Media » Η δημοσιογραφία να μείνει έξω από τις σκοπιμότητες των κομμάτων

Η δημοσιογραφία να μείνει έξω από τις σκοπιμότητες των κομμάτων

Η δημοσιογραφία να μείνει έξω από τις σκοπιμότητες των κομμάτων

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Εστία» δημοσιεύεται άρθρο του διευθυντή της, Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο: «Η αλήθεια στην σκακιέρα», το οποίο αναφέρεται στην επιβεβαίωση της είδησης που είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 14 Σεπτεμβρίου για τη μη περικοπή τον συντάξεων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κοττάκης υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη που υπήρξε χθες, δηλαδή οι πληροφορίες από το περιβάλλον της (Γερμανίδας) Καγκελαρίου Μέρκελ ότι και εκείνη συμφωνεί με την αναστολή- αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων μου έδωσε μια ωραία ευκαιρία να θέσω ένα ευρύτερο ζήτημα, το οποίο αφορά και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά όχι μόνον το Πρακτορείο Ειδήσεων».

Και συνέχισε: «Είμαστε στην πραγματικότητα, θα οδηγηθούμε σε μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση και όλοι θα μετρηθούμε και πιστεύω ότι η δημοσιογραφία θα προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού να μείνει έξω από τις σκοπιμότητες των κομμάτων και να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, μεταδίδοντας με ακρίβεια αυτά τα οποία θα συμβούν και όχι αυτά τα οποία εύχονται τα κόμματα να συμβούν ή να μην συμβούν. “Οταν λοιπόν χθες, διάβασα την επιβεβαίωση της είδησης, ανακάλεσα στο μυαλό μου τις επικοινωνίες που είχα με τον διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τον κ. Ψύλο τον οποίο ρώτησα τότε, και από δημοσιογραφική υποχρέωση, πώς προέκυψε το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, με συνέπεια να οδηγηθώ στη συγγραφή του σημερινού σημειώματος».

«Το σημερινό σημείωμα- πρέπει να σας πω ότι έχω εργαστεί στο παρελθόν πολλά χρόνια πριν βεβαίως το ’90-’93 στο ΑΠΕ, ως ανταποκριτής του από Κομοτηνή, επί γενικής διευθύνσεως του Μιχάλη Στυλιανού, και έχω πολύ μεγάλη ευαισθησία στο πώς ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης και ιδιαίτερα το Πρακτορείο πρέπει να κρατά την αξιοπιστία του και απ” ό,τι φαίνεται, μέσα στις δεκαετίες, την κρατά. Από την άλλη όμως, εκτός από το Πρακτορείο, υπάρχει και ένα ευρύτερο ζήτημα, πώς θα τοποθετείται η αλήθεια στη σκακιέρα και πώς η δημοσιογραφία δεν θα βγει και άλλο λαβωμένη μέσα σ” αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση. Το λέω αυτό γιατί με αφορμή εκείνο το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, υπήρξαν σχόλια για βρώμικο παιχνίδι με τις συντάξεις, αξιοποιήθηκε η διάψευση στην οποία υποχρεώθηκε ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος από τους δανειστές για να αποδείξει ότι ειναι fake news», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν η αποκάλυψη της είδησης δημιούργησε πρόβλημα στους δανειστές, ο κ. Κοττάκης σημείωσε πως «καταρχήν δημιούργησε πρόβλημα στο Πρακτορείο, αλλά προφανώς δημιούργησε πρόβλημα στους δανειστές». Κι αυτό διότι – όπως είπε – «και αυτοί έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες, εκλογές στη Βαυαρία και τα λοιπά και τα λοιπά».

Όπως είπε ο κ. Κοττάκης, «είναι δύσκολο να στέκεσαι και να μένεις ακίνητος και να κάνεις αυτό το οποίο λέει η συνείδησή σου τις περισσότερες φορές, όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ειναι τόσο τρομακτική. Και όταν βεβαίως κανείς δεν πρόκειται να στο αναγνωρίσει εκ των υστέρων. Γιατί μην φανταστείτε, χθες που κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής και έλεγε ότι η κ. Μέρκελ, επιβεβαίωνε ότι η κ. Μέρκελ συμφωνεί στην αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, ότι κανείς μέσα σε αυτόν τον πυκνό πολιτικό χρόνο που ζούμε θα είχε τη διάθεση να γυρίσει σχεδόν είκοσι μέρες πίσω να διαβάσει πρωτοσέλιδα εφημερίδων για τις συντάξεις, να διαβάσει ανακοινώσεις κομμάτων για τις συντάξεις, να διαβάσει αντιδικίες κομμάτων για τις συντάξεις, που ήταν όλα κάτι το οποίο το πήρε πραγματικά ο αέρας. Δηλαδή αν πραγματικά σήμερα μπαίναμε στον κόπο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή, να αντιπαραβάλουμε τις δηλώσεις των κομμάτων που έγιναν εκείνη την περίοδο, τις αντιδικίες με τις δηλώσεις για το ΑΠΕ, τα πρωτοσέλιδα τα οποία αξιοποιούσαν τη διάψευση του κ. Τσακαλώτου και τα λοιπά».

Για ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου που ακολούθησαν με πηχυαίους τίτλους, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ναι, πράγματι δεν είναι δύσκολο να παρασυρθείς, εγώ δεν κάνω κριτική στις εφημερίδες, όλοι μας έχουμε με τον έναν ή αλλον βαθμό «παρασυρθεί» κατά καιρούς υπό την έννοια ότι, όταν έχεις ένα πραγματικό δεδομένο διάψευση μπορείς να το αξιοποιήσεις (…). Αλλά, να κοιτάμε και λίγο πίσω τι παράγουμε κάθε φορά και τι αφήνουμε. Γιατί έχουμε πολλά μικρά επεισόδια, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα και δεν έχουν αποτέλεσμα και έρχεται η επικαιρότητα, ανατρέπει ό,τι έχει συμβεί, κανείς δεν θυμάται τι έχει συμβεί και στο τέλος μένει μια πικρή γεύση για τη δημοσιογραφία και για την εγκυρότητα των ειδήσεων. Γι” αυτό λοιπόν πήρα την απόφαση να γράψω σήμερα γι” αυτό, για την αλήθεια στη νέα σκακιέρα».

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: