Οικονομία » «Ανθίζει» ξανά η οικοδομική δραστηριότητα στη Λάρισα
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ Ή ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ

«Ανθίζει» ξανά η οικοδομική δραστηριότητα στη Λάρισα

«Ανθίζει» ξανά η οικοδομική δραστηριότητα στη Λάρισα

Το κλίμα σταθερότητας συνέβαλε θετικά στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η κρίση που χτύπησε τη χώρα από το 2010, «παρέα» με τα μνημόνια που διήρκεσαν 8 χρόνια προκάλεσε πολλά προβλήματα στην οικονομία και βέβαια έβαλε «ταφόπλακα» στην οικοδομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με φωτεινές εξαιρέσεις,  δυνατές τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Κι όμως μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια η Λάρισα οικοδομικά δε νέκρωσε, αλλά παρουσίασε αυτό το διάστημα έστω και ισχνή δραστηριότητα. Η αλλαγή σε αυτή την κατάσταση στη Λάρισα -που έδινε και τα πρώτα μικρά αλλά ενθαρρυντικά μηνύματα- ήταν η περίοδος μετά την εποχή της επιβολής των capital controls το 2015. Τότε σε ρεπορτάζ – έρευνα η Larissanet αποκάλυπτε ότι παρά την κακή οικονομική συγκυρία στη Λάρισα ήδη κτιζόταν 5 μεγάλες οικοδομές την στιγμή που στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα, εξακολουθούσε να είναι μηδενική. Όμως, τρία χρόνια μετά, η «άνθιση» της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας παίρνει σταθερά χαρακτηριστικά.

Τεχνικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα υποστηρίζουν ότι πλέον ανεγείρονται ή αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 νέες οικοδομές. Οι κατασκευαστές αποδίδουν αυτή την αλλαγή και το άνοιγμα της αγοράς στην καλύτερη ψυχολογία που υπάρχει από την πλευρά του αγοραστή, στο σχετικά σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και στο γεγονός ότι η απραξία των τελευταίων ετών δημιούργησε ανάγκες για νέα διαμερίσματα. Αυτές οι ανάγκες εκφράστηκαν με την ανέγερση νέων οικοδομών. Οι τιμές των διαμερισμάτων που κτίζονται αυτή την εποχή φτάνουν έως τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό στα μεικτά τετραγωνικά με τα ακριβότερα νέα ακίνητα να είναι αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα έως τα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί κανείς να βρει διαμέρισμα εκτός κέντρου. Οι υποψήφιοι αγοραστές διαλέγουν σπίτια κοντά ή λίγο πιο πάνω από τα 100 τετραγωνικά. Γι’ αυτό το άνοιγμα της αγοράς, μιλούν οι άνθρωποι του κλάδου οι οποίοι χτίζουν αυτή την περίοδο στη Λάρισα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ζητούν σπίτια από 100 – 130 τ.μ. – Εστιάζουν στη θέση και τις τεχνικές προδιαγραφές

Γ. Τόλιος: Ο τουρισμός μπορεί να φέρει μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα

Τόλιος

O κ. Γιάννης Τόλιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου TEDRA είναι γνώστης της κατάστασης. Μιλώντας στη larrissanet εξηγεί πως η «ατμομηχανή» της οικονομίας που ήταν η οικοδομή μετά το 2007 σιγά – σιγά άρχισε να σβήνει. «Στη Λάρισα τα τελευταία 10 χρόνια η ανέγερση κατοικιών είχε παρουσιάσει μεγάλη κάμψη. Από την άλλη ζούμε μια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια και ιδίως τον τελευταίο χρόνο. Είναι κάτι φυσικά πολύ θετικό για τη Λάρισα αυτό που συμβαίνει», υποστηρίζει ο κ. Τόλιος. Το 2007 είχαν μείνει πολλά διαμερίσματα καινούργια απούλητα στην αγορά και αυτός ήταν ένας λόγος για να φρενάρει η οικοδομή.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για αυτή την άνθηση της οικοδομής στην περιοχή μας. «Πρέπει να πούμε ότι η Λάρισα έχει αναπτυχθεί περισσότερο στο κέντρο της. Στο κέντρο παρατηρήθηκε έλλειψη διαμερισμάτων. Μιλάμε για διαμερίσματα που αφορούν οικογένειες και είναι από 100 – 130 τ.μ. Τα προηγούμενα χρόνια πουλούσαμε μικρότερα διαμερίσματα που αγοραζόταν για να ενοικιαστούν σε φοιτητές. Σήμερα οι αγοραστές το θέλουν για μόνιμη κατοικία. Λείπουν από το κέντρο οι μοντέρνες οικοδομές», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου TEDRA.

Η Λάρισα δείχνει στο θέμα της ανέγερσης νέων οικοδομών να είναι μπροστά από άλλες περιοχές. Αλλά τι περιμένουμε να γίνει τα επόμενα χρόνια; «Οι κατασκευαστές που θα επενδύσουν στο real estate θα πάνε συγκρατημένα. Οι τιμές στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι χαμηλές, αλλά το κατασκευαστικό κόστος παραμένει υψηλό. Η Λάρισα πιστεύω ότι θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα φανεί η άνοδος της οικοδομής στην Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Τόλιος.

Μάλιστα πιστεύει πως η προσπάθεια που γίνεται για την τουριστική άνοδο της περιοχής μας μπορεί να φέρει άνθιση και στην οικοδομή. «Τα επόμενα δύο χρόνια θα φανεί ότι η Λάρισα μπορεί μέσω του τουρισμού να δει μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα», καταλήγει ο κ. Τόλιος. Η εταιρεία χτίζει οικοδομή στην οδό Οικονόμου εξ Οικονόμων και Ιάσονος.

Κ. Γουργιώτης: Άλλαξε η ψυχολογία

ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ Κ.

Ο υπεύθυνος της κατασκευαστικής εταιρείας  Δημιουργική Α.Ε. Κωνσταντίνος Γουργιώτης μιλάει για το πως συμπεριφέρθηκε η αγορά τα χρόνια της κρίσης στη Λάρισα. «Είμαστε από τις εταιρίες που δεν σταματήσαμε να κατασκευάζουμε, ακόμη και μέσα στην κρίση. Παρά την κρίση ότι είχαμε κτίσει καταφέραμε και το διαθέσαμε. Πρέπει βέβαια να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα η ανοικοδόμηση ήταν ισχνή, την ίδια ώρα όμως που σε άλλες περιοχές δεν υπήρχε καθόλου», σημειώνει ο κ. Γουργιώτης.

Όμως από τότε φαίνεται η κατάσταση άλλαξε και πλέον υπάρχουν  κάποιοι οι οποίοι είναι αρκετοί και διαθέσιμοι να αγοράσουν διαμέρισμα στη Λάρισα. «Οι πελάτες μας είναι στοχευμένοι. 10 χρόνια δεν είχαν αγοράσει καθόλου ακίνητα. Αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει οικογένεια δείχνουν να επενδύουν σε ένα καινούργιο σπίτι, δείχνοντας πως έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Πλέον έχει αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά. Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Έτσι προχωρά στην επόμενη κίνηση που είναι η αγορά σπιτιού», αναφέρει.

Μάλιστα χαρακτηριστικά υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε «στη αρχή της ανόδου» και ότι τα επόμενα χρόνια θα πάει ακόμη καλύτερα πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν με κάτι που θα χαλάσει αυτή τη σταθερότητα. Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το μόνο που ήταν φθηνότερο στην ανέγερση μιας οικοδομής ήταν τα οικόπεδα. Όμως με αυτή την πρώτη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, «τσίμπησαν» προς τα πάνω. Σήμερα ο υποψήφιος αγοραστής αγοράζει σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές που υπήρχαν προ κρίσης και με πολύ καλύτερα υλικά. Ο κ. Γουργιώτης κτίζει δύο οικοδομές την μία στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Μπουκουβάλα και την δεύτερη στη Νεράιδα, στη συμβολή Μήλου και Εθν. Αντιστάσεως.

Χρ. Καρκαντός: Η γέννηση των αναγκών έφερε το άνοιγμα στην οικοδομή

ΚΑΡΚΑΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Χρήστος Καρκαντός Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνικής Εταιρείας SOLIS A.E. αναφέρεται στα χρόνια της κρίσης που παρά τη δύσκολη κατάσταση πολλές εταιρίες του κλάδου κατάφεραν να κρατηθούν όρθιες. Η ορθή διαχείριση και η διασπορά αντικειμένου ήταν δύο μυστικά. Από την άλλη εξηγεί και τί έφερε το άνοιγμα της οικοδομικής δραστηριότητας. «Ουσιαστικά τα χρόνια της κρίσης δεν υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό φαίνεται πως γέννησε κάποιες ανάγκες οι οποίες σήμερα βγαίνουν στην αγορά και αυτό βλέπουμε ότι ξεκινήσαν και ξεκινάνε κάποιες καινούργιες οικοδομές. 15 οικοδομές που χτίζονται ή αναμένεται να χτιστούν είναι σημαντικός αριθμός, αλλά σκεφτείτε ότι από την άλλη μιλάμε για μια πόλη 250.000 κατοίκων. Αυτός είναι και ο λόγος όπου δημιουργούνται περίπου 150 διαμερίσματα τα οποία έρχονται για να καλύψουν τη ζήτηση», επισημαίνει ο κ. Καρκαντός.

Από την άλλη, την ίδια ώρα ακόμη και σήμερα άλλες περιοχές  βιώνουν την νέκρωση της δραστηριότητας οικοδομής. Όμως και εδώ υπάρχει εξήγηση γιατί η Λάρισα είδε τελικά νωρίτερα το… φως της ανέγερσης. «Η Λάρισα δεν είναι μια πόλη που είναι φτωχή. Αντίθετα είναι σε πολύ καλό οικονομικό επίπεδο, λόγω και της αγροτικής της οικονομίας. Είναι λογικό να έχει εκκινήσει κάτι κατασκευαστικά σε σχέση με μια άλλη πόλη», περιγράφει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνικής Εταιρείας SOLIS A.E.

Όμως τι πραγματικά ζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές σήμερα από ένα νεόδμητο διαμέρισμα; Σύμφωνα με τον κ. Καρκαντό τα κεντρικά διαμερίσματα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, μάλιστα υποστηρίζει ότι το κόστος κατασκευής δεν έχει αλλάξει. «Ο πελάτης το ψάχνει περισσότερο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όλες οι τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούμαστε έχουμε αναβαθμίσει την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι τιμές είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης αλλά σίγουρα αγοράζει καλύτερη ποιότητα ο υποψήφιος αγοραστής», λέει ο κ. Καρκαντός.

Από την άλλη επισημαίνει ότι δεν πρέπει να φτάσουμε «στο κακό προηγούμενο» όπως τα χαρακτήρισε να γίνονται 50-60 οικοδομές ταυτόχρονα καθώς θα μείνουν ξανά αδιάθετα διαμερίσματα. Η Τεχνική Εταιρεία SOLIS A.E. αυτή την εποχή ανεγείρει οικοδομή στη συμβολή των οδών Χρυσοχόου και Έκτορος.


Μ. Κωτούλας: Αναμένουμε  μεγαλύτερη άνοδο τα επόμενα χρόνια

ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

Η τεχνική εταιρεία που διατηρούν ο Μάρκος και ο Φίλιππος Κωτούλας στη Λάρισα είναι μια από τις εταιρείες, η οποία ήδη ανεγείρει νέα οικοδομή στη Λάρισα σε μια περίοδο που φαίνεται να έχει αλλάξει η κατάσταση στην αγορά. «Είναι εμφανές ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην αγορά. Το βλέπουμε στη ζήτηση όσοι συνάδελφοι «σηκώνουμε» οικοδομές. Πιστεύω ότι θα έχουμε από εδώ και πέρα μια ανοδική πορεία. Υπάρχει κόσμος που θέλει καινούργιο σπίτι», υποστηρίζει ο Μάρκος Κωτούλας.

Μιλά για το τί ήταν αυτό που έφερε μετά από πολλά χρόνια την ανέγερση τουλάχιστον 15 οικοδομών στη Λάρισα. «Υπάρχει πλέον μια ηρεμία στην αγορά αλλά αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε ανάπτυξη. Οι νοικοκύρηδες και όσοι είχαν πρόγραμμα μπόρεσαν και διατηρήθηκαν στην αγορά και μπορούν να προσφέρουν ακόμη καλύτερα διαμερίσματα  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο Λαρισαίος εργολάβος. Υποστηρίζει ότι οι πελάτες πλέον ζητούν την ποιοτική αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου (π.χ. καλύτερη κουζίνα και μπάνιο) αλλά και καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στη θερμομόνωση και την ηχομόνωση.  «Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε ποντάρουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατασκευής αλλά και στα ποιοτικά υλικά. Το κέρδος γίνεται λογικό, όπως λογικές είναι και οι τιμές», υπογραμμίζει.

Οι υποψήφιοι αγοραστές προτιμούν κυρίως σπίτια έως και 100 τ.μ. αλλά σωστά σχεδιασμένο με σκοπό την αξιοποίηση περισσότερων χώρων που θα ικανοποιούν τις καθημερινές ανάγκες όσων ζούνε σε αυτό. Αναφέρεται όμως και στο γεγονός ότι η Λάρισα είναι από τις πρώτες περιοχές πανελληνίως που έχουν έναρξη οικοδομικής δραστηριότητας. «Η Λάρισα είναι πολύ μπροστά από πολλές μικρομεσαίες πόλεις. Από άλλες πόλεις βλέπεις μια νεκρική οικοδομική σιγή. Το 2015-2016 ξεκίνησαν στη Λάρισα τα πρώτα δειλά βήματα. Εν μέσω κρίσης έστω και μια μικρή οικοδομική δραστηριότητα είχε η Λάρισα, δεν σταμάτησε», περιγράφει ο κ. Κωτούλας.

Ο Λαρισαίος εργολάβος θεωρεί ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει στην τοπική αγορά μια σταδιακή ανάκαμψη. Μάλιστα σημειώνει ότι κι άλλα τεχνικά γραφεία «θα ξεπεράσουν το φόβο», όπως χαρακτηριστικά λέει και θα ξεκινήσουν και αυτά ανέγερση οικοδομής στη Λάρισα. Αυτή την στιγμή το συγκεκριμένο τεχνικό γραφείο έχει τελειώσει μια οικοδομή στη οδό Θεοτοκοπούλου 8 και ξεκινάει μια νέα στη Χρυσοχόου κοντά στη Νικηταρά.

Κ. Κωνσταντίνου: Πρέπει να εκλείψει η αβεβαιότητα

Κωνσταντίνου

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η Αρχοντία – Ρόννυ Κωνσταντίνου το τεχνικό γραφείο Κωνσταντίνου στη Λάρισα και αυτή τη στιγμή προχωρούν στην ανέγερση τριών οικοδομών. O κ. Κωνσταντίνου ήταν από τους εργολάβους που μετά το 2015 είχαν ξεκινήσει την ανέγερση οικοδομής στην Λάρισα. Ήταν η περίοδος μετά τα capital controls τότε που ακόμη κυριαρχούσε η επιφυλακτικότητα. «Τα πράγματα από τότε είναι σίγουρα λίγο καλύτερα. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μεγαλύτερη σταθερότητα στα οικονομικά. Ξέρετε το σημαντικό είναι να ξέρει ο αγοραστής ότι έχει κάποια χρήματα διαθέσιμα ώστε να μπορεί να αγοράσει. Από την άλλη οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις αλλά νομίζω ότι πλέον δίνουν πιο εύκολα δάνειο που αντιπροσωπεύει το 60-65% της αξίας του ακινήτου», αναφέρει ο Λαρισαίος εργολάβος.

Φαίνεται ότι αυτή την περίοδο τα διαμερίσματα αγοράζουν άνθρωποι που έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα. «Οι νέοι αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο υπάλληλοι του Δημοσίου, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, υπάλληλοι τράπεζας αλλά και ιδιώτες. Φαίνεται ότι όσοι αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια προτιμούν αυτή την αρχή να την κάνουν έχοντας αγοράσει ένα νεόδμητο ακίνητο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου. Από την άλλη υποστηρίζει ότι υπάρχουν και κάποιοι που ήθελαν μέσα στην κρίση να επενδύσουν αλλά ήταν διστακτικοί και αποφάσισαν να αγοράσουν τώρα που φαίνεται η κατάσταση να σταθεροποιείται. Οι νέοι αγοραστές διαλέγουν σπίτια με τρεις κρεβατοκάμαρες. Όμως αυτή την περίοδο και με δεδομένη την καλύτερη κατάσταση εμφανίζονται πελάτες οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο για να το εκμεταλλευτούν. Αυτοί αγοράζουν κυρίως μικρότερα διαμερίσματα.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα ή καλύτερα τα επόμενα χρόνια υποστηρίζει ότι «αυτό που μπορεί ν’ αλλάξει να βγούμε οριστικά από το κυκλώνα που βρισκόμαστε, και να ζήσουμε ακόμη πιο σταθερή την οικονομία ώστε να τολμήσουν και άλλοι να κάνουν κίνηση. Η αβεβαιότητα είναι που πρέπει να εκλείψει». Το συγκεκριμένο τεχνικό γραφείο υλοποιεί οικοδομές στην οδό Παλαμά, στην οδό Φαρμακίδου και Παλαιστίνης και στην οδό Λακωνίας στη Χαραυγή.

Β. Μπακάλης: Περιμένουμε ακόμη καλύτερες ημέρες

ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο εργολάβος Βασίλης Μπακάλης είναι ένας από αυτούς που αυτή την περίοδο κατασκευάζει οικοδομή στη Λάρισα. Περιγράφει αυτή την δύσκολη περίοδο από το 2010 που ήταν η εποχή της βαθιάς κρίσης που χτύπησε και στη Λάρισα τον κατασκευαστικό κλάδο. «Υπήρχε τότε ένα σοβαρό πρόβλημα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα. Χρήματα διαθέσιμα υπήρχαν αλλά η αβεβαιότητα έκανε τους υποψήφιους αγοραστές να είναι συγκρατημένοι. Αυτό έπληξε την οικοδομή και τα περίπου 200 επαγγέλματα που ζούσαν από αυτή. Πάντα στη Λάρισα όμως κάτι κινούνταν. Υπήρχαν άνθρωποι που κάναν επενδύσεις σε ακίνητα με ελάχιστη καταβολή. Κινήθηκε τότε η αγορά για τις πιο παλιές κατοικίες», περιγράφει ο έμπειρος Λαρισαίος μηχανικός.

Αναφέρει πως η οικοδομή στη Λάρισα πήρε μπροστά πιο νωρίς από άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Η Λάρισα έχει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς. Δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέες οικοδομές, από το 2015 κιόλας που είχαμε τις πρώτες νεόδμητες οικοδομές. Τότε υπήρξε η απαίτηση για καινούργια διαμερίσματα κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης», υποστηρίζει ο κ. Μπακάλης. Μάλιστα αναλύει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θεώρησαν ότι το 2018 η κρίση έπιασε «πάτο» και έτσι φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία όσοι είχαν τα χρήματα να επενδύσουν ξανά σε ακίνητα στην ουσία μετά από 9 δύσκολα χρόνια. «Από εδώ και πέρα προσδοκούμε ακόμη καλύτερες μέρες», υποστηρίζει.

Το 2018 όμως είναι πλέον βέβαιο ότι στη Λάρισα κάτι καλό ξεκίνησε στον τομέα της οικοδομής. «Όμως ενώ η ζήτηση στο κέντρο είναι μεγάλη στη περιφερειακά αυτής υπάρχει ακόμη κάποια απραξία. Δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά ακόμη. Έχουμε ακόμη δρόμο», παρατηρεί.  Οι σημερινοί αγοραστές έρχονται στα γραφεία ζητώντας καλύτερη κατασκευή συνολικά. «Πέρα από τη θέση του ακινήτου θέλουν και την ποιότητα κατασκευής να είναι σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει ο Λαρισαίος εργολάβος. Μάλιστα σημειώνει ότι κανείς σήμερα μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σημαντικά αναβαθμισμένο σε πολύ καλή τιμή. Το συγκεκριμένο γραφείο ανεγείρει οικοδομή στην οδό Αιόλου και Γούναρη.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET