Υγεία » Για τον 1ο χρόνο ζωής του
ΚΟΙΣΠΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ»

Για τον 1ο χρόνο ζωής του

Για τον 1ο χρόνο ζωής του

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και την συμπλήρωση με επιτυχία του 1ου χρόνου ζωής του ΚΟΙΣΠΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» επισημαίνονται:

«Με τον νόμο 2716/1999 δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας των κοινωνικών Συνεταιρισμών. Οι Κοινωνικού Συνεταιρισμοί, ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται και από την θεραπευτική οπτική τους, εφόσον ακράδαντα αποτελούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται με άλλες μονάδες ψυχικής υγείας, με Επαγγελματίες Ψυχικής και Γενικής Υγείας, επιτυγχάνοντας έμπρακτα τη βασική αρχή της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας για διασύνδεση, συνεργασία και δικτύωση, στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών και του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο ανήκουν. Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος σε μια άλλη θεώρηση των ψυχικά πασχόντων. Τα πρώτα βήματα, για την στήριξη των ληπτών ψυχικής υγείας να αποκτήσουν μια «κανονική ζωή» και μια νέα εργασιακή πραγματικότητα, έχουν γίνει.

Η άριστη συνεργασία των Φορέων της Ψυχικής Υγείας με τον ΚΟΙΣΠΕ εξασφαλίζει αφενός την διαβεβαίωση ότι οι λήπτες λαμβάνουν την αγωγή που τους αρμόζει και παράλληλα έχουν την εργασιακή ευκαιρία που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δυνατότητες τους και τις δεξιότητές τους. ‘Άλλωστε  σήμερα οι Κοι.Σ.Π.Ε. αξιοποιούν στο έπακρο όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται στην «οικονομία της αγοράς» και δημιουργούν, συνεργαζόμενοι με μεγάλο αριθμό δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών, βιώσιμες θέσεις απασχόλησης για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.

Ο  Κοινωνικός  Συνεταιρισμός  Περιορισμένης Ευθύνης Τομέας Ψυχικής Υγείας  Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΚΟΙΣΠΕ) «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» είναι γεγονός .Η αρχική επιθυμία ανήσυχων ανθρώπων που εμπλέκονται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας  πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Αρωγοί σ’ αυτήν την προσπάθεια η τοπική κοινωνία της Λάρισας εκφρασμένη με την Δημοτική Αρχή (ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ),  του Δήμου Αγιάς και του ΦΟΔΣΑ. Μέλη του ΚΟΙΣΠΕ, ο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ΣΟΨΥ (σύλλογος οικογενειών ψυχικής υγείας) και ο πάντα μάχιμος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και που στέκεται στο πλάι τους για ν’ αντιμετωπίσουν μαζί προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΚΟΙΣΠΕ) ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» εμφανίστηκαν τα πρώτα χαμόγελα. Στις πρώτες δουλειές απασχολήθηκαν και λήπτες ψυχικής υγείας που χωρίς το βάρος της πάθησης και τον κοινωνικό ρατσισμό , μπόρεσαν να ξεκινήσουν μια νέα επαγγελματική πραγματικότητα με ένα νέο κύκλο συναναστροφών μια καλώς εννοούμενη «ρουτίνα». Ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη τους στον εαυτό τους και τις δεξιότητες τους και το κυριότερο ενισχύθηκαν από μια ομάδα στήριξης. Η εργασιακή αποκατάσταση ως αναπόσπαστο τμήμα της ψυχοκοινωνικής επανένταξης, θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία εντός της κοινωνικής επιχείρησης για την καλλιέργεια της αυτοεκπροσώπησης και της ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των εργαζομένων της Α’ κατηγορίας, με γνώμονα την αξιοπρέπεια στην ζωή και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί και η στήριξη του Υπουργείου Υγείας, που με την αρχική του χρηματοδότηση ,επέτρεψε στον ΚΟΙΣΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και βέβαια στις δια νόμου ρυθμίσεις με τις οποίες ενισχύονται οι ΚΟΙΣΠΕ ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των ιδιωτών. Επιπλέον σε ένα ανταγωνιστικό και δύσκαμπτο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί  πολλάκις την κερδοφορία και το ατομικό όφελος,  είναι χρήσιμο και επωφελές να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλοϋποστήριξης οι ανά την Ελλάδα ΚΟΙΣΠΕ. Οι συνέργειες κοινής κουλτούρας επιτρέπουν την ανάπτυξη τοπικών και ευρύτερων οικοσυστημάτων ηθικής επιχειρηματικότητας, εξοικονομούν ανθρώπινους πόρους και καλλιεργούν την σύζευξη θέσης εργασίας-εργαζόμενου.

Μόλις ένα χρόνο μετά την  έναρξη του ΚΟΙΣΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» ο συνεταιρισμός μπορεί με υπερηφάνεια να  υποστηρίξει ότι για κάποιους από τους εργαζόμενους του αποτέλεσε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και μια επαγγελματική επανασύνδεση με την τρέχουσα εργασιακή πραγματικότητα.

Χωρίς να έχει καταφέρει να μηδενίσει τον οποίο ρατσισμό εκφράζεται για τους  «διαφορετικούς ανθρώπους» (των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα αλλά και ευρύτερα ατόμων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού) κατόρθωσε να φτιάξει γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με αυτούς που χρόνια αποφεύγαμε.!!

Δεν είναι αρκετή η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας για να γίνει ένα βήμα. Ο ΚΟΙΣΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ» ως πρωτοεμφανιζόμενος φορέας της πόλης μας ,κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σας ζητά να στηρίξετε τις δράσεις του και ν αγκαλιάσετε με ιδιαίτερο σεβασμό και ευαισθησία τα μέλη του. ‘Άλλωστε είναι κάποιοι από μας».

 

Διαβάστε επίσης: