Αρχική » Απόψεις » Πετρουλάκης Α.

43 χρόνια μετά…

Γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης Μέχρι τότε ήξερα πώς ζούσα  σε μια χώρα ατρόμητη και ανίκητη, και πως η "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"  ήταν η πιο αγαθή χώρα του κόσμου... Ξημέρωνε η 20η Ιουλίου, Σάββατο, όταν ο νυχτερινός σκοπός χωροφύλακας του αστυνομικού τμήματος Σερβίων με σκούντησε για να με ξυπνήσει. Υπηρετούσα τότε στη Χωροφυλακή. Έκανα χρέη αστυνόμου, γιατί

Περισσότερα
Μονολογώντας… αλλιώς

Η Άννα και η Άννα…*

Η Άννα Σ. του Γεωργίου και της Μαρίας, γεννήθηκε το 1959 σ’ ένα χωριό του Κισσάβου. Ο πατέρας της πέθανε πέντε χρόνια μετά. Μια κρίση σκωληκοειδίτιδας και αυτό ήταν.

Περισσότερα
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ντροπή και ξανά ντροπή… Του Άγγελου Πετρουλάκη

η απόφαση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, που καταδικάζει την Ελλάδα για εμπορία ανθρώπων και εξαναγκαστική εργασία, έπειτα από την εξέταση της προσφυγής των παθόντων αλλοδαπών της Μανωλάδας, ήρθε ως σεισμικό κύμα ντροπής για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ: ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Με θλίψη…

Η μαρτυρία του σύγχρονου συν-Έλληνα θα περιλαμβάνει κι έναν αρχιεπίσκοπο ν’ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφου που αφορούσαν τα ταπεινά κι επίγεια.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ

Η αμνησία είναι μεταδοτική… Του Άγγελου Πετρουλάκη

Τι κρίμα. Κάποτε ένας λαός κουρασμένος πίστεψε πως μπορεί να ξημερώσει ελπίδα. Ακόμα κι εκείνοι που δεν τους εμπιστεύθηκαν πίστευαν πως κάτι θ’ άλλαζε.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ

Τα θέλαμε και τα πάθαμε… Του Άγγελου Πετρουλάκη

Αδυνατώ ν’ αντιληφθώ όλο και περισσότερα τελευταία. Τόσο που φοβούμαι ότι η ικανότητα κριτικής σκέψης μ’ εγκατέλειψε και νωρίς και οριστικά.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ

Η ανάπτυξη που κατάντησε κοροϊδία. Του Άγγελου Πετρουλάκη

Μια ακόμα Ολυμπιάδα ανήκει στο παρελθόν. Πίσω της άφησε τα παρατράγουδα, τις ενστάσεις, τις κριτικές για τις σκοπιμότητες, τις αποκαλύψεις για το μαύρο παρασκήνιο, ακόμα και πολιτικές φανφάρες, λαϊκίστικους αφορισμούς.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ/ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Το «αντίο» του Κώστα Τσιάνου (;)

Για τον Κώστα Τσιάνο έγραψα πρώτη φορά στα τέλη του 1975. Ήταν σ’ εκείνη την ονειροπόλα «ομάδα» που επέστρεψε στη γενέτειρα Λάρισα με σκοπό να μεταφέρει το Θέατρο εκτός Αθηνών.

Περισσότερα
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Τα ψηλά βουνά», το Θεσσαλικό Θέατρο και ο Κώστας Τσιάνος… Του Άγγελου Πετρουλάκη

Είναι μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη του Κώστα Τσιάνου. Μέσα στην κατάθλιψη των ημερών, μέσα στην τεράστια προπαγάνδα για τον παράδεισο που βιώνουμε, αποκλεισμένοι από αγανακτισμένους αγρότες και βομβαρδιζόμενοι από μύρια άλλα δεινά, ήρθαν τα «Ψηλά βουνά» ενός ξεχασμένου λογοτέχνη, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, να σκορπίσουν την αισιοδοξία και την δροσιά μέσα από το

Περισσότερα
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ

Οι αγρότες, οι δρόμοι και τ’ άλλα συναφή… Του Άγγελου Πετρουλάκη

Η λέξη «αγρότης» από όσα ενθυμούμαι σημαίνει πολλά, ανάλογα με ό,τι συμφέρει σ’ αυτόν που την αναφέρει.

Περισσότερα

Εγώ, ο άσχετος… Του Άγγελου Πετρουλάκη

Κι ενώ η Κυριακή των εκλογών που ανάδειξε δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές ανήκει στο παρελθόν, συλλογίζομαι αν εκτός από το ‘‘μήνυμα’’ που πήραν ή δεν πήραν οι εμπλεκόμενοι με τις εκλογές, τους απασχόλησε ποτέ η λέξη ‘‘αξιοπρέπεια’’.

Περισσότερα
ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ

Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς Ανάσταση. Του Άγγελου Πετρουλάκη

Εάν η χώρα βρισκόταν σε ανθηρή οικονομική κατάσταση και δεν απειλούνταν από ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, θα μπορούσε να ήταν ένα ευχάριστο θέαμα του Θεάτρου Σκιών, με τον Καραγκιόζη πρωταγωνιστή και τους άλλους γνωστούς συμπρωταγωνιστές Μπάρμπα Γιώργο, Κολλητήρι, Χατζαβάτη, Μορφονιό κ.λπ.

Περισσότερα

Οι θεσμοί υπάρχουν για να διαλύονται. Του Άγγελου Πετρουλάκη

Με τον αέρα φορτωμένο μυρωδιές της άνοιξης, αλλά και με μιαν αδιόρατη θλίψη για όσα βιώνουμε ως κοινωνικό σώμα, αποχαιρετούμε έναν όντως βαρύ κοινωνικο-πολιτικό χειμώνα, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μας φέρει η άνοιξη και τι το καλοκαίρι…

Περισσότερα

Σημείο μηδέν; Toυ Άγγελου Πετρουλάκη

Και να που φτάσαμε στα πλέον ανεπιθύμητα πολιτικά αδιέξοδα, χωρίς αυτό να είναι επιλογή του ελληνικού λαού, που, τον Ιούνιο του 2012, είχε αποφασίσει μέσα από την εκλογική διαδικασία πως δεν θέλει να κυβερνηθεί μόνο από έναν κομματικό μηχανισμό.

Περισσότερα

Σαράντα ένα χρόνια μετά. Του Άγγελου Πετρουλάκη

Η πλέον αντιπροσωπευτική ημέρα της Δημοκρατίας ανάγλυφα επιστρέφει από το παρελθόν, για να επισημάνει σε όλους μας, πως ίσως όλα όσα πήραν σάρκα και οστά τότε, μπορεί και να εκποιήθηκαν αβασάνιστα στα χρόνια που ακολούθησαν ή και να λεηλατήθηκαν ευσχήμως.

Περισσότερα
Επιστροφή επάνω