Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » To νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η διγλωσσία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

To νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η διγλωσσία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

To νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η διγλωσσία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Θέλουμε ένα αναβαθμισμένο, ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για όλους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ας στηρίξουν την προσπάθεια αφήνοντας στην άκρη τη διγλωσσία για προσωπικά ή μικροκομματικά οφέλη»

 H Θεσσαλία μέσω των πολιτικών, των αιρετών, των ακαδημαϊκών και των εκπροσώπων φορέων πασχίζει να ολοκληρώσει τη διαβούλευση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα είναι απόρροια της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ο γράφων τοποθετήθηκε μέσα από την ίδια στήλη προτρέποντας όλους τους φορείς και τους εμπλεκόμενους να αγωνιστούν «Όλοι μαζί για ένα ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας…» (6/7/2018, φύλλο 233).

Τι όμως πραγματικά συμβαίνει στη θεσσαλική περιφέρεια μετά από μήνες διαβουλεύσεων, όταν άλλα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν ήδη προχωρήσει τις συνενώσεις και λειτουργούν ως νέα ισχυρά Πανεπιστήμια από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά; Είδαμε χαρακτηριστικά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την απουσία φορέων και την αναδίπλωση του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Σπηλιώτη, παρότι η Σύγκλητος τάχθηκε κατά του σχεδίου της συνένωσης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, γνωστό και ως «σχέδιο Γαβρόγλου». Είδαμε εντάσεις, ενστάσεις ακόμη και στη δημοτική ομάδα Καλογιάννη, μέλη της οποίας διδάσκουν στο ΤΕΙ και έχουν διατυπώσει διαφορετικές προτάσεις.

Αρχικά υπάρχει μια διγλωσσία από την «ηγεσία» του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι πρόεδροι των περισσοτέρων και μεγαλύτερων Τμημάτων του Ιδρύματος, όπως αποκάλυψε το larissanet.gr, τάχθηκαν υπέρ της συνένωσης και του «σχεδίου Γαβρόγλου». Η Σύγκλητος, την οποία συγκάλεσε εσπευσμένα ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας – πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης – λαμβάνει οριακή απόφαση κατά του «σχεδίου Γαβρόγλου». Ο ίδιος ο Πρύτανης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Ως ένα βαθμό γίνεται αντιληπτή η τακτική να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω» το ΤΕΙ, οι καθηγητές, το προσωπικό και η πόλη που εδρεύει. Το ίδιο συμβαίνει και στις γειτονικές πόλεις για το ποιος θα «κερδίσει» περισσότερα θέτοντας σε λάθος συγκριτική οπτική το εγχείρημα για ένα νέο, ισχυρό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Φυσικά, όλα αυτά ως έναν βαθμό θεωρούνται …αυτονόητα διότι όλοι πασχίζουν να πάρουν «δωράκια» για την πόλη τους, παραμερίζοντας την περιφερειακή κουλτούρα και την συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Μια ανάπτυξη που σε άλλες περιπτώσεις όλοι είναι υμνητές της θεσσαλικής ανάπτυξης!  Η αποθέωση της διγλωσσίας!

Ένα ακόμη ζήτημα που θριαμβεύει η διγλωσσία είναι όσα λέγονται περί κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας! Το ΤΕΙ της Θεσσαλίας που εδρεύει στη Λάρισα αναβαθμίζεται και συνενώνεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργώντας το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα μας! Τίποτα δεν μετακινείται από τη Λάρισα και τίποτα δεν χάνεται. Το νέο Πανεπιστήμιο διατηρεί και τις υποδομές και το προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Επίσης, πολύς ντόρος γίνεται με την τεχνική εκπαίδευση που «χάνεται» από την αναβάθμιση του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Είναι γνωστό ότι με το σχέδιο Γαβρόγλου δημιουργούνται Τμήματα διετούς φοίτησης σε όλη τη Θεσσαλία και τα προγράμματά τους θα καταρτιστούν βάσει των προτάσεων των φορέων της περιοχής μας. Σίγουρα είναι μία μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Πολλοί από τους ένθερμους υποστηρικτές της διατήρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της αυτόνομης πορείας του ανέδειξαν μέχρι σήμερα επιχειρήματα που δεν πείθουν, ορισμένοι από αυτούς μετέτρεψαν το θυμό και την οργή τους σε απειλητικά, προκλητικά και υβριστικά μηνύματα. Υπήρξαν και λίγες καθαρές φωνές, όπως του αντιδημάρχου και καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας Γιώργου Σούλτη.

Υπήρξαν όμως και λίγοι που οδηγήθηκαν σε εθνικιστικό παραλήρημα. «Στην ηγεσία του Υπουργείου (Α)Παιδείας βρίσκονται Ανθέλληνες, Εθνομηδενιστές, Τουρκόσποροι, Κομματόσκυλα, Σταλινικοί εγκάθετοι, που για το συμφέρον των κομματικών τους εδρών θέλουν να “χαρίσουν” το μεγαλύτερο Τριτοβάθμιο Ίδρυμα των Βαλκανίων (αυτό του ΤΕΙ Θεσσαλίας) στο περιθωριακό Πανεπιστημιάκι του Βόλου (και όχι της Θεσσαλίας, όπως θέλουν να το λένε)! Εδώ ξεπούλησαν ολόκληρη τη Μακεδονία μας, δεν θα ξεπουλήσουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, για να προσπαθήσουν να ξαναβγάλουν από 3 έδρες στον Βόλο και τα Τρίκαλα;» έγραψε χαρακτηριστικά στο διαδίκτυο στις 29 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Αλέξανδρος Παπαχατζής. Αργότερα, ο ίδιος κατέβασε τις αναρτήσεις!

Με διπλή γλώσσα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλαξε ξαφνικά γραμμή δηλώνοντας πως εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα για τα νέα Πανεπιστήμια. «Έχω εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις μου για την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Θα χρειαζόταν πολύ πιο λεπτομερή επεξεργασία για να προχωρήσει κανείς σε μία τέτοια κίνηση. Η ευθεία απάντηση είναι ότι δεν θα αντιστρέψουμε αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, διότι δεν πιστεύω στη λογική του ράβε ξήλωνε. Και, εν πάση περιπτώσει, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα Τ.Ε.Ι. -ενοποιημένα πια τώρα με την ιδιότητα ενός Πανεπιστημίου Ηπείρου- δεν φταίνε σε τίποτα και δεν μπορεί κάθε Κυβέρνηση να αλλάζει πράγματα τα οποία έγιναν από την προηγούμενη, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. (…)» δήλωσε χαρακτηριστικά από την Άρτα.

Οι πολιτικοί και οι περισσότεροι αιρετοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να κάνουν μασάζ τους ψηφοφόρους τους με αντιπολιτευτική τακτική σε όλα ακόμη κι αν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής. Το νέο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας είναι η μεγάλη πρόσκληση για όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας και για το μέλλον των παιδιών του τόπου μας που δικαιούνται πρόσβαση στην επιστήμη, τη γνώση, την τεχνολογία και την έρευνα. Θέλουμε ένα αναβαθμισμένο, ισχυρό νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για όλους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ας στηρίξουν την προσπάθεια αφήνοντας στην άκρη τη διγλωσσία για προσωπικά ή μικροκομματικά οφέλη. Νισάφι πια.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET