Αρχική » Άρθρα

Το βαμβάκι, «χρυσός» και για το μέλλον

Η εύφορη Θεσσαλική γή έγινε γνωστή για το «χρυσό» της προϊόν, το βαμβάκι. Είναι το προϊόν εκείνο που μεγάλωσε γενιές και γενιές συμπατριωτών μας. Δημιούργησε πλούτο και πολιτισμό. Στήριξε καριέρες και επαγγέλματα. Έδωσε τον τόνο και στους άλλους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Προκάλεσε κοινωνικές συγκρούσεις. Ανέδειξε πρωτοπόρους συνεταιριστές και πολιτικού

Περισσότερα
"ΠΟΛΕΜΟΣ" ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Και μερικές αλήθειες για τη φέτα*

Στην Ελλάδα η τυροκομία αποτελεί παραδοσιακό τομέα δραστηριότητας, καθώς η ενασχόληση των κατοίκων της με την παραγωγή τυριών αναφέρεται απο πολλές ιστορικές πηγές ως μία απο τις βασικότερες βιοτεχνικές δραστηριότητες μέσα στους αιώνες.

Περισσότερα

Συμπαντικές αρχές και εξουσιασιαστικές πράξεις*

Αναρωτήθηκα αν οι συμπαντικές αρχές έχουν εφαρμογή ή διαφορετικά αν μπορούν να δώσουν απαντήσεις-λύσεις σε κοινωνικο-πολιτικά θέματα. Εστίασα στο ποιο είναι το θεμέλιο της εξουσιαστικής σχέσεως και μάλιστα αν υπάρχει σχέση μεταξύ εξουσιαστικών συνθηκών και βίας.

Περισσότερα

Από τη «φιλανθρωπία» στη συγκροτημένη Κοινωνική Πολιτική*

Δυο κυρίαρχες αντιλήψεις αντιπαρατίθενται πάνω στα κοινωνικά ερείπια της κρίσης. Η μια αντίληψη είναι εκείνη που δημιουργεί τις ίδιες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της κρίσης, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Περισσότερα

«Τα καταστατικά είναι για να καταπατούνται»*

“Τα καταστατικά είναι για να καταπατούνται”, είπε με έμφαση, απότομα, έντονα και επιτακτικά ο σύντροφος κομμουνιστής, στην μαιευτική μου ερώτηση “καλά, εσύ συμφωνείς να γίνονται πράγματα ενάντια στο καταστατικό; Να καταπατείτε κατά το δοκούν το καταστατικό;”

Περισσότερα

Δασικοί Χάρτες – 21 Κρίσιμες Απαντήσεις σε Ερωτήματα Πολιτών*

Του Νίκου Καρδούλα*       Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών, για τα λάθη που εντοπίζουν στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν όποιοι υποβάλουν αντίρρηση, επειδή το κ

Περισσότερα

Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης*

Με την κατάσταση στη χώρα να παραμένει δραματική, την «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης να βρίσκεται 24 μήνες πίσω,την αξιολόγηση να παραπαίει και τις ατελείωτες παλινωδίες, χωρίς κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, η αποτυχία του κου Τσίπρα είναι πλέον η μόνη «κόκκινη γραμμή» του.

Περισσότερα

Με της καρδιάς τη φλόγα

Όαση μες στην ερημιά λουλούδι της καρδιάς μου, φωτιά είσαι στις νύχτες μου μεγάλε έρωτά μου! Με το κλειδί σου άνοιξες την πόρτα της ψυχής μου, ήρθες και μου ομόρφυνες τα χρόνια της ζωής μου. Ξύπνησες μες στο αίμα μου του πόθου μου τη γλύκα, στη ζωή μου όσα θέλησα στο πρόσωπό σου βρήκα. Το σ' αγαπώ δεν θα στο πω με πράξεις και με λόγια, θα σου το λέω ψιθυριστ

Περισσότερα

Μουσείο υπό έξωση από τον δήμαρχο Ελασσόνας και την πλειοψηφία του*

Του Δρ Κώστα Σαχινίδη Ένα ακόμη λαογραφικό μουσείο στην περιοχή του Δήμου Ελασσόνας βρίσκεται υπό διωγμό από τον δήμαρχο Ελασσόνας και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για το Λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας που στεγάζεται στο κτήριο του ανενεργού Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Ειδικότερα το σχολείο αυτ

Περισσότερα
ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ LARISSANET

Κυρ. Μητσοτάκης: 9 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περισσότερα

Ανάρτηση Δασικών Χαρτών – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έχοντες έννομο συμφέρον*

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα δημιούργησε στους πολίτες του Νομού Λάρισας η ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι οποίοι πρέπει να διαπιστώσουν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου αν οι ιδιοκτησίες τους έχουν χαρακτηρισθεί ως δασικές, είτε ολόκληρες, είτε μέρος τους (εικόνα).

Περισσότερα

Περιζήτητα ΤΕΙ*

Οι σπουδές στα ΤΕΙ θεωρούνται, από αρκετούς υποψηφίους, υποδεέστερες των σπουδών στα Πανεπιστήμια. Μάλιστα πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και διαχωρίζουν τις σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ το σωστό είναι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Περισσότερα

Θεωρία του Νου και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, προκειμένου να είναι επαρκής και επιτυχημένη, απαιτεί από το άτομο να προβλέπει τις συμπεριφορές των άλλων, να κατανοεί τις προθέσεις τους, τις πεποιθήσεις τους και τις επιθυμίες τους και να ερμηνεύει τις πράξεις τους.

Περισσότερα

Πώς να σώσεις ένα παιδί*

Η ζωή μας μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μία στιγμή. Το γνωρίζουμε θεωρητικά, το συζητάμε με τους φίλους μας όταν πίνουμε κανένα τσιπουράκι αλλά σπάνια το βιώνουμε. Αυτή είναι η ιστορία μιας οικογένειας της οποίας η ζωή ανατράπηκε αλλά για καλή της τύχη και χάρη στη βοήθεια πολλών σπάνιων ανθρώπων ξαναμπήκε σε πορεία . Στις 4 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς βρ

Περισσότερα

Νέα ευρωπαϊκή προοπτική στη χρηματοδότηση κατοικίας*

Για τους περισσότερους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), η αγορά κατοικίας αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη αγορά όλης της ζωής τους, η δε ευρωπαϊκή αγορά ενυπόθηκης πίστης αποτελεί ουσιώδες τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Περισσότερα

Εμβόλιο κατά του ρατσισμού, η αλληλεγγύη *

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε στην πόλη μας, η έναρξη της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων, σε δημόσια σχολεία σε ειδικά απογευματινά τμήματα, μετά το πρωινό ωράριο διδασκαλίας.

Περισσότερα

Πόσο διαρκούν δύο χρόνια ;*

Η Ιστορία δεν γράφεται γραμμικά ούτε υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως. Γράφεται όταν ο χρόνος παγώνει και πυκνώνει. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα από το 2010 και μετά.

Περισσότερα
Επιστροφή επάνω