Απόψεις » Τσιτσανούδη Ν.

«Είναι στη μέση και τα παιδιά». Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

«…Oι ποικίλες αναπαραστάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και οι συνέπειες από την έναρξη της εφαρμογής των λεγόμενων «μνημονίων» σε σχέση με την παιδική ηλικία δεν έχουν προλάβει να μελετηθούν εμπεριστατωμένα ή ακριβέστερα τώρα έχουν αρχίσει και μελετώνται»

Περισσότερα

Αντιμέτωποι με τους συμβολισμούς των λέξεων*

Με την είσοδο της ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αρκετοί εκπρόσωποι της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας επιχείρησαν να εμφανιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οικείοι έναντι των αποδεκτών του λόγου τους.

Περισσότερα

Εγκυκλοπαίδεια για τα ΜΜΕ! Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Ο λόγος για την εγκυκλοπαίδεια των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που εξέδωσε ο Marcel Danesi με τη συμμετοχή και τον συμβουλευτικό ρόλο των Paul Cobley, Derrick De Kherckhove, Umberto Eco, Eddo Rigotti, Janet Staiger.

Περισσότερα

Το μεγαλείο των νέων. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Βρέθηκα πρόσφατα σε μία πολύ όμορφη και ανθρώπινη εκδήλωση στην Αθήνα, στον Κεραμεικό. Μια φίλη Λαρισαία εικαστικός η Σταματία Καππέ με είχε καλέσει να προλογίσω την αναδρομική της έκθεση που διοργάνωσε η UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Περισσότερα

Ένα μοναδικό λεύκωμα για το ελληνικό βαμβάκι

Με χαρά και περισσό μεράκι η διοίκηση της VIOLARS.A. (MarkouBros) μας παρουσιάζει αυτές τις μέρες ένα ανεπανάληπτο και μοναδικό στο είδος του Λεύκωμα για το Ελληνικό Βαμβάκι, το οποίο διαμορφώθηκε σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια.

Περισσότερα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΑΩ

Τι μετράει περισσότερο; Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Από τα ωραιότερα άρθρα που έχω διαβάσει στην ημερήσια έκδοση του Χάρβαρντ, HarvardGazette, αυτό για το τι μετράει περισσότερο στις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός ανθρώπου.

Περισσότερα

Ξεσκονίζοντας παλιές ενοχές (από το σχολείο). Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Τα «Μικρά Σεμινάρια Γραμματικής και Ορθογραφίας» προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Οι ποιοτικοί φίλοι. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Από τα πιο ωραία πράγματα που έχω ακούσει είναι ότι μεγαλώνοντας κανείς είναι κρίσιμο να κάνει ποιοτικούς φίλους. Και παρακαλώ να δώσετε έμφαση στο «ποιοτικούς φίλους».

Περισσότερα

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και η κοινωνία. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Με το προνόμιο και την τιμή της συμμετοχής στη δράση, κανείς αντιλαμβάνεται τη σημασία της διασύνδεσης του Ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου με την κοινωνία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα

Οι 4 παγκόσμιες απειλές και οι ευγενείς χορηγοί

Υποδέχομαι καθημερινά στην οθόνη του υπολογιστή μου την ημερήσια έκδοση του Πανεπιστημίου Harvard, Harvard Gazette. Και ασφαλώς αξιοποιώ όσο ο χρόνος το επιτρέπει το προνόμιο της πρόσβασης σε μία πολύ ακριβή κι άλλο τόσο πολύτιμη πληροφορία.

Περισσότερα
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑΓΓΑΛΩΝ

Το χαμένο στοίχημα με την καθαριότητα. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Με νοσταλγία θυμόμουν παλαιότερες εποχές που και τον δήμαρχο έβρισκες στους δρόμους του οικισμού για να του γκρινιάξεις για αυτά και άλλα θέματα. Και ανθρώπους της καθαριότητας έβλεπες να περπατούν τον κεντρικό δρόμο και να μαζεύουν με την τσουγκράνα τους τα σκουπίδια.

Περισσότερα

Διαχείριση βαρβαρότητας.Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου την καινούρια εκδοτική κίνηση και ελπίζω να επικοινωνούμε ουσιαστικά μέσα από τη στήλη αυτή που αποτελεί μεταφορά και συνέχεια της παράλληλης και ομώνυμης στήλης μου στο διαδίκτυο.

Περισσότερα

«Εκτός θέματος» η εθνική απογοήτευση! Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Οδεύοντας προς τη βαρυχειμωνιά, αναζητά κανείς δεξαμενές να αντλήσει αποθέματα δύναμης και κουράγιου. Μια ζωογόνηση και όχι εφησυχασμό, τρόπους και πρακτικές ανάκτησης θάρρους και έμπνευσης.

Περισσότερα

Ζητείται στέγη. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Ο γέροντας έρχεται κάθε βράδυ στο ίδιο μέρος. Έβγαλε στο παγκάκι όλους τους καύσωνες του καλοκαιριού και ναι, μοιάζει καταδικασμένος να βγάλει και το χειμώνα που θά’ ρθει.

Περισσότερα

Déjà vu ή προμνησία… Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει το "ήδη ιδωμένο".

Περισσότερα

Οι εκλογές των λέξεων. Γράφει η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

Κάποιες άλλες, εναλλακτικές εκλογές διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο. Δεν αφορούν τη σύνθεση της νέας Βουλής ή το εάν αυτή θα είναι οκτακομματική ή δεκακομματική, αλλά τις λέξεις αυτές καθεαυτές και γίνομαι αμέσως σαφέστερη.

Περισσότερα

Ζωή – γενόσημο. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

 Έψαξα στα λεξικά μου να βρω τη λέξη γενόσημο κι ατύχησα. Με το θόρυβο των γενοσήμων βιώνω το ίδιο ακριβώς συναίσθημα που είχα αισθανθεί με τους παραδρόμους των ακριβών διοδίων.

Περισσότερα

Στέρεψαν τα λόγια; Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης θα μπορούσαν να τιτλοφορηθούν με μία μονάχα ή το πολύ δύο λέξεις. Δράμα και κρισιμότητα.

Περισσότερα

Μήπως όλοι ψάχνουν στα σκουπίδια; (μια άλλη προσέγγιση). Tης Νικολέττας Τσιτσανούδη

Σίγουρα η κρίση είναι το πιο πολυδιαφημισμένο και συζητημένο γεγονός της εποχής, καθώς όλοι μιλούν για αυτή και κυρίως τη ζουν (οι περισσότεροι).

Περισσότερα

Τιποτολογία ή θάνατος! Tης Νικολέττας Τσιτσανούδη

Στη δημόσια σφαίρα, όπως κανείς μπορεί να την παρατηρήσει παρακολουθώντας λόγου χάρη τα τηλεοπτικά προγράμματα και δη τα ενημερωτικά, δύο είναι οι κατηγορίες των κοινωνικών και πολιτικών λόγων (discourses).

Περισσότερα

Λόγος ο απελευθερωτικός! Άρθρο της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

Τούτη η κρίση χρέους που μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει, έχει τελικά και τα καλά της. Λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα σκουπίδια, ακριβότερη βενζίνη, λιγότερο κυκλοφοριακό, λιγότερα διαζύγια κλπ, κλπ.

Περισσότερα