Ελλάδα » Εισαγγελική έρευνα για την διαχείριση κονδυλίων γύρω από το Προσφυγικό

Εισαγγελική έρευνα για την διαχείριση κονδυλίων γύρω από το Προσφυγικό

Εισαγγελική έρευνα για την διαχείριση κονδυλίων γύρω από το Προσφυγικό

Οι καταγγελίες, οι συνεντεύξεις και τα δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση και διασπάθιση στα κονδύλια για το Προσφυγικό προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Βασική αιτία στάθηκαν άρθρα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στα οποία περιλαμβανόταν και συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου. Στη συνέντευξη ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δόθηκε στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ των οποίων και ο Ανδ.Ηλιόπουλος, ο οποίος παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει μετά ότι προκειται για «ψεύδη» και ότι «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει», ενώ προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: