Αρχική » Περιβάλλον

Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1990

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η στάθμη των ωκεανών της Γης αυξάνεται σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από ό,τι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Πριν από το 1990, η στάθμη αυξανόταν κατά περίπου 1,1 χιλιοστά ετησίως ανά δεκαετία. Από το 1993 έως το 2012, όμως, η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 3,1 χιλιοστά το χρόνο ανά δεκαετία.

Περισσότερα
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΙΒΩΤΟ

Πλημμύρισε η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων

Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων στον πλανήτη, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Περισσότερα

Οι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά σπάνια διαλύονται στον ωκεανό επειδή απαιτούν βιομηχανική κομποστοποίηση και παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να διασπαστούν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο

Περισσότερα
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Οδηγός ανακύκλωσης

Ανακύκλωση, ένας θησαυρός στα σκουπίδια. Τουλάχιστον 500 κιλά σκουπιδιών παράγουμε ετησίως ο καθένας. Πάνω από το 90% από αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί σε χρήσιμες πρώτες ύλες.

Περισσότερα

Θερίζουν οι «κρυφοί» ρύποι των οχημάτων

Τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα άλλα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο (ντίζελ), εκπέμπουν κάθε χρόνο 4,6 εκατομμύρια τόνους επιβλαβών οξειδίων του αζώτου πάνω από τις επίσημες προδιαγραφές τους, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Περισσότερα

«Περί υγείας»: Ομαδική έκθεση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που το 2017 έχει τον γενικό τίτλο «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για αυτά που δεν λέγονται», διοργανώνεται τον Μάιο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η ομαδική εικαστική έκθεση «Περί Υγείας».

Περισσότερα

Όλο και λιγότερα πουλιά στην Ευρώπη

Κατά 300 εκατομμύρια περίπου έχει μειωθεί ο αριθμός των πουλιών μέσα σε 20 χρόνια, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί πάνω από το μισό του αριθμού τους. Ποια είναι τα αίτια που οδήγησαν στην δραματική μείωση των πουλιών;

Περισσότερα

ΕΕ: Επιδοτήσεις άνθρακα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως παρά την ενεργειακή μετάβαση

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να δικαιολογήσουν νέες επιδοτήσεις στη βιομηχανία άνθρακα, αντί να επενδύουν σε καθαρές εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ODI)

Περισσότερα

Νεκρή βρέθηκε χελώνα καρέτα –καρέτα στην Αγχίαλο

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή τις βραδινές ώρες χθες, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Βόλου, στη θαλάσσια περιοχή “Λόγγος” Δημητριάδας στη Ν. Αγχίαλο.

Περισσότερα
ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Οικολογική καταστροφή στη λίμνη

Μεγάλη οικολογική καταστροφή – όπως καταγγέλλει αναγνώστης στη larissanet - για μια φορά ακόμα από τον ΤΟΕΒ ΣΟΦΑΔΩΝ μετά την ελευθέρωση υδάτων στην λίμνη Σμοκόβου όπου αυτή την περίοδο τα ψάρια ρίχνουν τα αυγά.

Περισσότερα

Σύγχρονες φάρμες με αφεντικό την ίδια τη φύση

Γίναμε αγρότες. Οι πηγές έμπνευσής μας προέρχονται από τους αυτόχθονες λαούς, τους αγρότες του παρελθόντος αλλά και από τις τελευταίες προόδους στον τομέα της φυσικής γεωργίας.

Περισσότερα

Δημοπρατούνται φράγματα στον Πηνειό

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό 5ου αντλιοστασίου Ομολίου – Παλαιοπύργου» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με (ΦΠΑ).

Περισσότερα
ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΜΥΘΟΙ

Ο Ήταυρος, το μυθικό “τέρας” της Κάρλας

Ο Ήταυρος, ήταν το μυθολογικό πλάσμα που “ζούσε” στις λίμνες Κωπαίδα, Κάρλα, Οζερό, αλλά και στο μεγάλο βάλτο στην περιοχή Κάραβας της Θεσσαλίας.

Περισσότερα

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός στα χρονικά

Ο Μάρτιος του 2017 υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος στα 137 χρόνια της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών από τους επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Μελετών Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Περισσότερα

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν νερό μολυσμένο με περιττώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα. «Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο

Περισσότερα

Απόψε, το ροζ φεγγάρι της 11ης Απριλίου

Το Pink Moon πήρε το όνομα του από τους Ινδιάνους, οι οποίοι συνήθιζαν να δίνουν ονομασίες σε κάθε μια από τις πανσελήνους που εμφανίζονταν ανάλογα με τις εποχές. Βέβαια, οι μέρες των πανσελήνων άλλαζαν από χρόνο σε χρόνο, καθώς ένας μήνας του φεγγαριού, είναι σχετικά μικρότερος από τους μήνες στο ημερολόγιο.

Περισσότερα

Έρευνα: 9.600 είδη δέντρων απειλούνται με εξαφάνιση

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό δέντρων, με 8.715 είδη, σύμφωνα με την Διεθνή Ομάδα Προστασίας Βοτανικών Κήπων (BGCI). Η Βραζιλία διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο αριθμό ειδών δέντρων που συναντώνται μόνο εκεί, με 4.333.

Περισσότερα
Επιστροφή επάνω