Άρθρα » Ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: νέα αρχή στην τοπική Κοινωνία*

Ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: νέα αρχή στην τοπική Κοινωνία*

Ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος: νέα αρχή στην τοπική Κοινωνία*

*  Γράφει ο Σταύρος Γουλούλης

Την 5η Οκτωβρίου η Ι.Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου τον κ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο. Κυκλοφόρησαν ήδη στο youtube πολλά φιλμάκια με δηλώσεις ή εκδηλώσεις και έδωσε ήδη το πρώτο δείγμα του τι ήθος και πνεύμα κομίζει. Τέτοιο που από εμάς, ως τοπική κοινωνία, εξαρτάται πλέον αν θα γίνει καλύτερος και πιο παραγωγικός.

Ελέχθη από έγκριτο πρόσωπο από τα Γραφεία της Ι.Σ. ότι ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της έστειλαν στη Λάρισα ό,τι καλύτερο από νέο αίμα υπήρχε στη διοίκηση της ελλαδικής Εκκλησίας. Αυτοί δε, χάνουν έναν άριστο, δραστήριο συνεργάτη τους, άνθρωπο που έκανε υπερωρίες για να ολοκληρώσει το καθήκον του. Η θέση του να τηρεί το αρχείο της Ι.Σ. είναι απόλυτα υπεύθυνη.

Είδαμε ακόμη ότι όσο διαθέτει ομιλητικό χάρισμα, με καθαρό και ταυτόχρονα χειμαρρώδη λόγο, άλλο ταυτόχρονα κάνει οικονομία λόγου. Οι νομικές και αρχειακές του σπουδές, η γνώση του βυζαντινού (ελληνορωμαϊκού) δικαίου, αλλά και η πράξη του στα καθήκοντα, τον κάνουν άνθρωπο που ό,τι λέγει το στηρίζει κάπου ώστε να μην χωρά αντίρρηση. Προέρχεται από χώρο εκτός της Θεολογικής σχολής, από τη Νομική, κι αυτό είναι πολύ θετικό. Γενικά είναι πολύ σημαντικό να προσέρχονται στην Εκκλησία επιτυχημένοι επαγγελματίες, μέτοχοι κοσμικής παιδείας. Η νομική σκέψη βοηθά να υπάρξει μια θετική κίνηση, φέροντας σταθερότητα, συνεννόηση, ομόνοια. Όταν γνωρίζει κανείς το κατά νόμον, διακρίνει από το υπό νόμον και το υπέρ νόμον, τον εθελοντισμό, τη φιλοτιμία…

Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία και εργάστηκε ως δικηγόρος, και τα δύο σημαντικά προσόντα. Ταυτόχρονα από μικρός, παιδιόθεν, δόθηκε στην Εκκλησία και έγινε νέος σε ηλικία μάχιμο στέλεχος με την ευχή της οικογενείας του, πράγμα ικανό να του δώσει φτερά. Έτσι εξηγείται η σταθερότητα του χαρακτήρος που έδειξε, η τάση για ολοκλήρωση ενός ολοκληρωμένου μορφωτικού κύκλου, που όμως δεν έγινε αυτοσκοπός, δηλαδή στην έρευνα που οδηγεί σε καριέρα σε ανώτερη-ανώτατη εκπαίδευση. Επομένως έχει όλα τα εχέγγυα να εργαστεί για το καλό όλων. Να ανεβάσει από τη θέση του επίπεδο των ανθρώπων της επαρχίας του.

Αν τα πράγματα πάνε καλά με την πόλη μας, ο κ. Ιερώνυμος, όπως είπε ο ίδιος, θα μπορεί να έχει και εκτός των ορίων της Μητροπόλεως δράση ή όσα θα γίνονται εδώ θα αναφέρονται στην ελλαδική πραγματικότητα. Πρέπει να τον βοηθήσουμε, αποφεύγοντας τη μέχρι τώρα επιδειχθείσα εσωστρέφεια, αφού όλοι θα δέχονται τις συνέπειες του καλού λόγου και των πράξεων. Βέβαια οι μεγάλες προσδοκίες κάνουν κακό, αγχώνουν και μπορεί να απογοητεύουν πολλούς στο τέλος. Τέλειος δεν είναι κανείς, αλλά ένας αρχηγός μπορεί να γίνει καλύτερος, εκπροσωπώντας τους συνεργάσιμους υπόλοιπους. Για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός…

Δύο δηλώσεις του νέου μητροπολίτη αξίζουν σχόλια. Το πρώτο είναι ότι θέλει όλους κοντά του, δείγμα ότι έχει ευρύ πρόγραμμα δράσεως, και έχει βούληση να ξεπερασθεί η εκκλησιαστική εσωστρέφεια της Λάρισας. Και το άλλο είναι ότι ως καθιερωμένο αρχιερατικό λόγο προτίμησε τη σιωπή. Που κι αυτό δείχνει πολιτική ωριμότητα, αντίθεση στο τρέχον πολιτικό ρεύμα προβάλλον μεγάλες υποσχέσεις. Η πραγματική εκλογή του είναι να τον αναδείξει στην πράξη άξιο ο λαός.

Θα πρέπει να σχολιασθεί τι δυναμική κρύβει σε μια τοπική κοινωνία η ύπαρξη ενός ανδρός χωρίς οικογενειακά βάση. Το είπαν, πρώτα ο μέγιστος φιλόσοφος Πλάτων, ο μέγιστος των ιατρών Γαληνός, αλλά και οι μεγάλοι σύγχρονοι ψυχολόγοι, ότι ο ίδιος ο πολιτισμός δημιουργείται χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πραγματικοί ρηξικέλευθοι. Τόσο που θα πρέπει να είναι ανόητος κανείς να τους υποτιμά και να μη συνεργάζεται  μαζί τους, να είναι διαρκής αντιπολίτευση. Αυτό είναι το νόημα του να είναι κανείς φιλο-κυβερνητικός. Παραβλέπει όσα διαφωνεί, τα οποία καταθέτει στον επίσκοπο με πνεύμα συνδιαλλαγής και γενικά συντονίζεται στο καλό, οπωσδήποτε μη παραγκωνίζοντας άλλους και μη υποτιμώντας κανέναν. Αν δε έχει ζήλο περισσό σε ένα τομέα, συμπαρασύρει τον αρχηγό του στην ίδια κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια ο λαός κυβερνά πάντα έτσι στην παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η ιδιαίτερη μεταχείριση από τον αρχιεπίσκοπο και την Ι.Σ. να εγκρίνει έναν εκλεκτό νέο συνεργάτη τους, είναι αποτέλεσμα της εκεί επί 25 χρόνια παρουσίας του μακαριστού Ιγνατίου Λαρίσης. Ενός ανθρώπου με πλείστα χαρίσματα, πατρικού πρώτα, φιλάνθρωπου, συγχωρητικού, που αγωνίστηκε όσο κανείς να συσπειρώσει την τοπική εκκλησία ευρισκόμενη σε αναβρασμό λόγω προβλημάτων παλαιοτέρων εποχών, αποτέλεσμα κρατικών επεμβάσεων. Στον χώρο της Εκκλησίας ως μεγαλύτερο αξίωμα φέρεται να είναι κανείς ενωτικός στην αλήθεια και μετά έπονται άλλα. Με αυτή την έννοια ο μακαριστός Ιγνάτιος είχε ιδιαίτερο κύρος στην Ι.Σ. Όπου βέβαια ο καθένας επίσκοπος έχει τον αγώνα του, το μαρτύριο της συνειδήσεως όπως λέγεται την εκκλησιαστική ορολογία. Οπότε για να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αναπαυθεί όπως λέμε η ψυχή του, φρόντισαν οι συλλειτουργοί του με συντριπτική πλειοψηφία να εκλέξουν έναν όχι μόνον ικανό κληρικό, αλλά άνθρωπο που να είναι σε θέση να δώσει νέα πνοή στον τόπο μας. Από μία πρόχειρη εκτίμηση βρίσκει μία Μητρόπολη πολύ καλά οργανωμένη σε όλους τους τομείς: φιλανθρωπία, ποιμαντικό έργο, συμμετοχή λαϊκών, και κυρίως καλή έξωθεν μαρτυρία…

Διαβάστε επίσης: