Απόψεις » Ψύρρα Κ.

Ψυχώ. Της Κάκιας Ψύρρα

Η γλώσσα εκτός των άλλων έχει θεωρηθεί και κομβικό ψυχολογικό φαινόμενο. Οι πρώτοι γλωσσολόγοι είχαν από την αρχή παρατηρήσει τη σχέση ανάμεσα στα γλωσσικά και τα ψυχολογικά φαινόμενα, ωστόσο δεν κατάφεραν να την προσεγγίσουν επιστημονικά.

Περισσότερα
ΓΛΩΣΣΑΛΙΚΟ

This is a HEN’s world! Της Κάκιας Ψύρρα

Πριν λίγους μήνες διάβασα ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Εγκυκλοπαίδεια της Σουηδίας συμπεριέλαβε έναν καινούριο τύπο της προσωπικής αντωνυμίας, που αν και ήδη χρησιμοποιούνταν από τους ομιλητές, δεν είχε καταγραφεί επίσημα στα λεξικά της χώρας.

Περισσότερα

Οk yes ok yes σ’ είδα στο Σύνταγμα προχτές… Της Κάκιας Ψύρρα

Αυτούς τους στίχους έγραψε ο Γιάννης (Μπέζος) στους «Απαράδεκτους» για να εκπροσωπήσει μαζί με το Αστροπελέκι (τη Ρένια Λουιζίδου) την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (ναι, είμαι παιδί των 90's και λατρεύω αυτή τη σειρά!).

Περισσότερα

Dum spiro, espernato! Της Κάκιας Ψύρρα

Όσοι και όσες χρησιμοποιείτε τη μετάφραση του google -το google translate- σίγουρα έχετε πειραματιστεί με λέξεις ή φράσεις της ελληνικής, τις οποίες βάζετε στο πεδίο “ελληνικά” και πατάτε να δείτε πώς είναι σε μια άλλη “ασυνήθιστη” γλώσσα (στα κινέζικα για παράδειγμα). Αν δεν το έχετε κάνει, σπεύσατε! Μέσα στις προτεινόμενες γλώσσες υπάρχει και μία που κινεί

Περισσότερα
ΓΛΩΣΣΑΔΙΚΟ

Τονοσαλάτα. Της Κάκιας Ψύρρα

Από την πρώτη κιόλας γυμνασίου παιδευόμαστε με τους κανόνες τονισμού της αρχαίας ελληνικής. “Μακρό-βραχύ περισπωμένη” μας έλεγαν και μας ξανάλεγαν κι εμείς εκεί…να βάζουμε οξεία! Βλέπετε στα νέα ελληνικά τα πράγματα είναι πιο απλά.

Περισσότερα