Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Όλο το χρονοδιάγραμμα των έργων στη Λάρισα
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ

Όλο το χρονοδιάγραμμα των έργων στη Λάρισα

Όλο το χρονοδιάγραμμα των έργων στη Λάρισα

Όλα τα έργα θα ολοκληρωθούν έως την Άνοιξη- Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου- Έρχονται ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών και εισόδων της πόλης

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η πόλη ζει μία αναστάτωση λόγω των έργων που εξελίσσονται στο κέντρο της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι παρεμβάσεις δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας. Όμως από την άλλη το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), που εξελίσσεται στην πόλη αναμένεται να μας αποζημιώσει καθώς τα έργα διαρκούν μόλις λίγους μήνες, ενώ οι παρεμβάσεις που γίνονται θα αποκαλύψουν μια νέα σύγχρονη πραγματικότητα βάζοντας στην ζωή μας ξανά την έννοια της γειτονιάς με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και λιγότερα οχήματα. Πότε όμως ολοκληρώνονται τα έργα και ποια ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει;

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη

Τα έργα που γίνονται στη Λάρισα είναι μέρος ενός μεγάλου σχεδίου του ΣΒΑΚ το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τα έργα αυτά γίνονται στο ευρύτερο κέντρο που περικλείεται από την Ηρώων Πολυτεχνείου, τη Γεωργιάδου και την Ανθίμου Γαζή. Σύμφωνα με το έως τώρα σχεδιασμό η οδός Ηπείρου τελείωσε και αναμένεται να παραδοθεί.

Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε το τμήμα της Μανδηλαρά από την Παπαναστασίου έως την Παναγούλη.  Τα έργα στην συγκεκριμένη οδό θα συνεχιστούν και στο επόμενο τμήμα της μετά την Παναγούλη και αναμένεται η ολοκλήρωσή της το Φεβρουάριο του 2019. Όμως η οδός που ήδη έχει κάνει αίσθηση στους Λαρισαίους από την περίοδο της ανακατασκευής της είναι η Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία μόνο για ταξί και λεωφορεία πλέον στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα δρόμο που στη νέα του μορφή θα είναι ήπιας κυκλοφορίας όπου τα οχήματα θα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και οι ποδηλάτες θα την διασχίζουν από το νέο ποδηλατόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που κατασκευάζεται. Από την Μεγάλου Αλεξάνδρου θα εξυπηρετούνται τα κεντρικά ξενοδοχεία και τα πάρκινγκ τους. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση είναι υπό εξέταση. Προτάσσεται η είσοδος των πελατών των ξενοδοχείων με ειδική κάρτα.

Ένα άλλο τμήμα των έργων που άργησε αλλά τελικά έχει ξεκινήσει είναι αυτό της Βενιζέλου και της Φιλελλήνων. Στο σημείο έχουν ξεκινήσει τα έργα με την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις δύο οδούς. Έχει ολοκληρωθεί η οδός Δήμητρας, στο τμήμα που είναι πεζόδρομος. Αυτή τη στιγμή στη Βενιζέλου άρχισαν να τοποθετούνται κυβόλιθοι. Η  κεντρική οδός θα είναι ήπιας κυκλοφορίας με ποδηλατόδρομο στα πρότυπα της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη Φιλελλήνων αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των υποδομών να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η ανακατασκευή της. Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

201810091633183915

Αυτοψία κλιμακίου του Δήμου Λαρισαίων στα υπό κατασκευή έργα

Τα έργα που δεν ξεκίνησαν

Ένα κομμάτι του έργου που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει είναι αυτό της Ασκληπιού. Η εργολαβία είναι έτοιμη και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Πιθανότατα ο εργολάβος να εκκινήσει το έργο μέσα στον Νοέμβριο. Η ολοκλήρωσή του οριοθετείται την ερχόμενη Άνοιξη.

Μέσα στον Οκτώβριο ανοίγει άλλη μια εργολαβία που αφορά στα έργα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Η εργολαβία αφορά όλους τους μικρούς δρόμους της συνοικίας που θα γίνουν ήπιας κυκλοφορίας και είναι μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Αιόλου, και Νικηταρά. Η ανακατασκευή θα γίνει σταδιακά στους δρόμους που αναμένεται να επιλεγούν. Η Νικηταρά είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει οριστικοποιηθεί το πότε θα εκκινήσει.

MANDHLARA

Αυτή είναι η νέα οδός Μανδηλαρά

Έρχονται ασφαλτοστρώσεις

Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων 1,6 εκ. ευρώ και έρχεται νέο πρόγραμμα ύψους 4 εκ. ευρώ. Σε αυτή την εργολαβία μιλάμε για ασφαλτοστρώσεις στις εισόδους της πόλης όπως η Φαρσάλων, η Βόλου και η Καρδίτσης. Η οδός Βόλου ξεκινά άμεσα και ακολουθούν οι άλλες δύο. Τα έργα αυτά έως και το Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Το δεύτερο τμήμα αυτής της εργολαβίας αφορά σε βασικές αρτηρίες της πόλης. Ασφαλτοστρώθηκαν ήδη η Υψηλάντου, η Οικονόμου εξ Οικονόμων, Καραθάνου, Ταγματάρχου Βελισαρίου, Φαρμακίδου και Καραϊσκάκη. Η διαδικασία αυτή αφορά και σε ασφαλτοστρώσεις στην Παπαναστασίου, στην Παπακυριαζή, στην Κουμουνδούρου και την Παναγούλη, οι οποίες θα ανοίξουν όταν ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα έργα στο κέντρο, πιθανότατα από τις αρχές 2019.

Ασφαλτοστρώσεις γίνονται και στις γειτονιές. Έχουν ολοκληρωθεί οι ασφαλτοστρώσεις στην συνοικίες των Αγ. Σαράντα της Χαραυγής, του Αγίου Γεωργίου, τα Ταμπάκικα. Μια δεύτερη εργολαβία εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του ΑΤΑ. Ξεκινά η ασφαλτόστρωση της οδού Παπασταύρου στο Αλκαζάρ,  καθώς και μια δεύτερη εργολαβία στη Χαραυγή. Έρχονται εργολαβίες για την αποκατάσταση πεζοδρομίων καθώς και για πλατείες και ελεύθερους χώρους.

«Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα του πως θα γίνει η Λάρισα όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ΣΒΑΚ. Το ζητούμενο είναι να φέρουμε μια νέα πιο ανθρώπινη πραγματικότητα για τον Λαρισαίο», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: