Πολιτισμός » «Κομμάτι της τοπικής κοινωνίας το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας»
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΦΑΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

«Κομμάτι της τοπικής κοινωνίας το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας»

«Κομμάτι της τοπικής κοινωνίας το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας»

Ένας χώρος γνώσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Του Αστέριου Νυχτερίδα

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Ένας χώρος γεμάτος ιστορία και πολιτισμό. Ένας χώρος όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την καθημερινότητα μιας εποχής που έχει πλέον παρέλθει. Ένας χώρος αφιερωμένος στον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, στις παραδόσεις, στα ήθη, στα έθιμα, στα υλικά και στα άυλα τεκμήρια του παρελθόντος. Ιδρύθηκε το 1973 ως «Λαογραφική Εταιρία» και είναι έργο ζωής του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στην συλλογή υλικού που αφορούσε την τοπική παράδοση και την ιστορία.

Φανη Καλοκαιρινου

Επισκεφτήκαμε τον χώρο του Μουσείου και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την διευθύντριά του κα Φανή Καλοκαιρινού, η οποία μας ενημέρωσε για τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις του μουσείου, τα εκθέματα, τις συνεργασίες και πολλά άλλα.

Το 2014 ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Μουσείου στον χώρο που βρίσκεται σήμερα επί της οδού Γ. Γουργιώτη και σήμαινε μία νέα εποχή για το Λαογραφικό. Με δέκα μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα εθιμικού κύκλου, ελεύθερης συμμετοχής και οικογενειακά προγράμματα, πολλά εργαστήρια εντός και εκτός του Μουσείου, όπως και εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια για ενήλικες, τα οποία στοχεύουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Παιδιά και γονείς να επισκεφθούν το Μουσείο ως έναν χώρο έμπνευσης και ψυχαγωγίας, να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα και να νοιώσουν την μουσειακή εμπειρία.

Σύμφωνα με την κα Καλοκαιρινού μέσα από την εξωστρέφεια, την συνεργασία με άλλους φορείς και την χρήση της τεχνολογίας, γίνεται προσπάθεια ώστε το Μουσείο να απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Και αυτή η προσπάθεια κρίνεται επιτυχής καθώς σε καθημερινή βάση, το Μουσείο υποδέχεται 50 με 100 παιδιά, όχι μόνο από σχολεία της Λάρισας ή της Θεσσαλίας, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Όσο για τα εκθέματα, αυτά καλύπτουν την περίοδο από τον 15ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου και πλησιάζουν σε αριθμό τις 25.000, τα οποία το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σε περιοδικές εκθέσεις. Έτσι ανανεώνονται και τα εκθέματα αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού. Και μάλιστα πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών όπως μας λέει η κα. Καλοκαιρινού: «Ο κόσμος βλέπει το Μουσείο ως ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάποιος που κουβαλάει κάποιο οικογενειακό κειμήλιο, το εμπιστεύεται στο Λαογραφικό Μουσείο».

Αναφερόμενη σε επόμενες δράσεις, η κα. Καλοκαιρινού δήλωσε πως είναι ήδη προγραμματισμένες για τον χειμώνα, εκθέσεις ιστορικής φύσεως αλλά και συνεργασίες με φορείς και πανεπιστήμια των Αθηνών, εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και προγράμματα για άτομα με αναπηρία. Επίσης, πολύ σημαντική δράση είναι τα ανοιχτά εργαστήρια που γίνονται έξω από τον χώρο του Μουσείου, καθώς κάνουν το Λαογραφικό «γνωστό και προσιτό σε ανθρώπους που είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένοι».

Επιπλέον, η κα Καλοκαιρινού τόνισε πως φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σταμπωτά, μία παραδοσιακή τεχνική διακόσμησης βαμβακερών υφασμάτων με την χρήση ξύλινων σφραγίδων. Πρόκειται για μία χαμένη τεχνική που ήκμασε στον Τύρναβο.

Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας είναι το μοναδικό που διαθέτει στην συλλογή του, αντικείμενα από τα παραδοσιακά τυποβαφεία του Τυρνάβου και ευελπιστεί, μέσα από σεμινάρια και επιδείξεις να αναβιώσει αυτή την τεχνική. Ήδη από τον προηγούμενο χειμώνα, έχουν ξεκινήσει κάποια σεμινάρια τα οποία προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, κάλεσε τους ανθρώπους του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, ώστε να κάνουν μία επίδειξη της τεχνικής των σταμπωτών.

Ερωτηθείσα για την συνεργασία που υπάρχει με δημόσιους φορείς, η κα Καλοκαιρινού επεσήμανε πως τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων, στηρίζουν πρακτικά, αλλά και ηθικά το Μουσείο, και χάρη σε αυτή την στήριξη μπορούν και πραγματοποιούνται όλες αυτές οι δράσεις.

Τέλος, η κα Καλοκαιρινού, κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, να αποκομίσει την γνώση, να βιώσει την μουσειακή εμπειρία, να θαυμάσει τα εκθέματα και να προβληματιστεί από αυτά και πάνω από όλα, να δει το Μουσείο, όχι απλά ως έναν χώρο παροχής γνώσης, αλλά ως έναν χώρο έμπνευσης και ψυχαγωγίας.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Λαογραφικο Μουσειο (9)

Λαογραφικο Μουσειο (8)

Λαογραφικο Μουσειο (7)

Λαογραφικο Μουσειο (6)

Λαογραφικο Μουσειο (5)

Λαογραφικο Μουσειο (4)

Λαογραφικο Μουσειο (3)

Λαογραφικο Μουσειο (2)

Λαογραφικο Μουσειο (1)

Λαογραφικο Μουσειο (4)

Λαογραφικο Μουσειο (11)

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: