Συνεντεύξεις » Νίκος Σαμαρίνας : «Η επιτυχία κρίνεται από το κοινό»
ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΟΡΙΑΜΒΟΥ

Νίκος Σαμαρίνας : «Η επιτυχία κρίνεται από το κοινό»

Νίκος Σαμαρίνας : «Η επιτυχία κρίνεται από το κοινό»

Ο πρόεδρος του Χορίαμβου κ. Νίκος Σαμαρίνας

Του Αστέριου Νυχτερίδα

Θέατρο, μουσική, παραδοσιακός και μοντέρνος χορός, υποκριτική, εικαστικά, φωτογραφία. Όλα αυτά διδάσκονται στον πανέμορφο και λειτουργικό χώρο του πολιτιστικού συλλόγου «Χορίαμβος», που από το 2001, οπότε και ιδρύθηκε, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Με έντονη δράση, πολλές παραστάσεις, μεγάλο αριθμό συμμετοχής και άριστη συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς, ο «Χορίαμβος» έχει πάρει επάξια την θέση του ανάμεσα στις πολιτιστικές κοιτίδες της Λάρισας.

Επισκεφτήκαμε τον χώρο του Συλλόγου και συναντηθήκαμε με τον πρόεδρό του, κ. Νίκο Σαμαρίνα, ο οποίος μας μίλησε για το πολιτιστικό έργο που παράγει ο Χορίαμβος, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνεται το κοινό. Αναφέρεται στο θεατρικό έργο «Της Γερακίνας Γιοί», δικού του σεναρίου και σκηνοθεσίας και μας αποκαλύπτει τις δράσεις του συλλόγου για την νέα καλλιτεχνική χρονιά.

Κύριε Σαμαρίνα, έχετε μία μεγάλη ποικιλία τμημάτων. Υπάρχει κάποιο πολιτιστικό κενό που καλύπτει ο «Χορίαμβος»;

Δεν νομίζω πως υπάρχουν κενά στη Λάρισα, όσο αναφορά την διδασκαλία.  Υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών συλλόγων. Αυτό που κάνουμε εδώ, μπορεί κάποιος να το διδαχτεί και κάπου αλλού. Η δική μας ιδιαιτερότητα είναι η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για τα πολιτιστικά δρώμενα. Δεν είναι θέμα του αντικειμένου που διδάσκουμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το διδάσκουμε και τι περιεχόμενο του δίνουμε. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του κόσμου, το αν η δική μας οπτική γωνία καλύπτει κάποια κενά.

Κάτι επίσης διαφορετικό που έχουμε, είναι ο πολυχώρος στον οποίο στεγάζεται ο «Χορίαμβος», διότι γίνονται πολλές δράσεις ταυτόχρονα. Λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος διδασκαλίας αλλά και συνάθροισης. Διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και παραστάσεις δικής μας παραγωγής.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες;

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 200 μέλη, οπότε υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Δυστυχώς υπάρχει μία νοοτροπία, όσο αναφορά τον χορό, τις χορευτικές επιδείξεις και τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεσαι προς τα έξω. Μία νοοτροπία του τύπου «να βάλουμε την παραδοσιακή μας ενδυμασία, να φωτογραφηθούμε, να έρθουν οι φίλοι μας να μας δούνε». Δηλαδή, γίνεται περισσότερο για το θεαθήναι. Αυτή την νοοτροπία εμείς δεν την ενστερνιζόμαστε. Για παράδειγμα, δεν κάνουμε χορευτικές επιδείξεις στο τέλος της χρονιάς για να δείξουμε τι μάθανε οι μαθητές μας. Κάνουμε παραστάσεις που έχουν ένα αμιγώς καλλιτεχνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Παραστάσεις στις οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούν να πάρουν μέρος όλοι. Δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί με τέτοιου είδους παραστάσεις. Χρειάζεται χρόνο, καλή προετοιμασία, πολλές πρόβες και πάνω από όλα, θέληση. Για παράδειγμα, για να συμμετάσχει κάποιος στην παράσταση που θα ανεβάσουμε το Σάββατο, θα πρέπει να ξέρει, όχι μόνο χορό αλλά και τραγούδι και θέατρο.

Η καλοκαιρινή περιοδεία του έργου «Της Γερακίνας Γιοί» ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Περιμένετε ανάλογη επιτυχία και στη Λάρισα;

Ελπίζουμε σε κάτι ανάλογο. Ελπίζουμε να έρθει ο κόσμος να δει την παράσταση και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Όσο αναφορά την επιτυχία, αυτή κρίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με το μέγεθος του κοινού που θα έρθει να δει την παράσταση. Ωστόσο αυτός δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος εξαγωγής συμπερασμάτων γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσελκύσεις το κοινό. Υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν σε μία παράσταση λόγω της καλής διαφήμισης που ενδεχομένως να έχει γίνει, ή για να δούνε έναν φίλο ή συγγενή που συμμετέχει. Ο άλλος τρόπος έχει να κάνει με το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας που παρουσιάζεις και τι νόημα του δίνει ο κόσμος που έρχεται για να το δει. Δηλαδή, τι έμεινε στον κόσμο; Πως του φάνηκε η παράσταση; Πήρε κάποια μηνύματα, και ποια ήταν αυτά; Ένοιωσε να τον αγγίζει η παράσταση; Να τον απωθεί; Το ευχαριστήθηκε αισθητικά; Συμφώνησε ή διαφώνησε νοηματικά; Του έδωσε τροφή για σκέψη; Αυτή είναι για μένα η ουσία της επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία κρίνεται από το κοινό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Η παράσταση μας μεταφέρει σε μία εποχή που πλέον δεν υπάρχει. Είναι όμως επίκαιρη;

Τα πάντα στην παράσταση έρχονται από το παρελθόν. Τα τραγούδια, οι χοροί, η εποχή στην οποία τοποθετούμε την ιστορία. Ωστόσο η παράσταση είναι επίκαιρη, διότι μέσα από την ηθογραφία της εποχής, μεταφέρουμε νοήματα και μηνύματα που είναι διαχρονικά. Δεν στεκόμαστε στα προβλήματα της εποχής εκείνης, αλλά επιλέγουμε να ασχοληθούμε με θέματα που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα ή θίγουμε κάποια ζητήματα που τότε βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, έχουν εξελιχθεί και σήμερα τα βλέπουμε στην τελική τους μορφή. Μέσω της παράστασης μπορεί κάποιος να δει το πως ένα φαινόμενο ξεκίνησε κάποτε στην απλή του μορφή, ώστε να μπορέσει να το κατανοήσει καλύτερα στην πιο σύνθετη που έχει πάρει σήμερα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι “η κρίση”. Ένα τραγούδι της δεκαετίας του ’30 που μιλάει για την οικονομική κρίση.  Αν μη τι άλλο βλέπουμε πως οι οικονομικές κρίσεις έχουν ένα μοτίβο. Συνέβαιναν τότε, συμβαίνουν τώρα και θα συμβούν και στο μέλλον, διότι το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε κάνει κύκλους και στο τέλος καταλήγει πάντα εκεί.

Επίσης να πω πως η συγκεκριμένη παράσταση προέκυψε από ένα πειραματικό χοροθεατρικό εργαστήρι που έχουμε φτιάξει εδώ και προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα άτομα που παίρνουν μέρος. Όλη η παράσταση γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε με βάση αυτά τα άτομα και το τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Σε άλλες παραστάσεις, συνήθως πρώτα γράφεται το σενάριο, στήνεται η χορογραφία και μετά φέρνουμε τους ηθοποιούς. Εδώ όμως ξεκίνησε ανάποδα. Είχαμε το έμψυχο δυναμικό και πάνω σε αυτούς γράφτηκε το όλο έργο. Ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, όχι αυτό που του ζητήθηκε να κάνει. Είναι μία διαφορετική προσέγγιση.

Γερακίνας γιοί

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι ακόμα γιατί περιμένουμε να τελειώσουμε με την παράσταση στο Ωδείο. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε παραστάσεις δικής μας παραγωγής, εδώ στον χώρο του «Χορίαμβου». Με δικά μας άτομα, σκηνικά και κοστούμια. Αν όλα πάνε καλά, από τον επόμενο μήνα θα μπορούμε να ανεβάζουμε μία παράσταση κάθε σαββατοκύριακο.

* Ο «Χορίαμβος» ανεβάζει την παράσταση «Της Γερακίνας Γιοί» το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: