Ελλάδα » Υπ. Παιδείας: Απαράδεκτη η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Υπ. Παιδείας: Απαράδεκτη η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Υπ. Παιδείας: Απαράδεκτη η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

«Αλγεινή εντύπωση» προκαλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η απόφαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Το υπουργείο κάνει λόγο για εκπαιδευτικούς που διαπνέονται «από αντιλήψεις και ιδέες που δε συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους, ούτε με το λειτούργημά τους», οι οποίοι «πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους» τη χρήση του επίμαχου όρου.

Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών «δε θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Υπενθυμίζει, επίσης, «στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας», το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για την προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

«Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ, αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» καταλήγει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.