ.Η.Τ. 232308
© 2010 - 2024 larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας - Powered by ITBox

Facebook
Twitter
Youtube
  • Αρχική
  • Λάρισα
  • Παραπολιτικά
  • Quiz
  • Ατζέντα
  • Δήμοι
    • Δήμος Λάρισας
    • Δήμος Αγιάς
    • Δήμος Ελασσόνας
    • Δήμος Κιλελέρ
    • Δήμος Τεμπών
    • Δήμος Τυρνάβου
    • Δήμος Φαρσάλων
  • Θεσσαλία
  • Αγροτικά
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
    • Χρήστος Μπεχλιβάνος
    • Σούλτης Γιώργος
    • Γέμτος Θεοφάνης
    • Νίκος Ασπρούδης
    • Άκυς Μητσούλης
    • Στέλλα Μπάσδρα
    • Λίνα Μουσιώνη
    • Χρήστος Σαμαράς
    • Κωνσταντίνος Οικονόμου
    • Μιχάλης Αργυρίδης
    • Μόσχος Λαγκουβάρδος
    • Βάιος Κουτριντζές
    • Κουρκούτας Ηλίας
    • Βάσω Πανάγου
    • Μπαλντούνης Ευάγγελος
    • Σπανός Κώστας
    • Ψάλτης Αντώνης
    • Τσιγάρας Δημήτριος
    • Φανή Γέμτου
  • Συνεντεύξεις
  • Άρθρα
  • Εκπαίδευση
    • Σχολεία
    • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • ΤΕΙ Θεσσαλίας
    • Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση
  • Media
  • Φωτογραφίες
  • Αγγελίες
  • Extras
  • Σεξ
  • Άρθρα χρηστών
    • Δημοσιογραφία των πολιτών
    • Προβλήματα στην πόλη μας
  • Κοινωνικά
  • Διαβάστε την έντυπη
Facebook
Twitter
Youtube
ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΑνΕΚ ESPA 2014-2020 EPAnEK