Απόψεις » Καλαφάτη Ζ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Επίδειξη ανθρωπιάς… Της Ζωής Καλαφάτη

Πάντα μέσα του ακουγόταν μία άλλη, δεύτερη φωνή από αυτή της λογικής. Ήταν μία φάλτσα, αλλότρια αίσθηση που τον έκανε να εξισορροπεί πράγματα και καταστάσεις.

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Χωρίς πατρίδα… Της Ζωής Καλαφάτη

Η αλληλεγγύη είναι η υπέρτατη αξία. Μια πρόκληση για να δοκιμαστούν οι αξίες μας. Από φτωχοποιημένους Έλληνες χωρίς πυξίδα ζωής, σε φτωχούς οδοιπόρους χωρίς πατρίδα…

Περισσότερα
KΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στα «ψηλά βουνά»… Της Ζωής Καλαφάτη

Bγήκε από την παράσταση κατενθουσιασμένος… Ήθελε να βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Θεσσαλικού Θεάτρου που αναβίωναν μοναδικά αυτό το φευγαλέο όνειρο της παιδικής του ηλικίας, που δεν είχε καταφέρει ποτέ να ολοκληρώσει.

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αγώνας γης… Της Ζωής Καλαφάτη

Έκλεισε σκεφτικός την οθόνη της τηλεόρασης, όπου παρήλαυναν μέρες τώρα οι οργισμένοι όγκοι των τρακτέρ κι έγειρε να αναπαυτεί. Να σκεφτεί, ν’ αποφασίσει…

Περισσότερα

Φιλίας …ψυγείο! Της Ζωής Καλαφάτη

Δεν γράφουμε πια γράμματα στους φίλους μας και τις κρυφές μας σκέψεις τις κρατάμε. Δε συνομιλούμε. Κοιταζόμαστε. Και η αγάπη σε χειμερία νάρκη. Κι ίσως να 'ναι καλύτερα έτσι. Τουλάχιστον μένουν κλειστές, προστατευμένες από την αδιακρισία ή την άγνοια οι πηγές της οδύνης. “Απόσταση”, Γιάννης Ποδιναράς «Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε έ

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ανδρείκελα… Tης Ζωής Καλαφάτη

Τόσους μήνες τα είχε ακούσει και τα είχε δει όλα… Είχε μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά τους ευρωπαϊκούς όρους της χρηματοοικονομικής δολοπλοκίας, παρ’ ότι ήταν ένας απλός, απλούστατος ανθρωπάκος.

Περισσότερα

Παράπονο… Της Ζωής Καλαφάτη

Όσο και να χόρταινε το ταξίδι της ανάγνωσης, που είναι ατελεύτητο και γοητευτικό, πάντα αναρωτιόταν τι είχε μέσα εκείνο το χαρτόδετο πακετάκι της δασκάλας της, που δεν το πήρε ποτέ…

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σκλάβα… Της Ζωής Καλαφάτη

Τις παραμονές του γάμου τής είχε επιβάλλει να κόψει τα μακριά, κατάξανθα μαλλιά της… Χιλιάδες χρόνια πριν, οι νυμφεύτριες, έκοβαν πριν το γάμο τα μαλλιά της Σπαρτιάτισσας νύφης, που ο απαγωγέας γαμπρός έκλεβε από το σπίτι της, για να την παντρευτεί. Όμως αυτή τον είχε παντρευτεί με συνοικέσιο.

Περισσότερα

Όνειρα… Της Ζωής Καλαφάτη

… Όχι, δεν χρειαστήκαμε κανέναν Καζαμία για να το προβλέψει. Το 2015 μπήκε με ανατρεπτική διάθεση και με ευχές που δεν έχουν να κάνουν με τις συνηθισμένες, όπως, «να χαίρεστε την οικογένεια σας», «να είστε χαρούμενοι και δημιουργικοί», «να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες και τα όνειρά σας».

Περισσότερα

Σελίδες αγάπης…Της Ζωής Καλαφάτη

Στην ατέλειωτη περιπλάνησή του στην έρημο, ανάμεσα σε κακουχίες και εμπόδια, σταματά κάθε λίγο για να βοηθήσει καταπιεσμένους και φυλακισμένους, να δώσει τροφή σε πεινασμένους, να θεραπεύσει ασθενείς και οδοιπόρους.

Περισσότερα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

… κι αγύριστα! Της Ζωής Καλαφάτη

Αλλά όσα δανεικά κι αν μας πάρουν, το κέφι μας, τη χαρά, τη διάθεση για ζωή, θα τα κρατήσουμε ατόφια μέσα μας, αμόλυντα κι αδιαπραγμάτευτα. Μέχρι να φύγουν και να πάνε στον …αγύριστο!

Περισσότερα

«Κάγκελα παντού…». Της Ζωής Καλαφάτη

Προχθές έκλεινε τα ενενήντα δύο του… Αλλά το κεφάλαιο της ζωής του δεν έλεγε να κλείσει ακόμα. Έμενε στο παλιό πέτρινο σπιτάκι, καλοσυντηρημένη αξία μιας ολάκερης ζωής. Και μετά από τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα συγκάλεσε οικογενειακό συμβούλιο.

Περισσότερα