Αρχική » Απόψεις » Παπαθεοδώρου Ν.
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

H Λάρισα του William Haygarth – Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Κατά την πεντάμηνη παραμονή του στην Ελλάδα (Αύγουστος 1810 –Ιανουάριος 1811), ο Haygarth φιλοτέχνησε, όπως σημειώνει και ο ίδιος, 120 συνολικά υδατογραφίες.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Το εξοχικό κέντρο «Λούνα Πάρκ». Του Νικόλαου Παπαθεοδώρου

Έχουμε γράψει σε προηγούμενα κείμενα για το ξακουστό προπολεμικό εξοχικό κέντρο «Αλκαζάρ» και τον πρώτο επιχειρηματία που το λειτούργησε

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Ο Κήπος των Ανακτόρων. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Ο Δημοτικός Κήπος των Ανακτόρων και το εκκλησάκι του Αγίου Βησσαρίωνος. Επιστολικό δελτάριο του Αντ. Παναγιωτακόπουλου. Αρχές δεκαετίας του 1930.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Το καφενείο «Παράδεισος»

Το καφενείο «Παράδεισος» στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Πλατείας. Λεπτομέρεια από επιστολικό δελτάριο του Ιωάννη Κουμουνδούρου. 1935 περίπου.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο Πηνειός τόπος μαρτυρίου των χριστιανών κατά την τουρκοκρατία

Ο Πηνειός ποταμός συντροφεύει γεωλογικά τη Λάρισα από χιλιάδες χρόνια και η ιστορία της πόλεώς μας έχει ταυτισθεί διαχρονικά με την ύπαρξή του.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Περιγραφή της Λάρισας του 1805

Πολλά απ’ όσα γνωρίζουμε για την ιστορία της Λάρισας κατά την διάρκεια των χρόνων της τουρκοκρατίας προέρχονται από τις αφηγήσεις ξένων, οι οποίοι την επισκέφθηκαν για διάφορους λόγους.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η ανέγερση των σχολικών διδακτηρίων

Η θέση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου πάνω στον λόφο. Πίσω του το Ηρώο και μπροστά η μητρόπολη του Αγίου Αχιλλίου. Αεροφωτογραφία του 1970.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η ανέγερση των σχολικών διδακτηρίων (Δ”)

Συνεχίζεται η παρουσίαση των «Αναμνήσεων» του Μιχαήλ Σάπκα, που αναφέρονται στις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τις τρεις δημαρχιακές του θητείες να λύσει το οξύ διδακτηριακό πρόβλημα που είχε την περίοδο εκείνη η Λάρισα

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

O Αγήνωρ Αστεριάδης ζωγραφίζει το Πήλιο

Πηλιορείτες προύχοντες της τουρκοκρατίας. Τοιχογραφία από παλιό αρχοντικό του Πηλίου που δεν υπάρχει σήμερα. Υδατογραφία του Αγήνορα Αστεριάδη. 1956.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πλημμύρες στην παλιά Λάρισα

Οι πλημμύρες στη Λάρισα συμβαδίζουν με την μακραίωνη ιστορία της. Κτισμένη στη δεξιά όχθη του Πηνειού, παρακολουθεί τις τύχες του ποταμού που την στολίζει, την θρέφει και μερικές φορές την καταστρέφει.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

135 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας

Χαρακτικό από το ελληνικό περιοδικό «Έσπερος» της Λειψίας. 1881 Με την ευκαιρία της επετείου των 135 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας έπειτα από υποταγή 458 ετών (1423-1881) στους Τούρκους, θα παραθέσουμε στο σημερινό μας σημείωμα τις εντυπώσεις του συγγραφέα – δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παγανέλη από την είσοδο του ελληνικού στρατού στην θεσσαλική πρωτεύ

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ / ΝΑΟΣ ΑΓ. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ

Το παρεκκλήσιο των Ανακτόρων της Λάρισας

Αυτές τις ημέρες των θερινών διακοπών, τακτοποιώντας το αρχείο μου ανακάλυψα το φύλλο της 15ης Σεπτεμβρίου 1943 της εφημερίδας «Λαρισαϊκός Τύπος».

Περισσότερα
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΟΔΡΑ/ ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ένα άγνωστο ζευγάρι…

Ο ζωγράφος-αγιογράφος Νικόλαος Αργυρόπουλος μπροστά σε μια εικόνα μεγάλων διαστάσεων με δύο στρατιωτικούς αγίους. Από το αρχείο του Γεωργίου Ντρογκούλη. Για τον ζωγράφο-αγιογράφο Νικόλαο Αργυρόπουλο από την Νίκαια γνωρίζουμε αρκετά βιογραφικά στοιχεία και πολλά έργα του εντοπίσθηκαν, χάρις στις έρευνες του δικηγόρου και επί σειρά ετών προέδρου του Ομίλου Φίλ

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Ιωάννης Ασλάνης, ο λεσχάρχης[*]. Του Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου

Υπάρχουν προσωπικότητες στην ιστορία της παλιάς Λάρισας, οι οποίες σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα και προοδευτικές δραστηριότητες και των οποίων η φήμη φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Ιωάννης Ασλάνης.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Η παλιά γέφυρα… Του Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου

Η πέτρινη γέφυρα της Λάρισας που θαυμάζουμε στη φωτογραφία, για πολλά-πολλά χρόνια και μέχρι την οριστική καταστροφή της το 1944, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα κτίσματα και σημείο αναφοράς για την πόλη από ξένους και ντόπιους

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Η Αμαλία Παπασταύρου για τον Χαβούζ Εφέντη. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Στη νεώτερη ιστορία της τουρκοκρατούμενης Λάρισας υπήρξαν μερικοί Οθωμανοί οι οποίοι αγάπησαν τον χριστιανικό πληθυσμό, συνεργάσθηκαν μαζί τους επαγγελματικά και έζησαν αρμονικά, χωρίς αντιπαλότητες, μίση και βαρβαρότητες.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Εργατικό Κέντρον Λαρίσης – Οι απαρχές. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Το 1910 ο «Τεχνοεργατικός Σύνδεσμος Λαρίσης», ένα σωματείο που το αποτελούσαν μέλη διαφόρων συντεχνιών της πόλεώς μας, μαζί με πολλούς άλλους προοδευτικούς Λαρισαίους, αποφάσισαν την ίδρυση του «Εργατικού Κέντρου Λαρίσης».

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος στη Λάρισα. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Την άνοιξη του 1917 οι δυνάμεις της Αντάντ κατηφόριζαν από την Θεσσαλονίκη, έφθασαν στη Λάρισα όπου συνάντησαν ένοπλη αντίσταση, η οποία έμεινε γνωστή στην τοπική ιστορία ως η «Μάχη της Σημαίας» και σε λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα.

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Οι θεριστάδες. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Ξεφυλλίζοντας αυτές τις ημέρες το ογκώδες βιβλίο που εκδόθηκε από την Πινακοθήκη της Λάρισας, το οποίο περιγράφει τις συλλογή του Γεωργίου Κατσίγρα, στάθηκα και θαύμαζα για αρκετή ώρα τον πίνακα του Αγήνορα Αστεριάδη «Οι Θεριστάδες. Πηνειός».

Περισσότερα
ΕΝ ΛΑΡΙΣΣΗ

Μεγάλοι ευεργέτες του Νοσοκομείου. Του Νικολάου Παπαθεοδώρου

Μετά την απελευθέρωση της Λάρισας το 1881 ήταν αισθητή η απουσία νοσηλευτικού ιδρύματος στην πόλη. Καθώς πολλοί Τούρκοι είχαν εγκαταλείψει τον ελληνικό χώρο, το ετοιμόρροπο τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο που βρισκόταν στο Αλκαζάρ

Περισσότερα
Επιστροφή επάνω