Λάρισα » Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Η «σιωπή» που συγκλονίζει…
ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Η «σιωπή» που συγκλονίζει…

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Η «σιωπή» που συγκλονίζει…

Του Βασίλη Αλεξίου

Ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, πορεύεται στη Λάρισα για να επιβεβαιώσει όσα οι γνωρίζοντες αυτόν λέγουν. Γνωρίζαμε κι εμείς ότι είναι εκ των πλέον εγγράμματων κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας, με άριστη Νομική και Διοικητική κατάρτιση, την οποία επιβεβαίωσε κατά την δεκάχρονη και πλέον διακονία του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τα περισσότερα δε έτη ως πρακτικογράφος της Συνόδου και Α΄ Γραμματέας αυτής. Γνωρίζαμε ότι έχει υψηλό εκκλησιαστικό φρόνημα, ιεραποστολικό ζήλο και ότι η πνευματική του σύνδεση με σπουδαίες προσωπικότητες του Αγίου Όρους τον καθιστούν φιλομόναχο και φιλόστοργο. Γνωρίζαμε για το ήθος του, για το αδαμάντινο του χαρακτήρα του και τα πολλά χαρίσματα που του χάρισε ο Θεός και τα οποία πια θέτει στη διάθεση του Χριστεπώνυμου πλήθους της Μητρόπολής του.

Κατά τη χειροτονία του, ωστόσο, το πρωί της περασμένης Κυριακής στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών μάθαμε όλοι και πόση σεμνότητα διακρίνει τον κ. Ιερώνυμο. Αντί χειροτονοτήριου λόγου προτίμησε τη… σιωπή. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη Εκκλησιαστική ιστορία που εψηφισμένος Μητροπολίτης δεν αναφέρεται στη ζωή του ή δεν ευχαριστεί πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο σε αυτή. Σιώπησε…  Αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού… «ου φέρει το μυστήριον έρευνα, ράον σιωπή. Ιδού δούλος Κυρίου έστηκα. Γένοιτω καθάπερ συνετάξατώ μοι Κύριος διά των θεοπειθών ευχών πάντων των ώδε ισταμένων». Λόγια βαθιά πνευματικά, λόγια που δεικνύουν σεμνότητα και ταπεινότητα.

Έτσι θα πορευτεί στη Λάρισα, «σαν φιλόστοργος πατέρας» όπως είπε κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή δυο μέρες μετά τη χειροτονία του.

Η επιβεβαίωση της εκλογής του

Οι 68 ψήφοι που έλαβε ο κ. Ιερώνυμος κατά τη διαδικασία εκλογής του (σε σύνολο 80 Αρχιερέων) επιβεβαιώνει την αποδοχή που τυγχάνει στους κόλπους της Ιεραρχίας. Τέτοια πανηγυρική και σχεδόν καθολική εκλογή είχαμε χρόνια να ζήσουμε. Ο ίδιος ως Α΄ Γραμματέας της Συνόδου είχε φροντίσει να καλλιεργήσει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους Αρχιερείς, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια από τη θέση που κατείχε, καθώς επίσης και Νομικές συμβουλές.

Τι να περιμένουμε

Οι γνωρίζοντες καλά την ιστορία της Ελλαδικής Εκκλησίας μιλούν για μια νέα εποχή που ανατέλλει στη Λάρισα. Θεωρούν δεδομένη την πνευματική αναγέννηση και την ανάδειξη της καθ’ ημάς Μητρόπολης σε φωτεινό φάρο της Ορθοδοξίας. Τολμούν δε οι παλιότεροι και πιο έμπειροι να συγκρίνουν τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο, μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες εκκλησιαστικές προσωπικότητες που κατά τη περίοδο της Αρχιερατείας του (1959-1970 ) ανέδειξε δεκάδες πνευματικά αναστήματα, Αρχιερείς, αναστήλωσε Μονές κλπ..

Με αυτές τις περγαμηνές, με αυτές τις μεγάλες προσδοκίες, ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται στη Λάρισα για την ενθρόνισή του στα μέσα Νοεμβρίου. ΑΞΙΟΣ.

 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: