Σημαντική επαφή του Καθηγητή Δ. Κουρέτα με στελέχη του ιαπωνικού κολοσσού «Wakunaga Pharmaceutical»
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Σημαντική διεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο έχοντας στο επίκεντρο ένα από βασικά προϊόντα που παράγονται στην Π.Ε. Λάρισας, το σκόρδο Πλατυκάμπου, για το οποίο ανοίγονται σοβαρές προοπτικές ώστε να κυκλοφορήσει στις διεθνείς αγορές με αυξημένη προστιθέμενη αξία.
Ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλά στη larissanet για όσα έχουν γίνει όπως και γι’ αυτά που αναμένονται να εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, τα οποία δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάδειξη του σκόρδου Πλατυκάμπου. Μάλιστα, κάνει ειδική μνεία στη συνεργασία που είχε με τον Βασίλη Μακατό, πρόεδρο Δ.Σ. της εταιρίας CAMPUS ΑΕΒΕ.
Αναλυτικά, ο κ. Κουρέτας επισημαίνει ότι «εδώ και ένα χρόνο ο Βασίλης Μακατός μου έφερε δείγματα σκόρδου που παράγεται στον Πλατύκαμπο. Στη συνέχεια μελετήσαμε τις αντιμεταλλαξιογόνες ουσίες (ενδεχόμενη αντικαρκινική δράση), που είχαν εκχυλίσματα από το σκόρδο που καλλιεργείται στην περιοχή. Από την έρευνα βρήκαμε ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς προέκυψε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είχε πάνω από 50% αντιμεταλλαξιογόνα δράση σε σχέση με σκόρδα που παράγονται σε άλλες περιοχές π.χ. Ισπανία, Ιαπωνία».
Από την έρευνα προέκυψε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είχε πάνω από 50% αντιμεταλλαξιογόνα δράση σε σχέση με σκόρδα που παράγονται σε άλλες περιοχές π.χ. Ισπανία, Ιαπωνία»
Στη συνέχεια, την περίοδο των Χριστουγέννων του 2018 – όπως επισημαίνει ο Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας – υπήρξε η πρώτη επαφή με την μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο – σε ότι αφορά τα συμπληρώματα με βάση το σκόρδο – που είναι η ιαπωνική «Wakunaga Pharmaceutical».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος εταιρικός κολοσσός κάνει εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τότε τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας έδειξαν ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ευρήματα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο Δημήτρης Κουρέτας με τον Όκα Τακόμι, Εμπορικό Διευθυντή της «Wakunaga», σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες – αρχές Οκτωβρίου – στη Σπάρτη.
Από την πρόσφατη συνάντηση του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα με τον Εμπορικό Διευθυντή της «Wakunaga» Όκα Τακόμι
Τι ζητούν οι Ιάπωνες
Σ΄ αυτό το σημείο καταγράφεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πως οι Ιάπωνες ζητούν να βρεθεί ποσότητα 200 τόνων με σκόρδα Πλατυκάμπου, τα οποία να διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν επαφές με παραγωγούς και πλέον μέσα στον επόμενο μήνα – μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – αναμένεται επίσκεψη στελεχών της ιαπωνικής εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Τακόμι στην περιοχή του Πλατυκάμπου.
Ο κ. Κουρέτας συνοψίζει τις τρεις προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σε πρώτη φάση, μέχρι την έλευση των Ιαπώνων: «Να βρούμε τους παραγωγούς, να γίνουν οι έλεγχοι και να βρεθούν οι ποσότητες σκόρδων».
«Ανοίγει η ευκαιρία για να ξεκινήσει μια μεγάλη συνεργασία με εταιρία – κολοσσό στον τομέα του σκόρδου» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απορροφηθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες σε περίπτωση που εξελιχθεί αυτή η σημαντική συνεργασία για την περιοχή της Π.Ε. Λάρισας.
Εντυπωσιακά στοιχεία για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να αποκτήσει το τοπικό προϊόν μετά την πιστοποίηση από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αυξημένη προστιθέμενη αξία
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ότι αφορά την προστιθέμενη αξία που μπορεί να αποκτήσει το σκόρδο Πλατυκάμπου, εφόσον χρησιμοποιηθεί στα συμπληρώματα τα οποία παρασκευάζει η ιαπωνική εταιρεία και αφού πιστοποιηθεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. «Η τιμή πώλησης στη χονδρική αγορά του σκόρδου – με τη μορφή κάψουλας – είναι 12 ευρώ τα 30 γραμμάρια. Κάνοντας την αναγωγή, η τιμή στο κιλό ξεπερνά τα 360 ευρώ» υπογραμμίζει, ενώ σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το σκόρδο Πλατυκάμπου – σε σχέση με παραγωγές σε Ισπανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία – αυτά αποδίδονται τόσο στις κλιματολογικές, όσο και στις εδαφολογικές, συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Κουρέτας τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σωστός και πλήρης φάκελος, με όλα τα στοιχεία που ζητούνται. Σε μελλοντικό χρόνο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ιαπωνική εταιρία να επενδύσει στην περιοχή, ακόμα και με την κατασκευή βιομηχανικής μονάδας, ώστε να παρασκευάζονται τα συμπληρώματα διατροφής κοντά στον τόπο παραγωγής του βασικού προϊόντος.
Παράλληλα επισημαίνει ότι για το σκόρδο Πλατυκάμπου υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από ελληνικές εταιρίες, όσο και από την διαιτολογική κλινική «Buchinger Clinic» που εδρεύει στην Κωνστάντζα της Γερμανίας όπου 6.500 άτομα θα μπορούσαν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βάση το σκόρδο.
Β. Μακατός: Έχουμε εξελίξει το σκόρδο Πλατυκάμπου
Η larissanet ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από τον Βασίλη Μακατό, πρόεδρο Δ.Σ. της CAMPUS ΑΕΒΕ – εταιρία που έχει την έδρα της στον Πλατύκαμπο του Δ. Κιλελέρ – ο οποίος και επισήμανε πως «έχουμε αρκετά χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Έχουμε εξελίξει το σκόρδο Πλατυκάμπου σε λιαστό – που αφυδατώνεται στον ήλιο – ενώ η τελευταία εκδοχή είναι το μαύρο σκόρδο. Το μαύρο σκόρδο δεν είναι ξεχωριστή ποικιλία αλλά δημιουργείται από το λευκό σκόρδο, το οποίο εκτίθεται σε συγκεκριμένες συνθήκες κατά την επεξεργασία του, ώστε να υπάρχει αργή ωρίμανση και ζύμωση. Με αυτόν τον τρόπο συμπυκνώνονται τα χαρακτηριστικά και διατίθεται ως superfood».
Παράλληλα, η εταιρία ασχολείται και με άλλα προϊόντα, όπως η λιαστή ντομάτα, είναι εξωστρεφής – καθώς μετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και εξάγει σε χώρες του εξωτερικού – ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.